pe spinarea salajenilor, Stanciu a mai dezvoltat cateva “afaceri de succes”, cum ar fi contractele derulate prin firma sa cu Spitalul Judetean din Zalau, unde ocupa functia de membru al Consiliului de Administratie. Stanciu a ajuns la DNA Cluj fiind acuzat de coruptie, iar in urma finalizarii rechizitoriului a fost trimis in judecata. Pentru faptele savarsite Stanciu risca cinci ani de inchisoare.

Gheorghe Stanciu este unul dintre afaceristii prosperi ai orasului Zalau, fiind actionar la trei societati comerciale: SC Confrig, SC Midal si SC Divers Consulting. Obiectele de activitate al SC Confrig sunt reparatia de aparate electrocasnice si confectiile metalice.

A doua societate, SC Midal este o ferma de bovine, iar Divers Consulting presteaza servicii de consultanta in management, dupa cum sugereaza si numele firmei. Stanciu este cunoscut pe plan local si pentru activitatea lui politica si pentru functiile pe care le detinea in aceasta sfera, pana la izbucnirea scandalului privind afacerile cu Spitalul Judetean din Zalau .

Din mai multe surse a venit informatia ca Stanciu s-ar indeletnici si cu acordarea de imprumuturi cu dobanda catre diverse persoane. M.S. din Zalau sustine ca in decembrie 2003 a imprumutat de la Stanciu suma de 10.000 de Euro, garantata creditorului prin ipotecarea apartamentului proprietate personala. Insa pe contractul de imprumut intocmit la notar apare suma de 18.128 de Euro. M.S.

sustine ca diferenta de peste opt mii de Euro reprezinta dobanda aferenta, perceputa de “banca privata” Stanciu. In acest caz, Stanciu a apelat la un tertip deja binecunoscut in domeniul camatariei, adica includerea dobanzii in suma acordata cu titlu de imprumut.

In contractul oficial este stipulat faptul ca banii vor fi restituiti in 9 rate, iar in cazul neachitarii la data stabilita va fi perceputa o penalizare de 3% pentru fiecare zi de intarziere si se va trece direct la executarea silita a garantiei, mai exact a unui apartament de patru camere detinut de familia in cauza.

Pana in august 2005 “debitorul lui Stanciu” a restituit 4.580 de Euro din cei 10.000, care sustine ca i-au fost imprumutati prin virament bancar. Presat de Stanciu si amenintat cu executarea silita pentru neplata ultimelor doua rate, M.S. i-a intentat un proces de constatare a nulitatii absolute a clauzei contractuale incheiate in decembrie 2003. Procesul continua si azi.

Unul dintre cei care si-au pierdut casa in urma imprumuturilor luate de la Stanciu este Augustin Precup, ex-presedintele PUR Zalau. Precup a fost executat silit pentru suma de aproximativ un miliard de lei imprumutati, bani carora li s-au adaugat dobanzi peste dobanzi.

Gheorghe Stanciu a recunoscut atunci ca obisnuieste sa dea sume mari cu titlu de imprumut, insa a negat acuzatia ca le-ar acorda cu dobanda.

Foarte sigur pe relatiile pe care le are in judetul Salaj, Stanciu a conchis: “Maine daca vreau primesc un miliard imprumut de la Vidalis” (SC Vidalis Impex SRL, in fruntea careia se afla nimeni altul decat presedintele PD Salaj, Viorel Stanca, n.red.).

Intre timp, Gheorghe Stanciu a fost dat afara din PD, fiind consilier judetean independent, iar relatiile de afaceri si prietenie cu Stanca au disparut.

Mai mult, in urma rechizitoriului finalizat de DNA Cluj privind afacerile prin care Stanca impreuna cu alte persoane au pagubit Spitalul Judetean din Zalau cu suma de 900 milioane lei vechi, fostul pedist a fost deferit Justitiei pentru acte de coruptie.

Crin Bologa, seful DNA Cluj a declarat ieri ca Gheorghe Stanciu este acuzat de efectuarea unor operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta, fapta pentru care risca pana la 5 ani de inchisoare, insa aceasta sanctiune urmeaza sa fie stabilita de instanta de judecata.

Fiind consilier judetean si membru CA al Spitalului Judetean din Zalau, Stanciu a derulat o serie de contracte intre firma sa si unitatea medicala, in pofida prevederilor legale. Scandalul a izbucnit inca din anul 2005, iar ancheta a vizat inca 7 persoane din cadrul unitatii sanitare.

Viorel Stanca, liderul PD Salaj si om de afaceri in top Capital 100, a declarat ca Stanciu a fost dat afara din partid pentru faptul ca a denigrat conducerea (adica pe el, n.red.) si a incercat sa formeze o fractiune in PD. “Noi nu facem tot felul de bisericute ca la PNL”, a tinut sa precizeze liderul PD Salaj.

“In consiliul de coordonare judetean din 19.02.2005 s-a propus excluderea lui Gheorghe Stanciu din PD, inainte cu cateva luni de la izbucnirea scandalului de la Spitalul Judetean. Acum este consilier judetean independent”, a spus Stanca. Totodata, Viorel Stanca sustine ca nu mai are nici un fel de afaceri cu fostul amic, aflat in prezent in colimatorul legiuitorilor.