Desi din aceasta toamna elevii din comunitatea de romi din Pusta Vale, Simleu Silvaniei, au posibilitatea sa invete intr-o scoala noua, dotata modern, in care s-au investit 6 miliarde de lei, problemele nu au intarziat sa apara. Motivul este „segregarea romilor” in aceasta unitate de invatamant.

Robert Vaszi, presedintele coordonator al Asociatiei Sanse Egale, s-a declarat nemultumit de faptul ca nu se tine cont de „Conventia Internationala privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasiala”, a Conventiei Natiunilor Unite privind Drepturile Copilului si a prevederilor din Conventia UNESCO, privind Discriminarea in Educatie, si anume ca este interzisa formarea sau

mentinerea claselor cu un colectiv de elevi compus exclusiv sau preponderent din elevi romi.

„La Jibou s-a facut desegregarea claselor de romi, in timp ce la Simleu Silvaniei, respectiv Cehei - Pusta Vale, se observa o politica locala, regionala pentru segregarea elevilor romi, deoarece toti elevii romi, care au frecventat scoala Cehei au fost mutati la scoala Pusta”, a afirmat Vaszi.

In acest sens, Asociatia Sanse Egale, Asociatia Sanse Egale pentru Femei si Copii si ADOSER/S au depus in aceasta saptamana o adresa la Institutia Prefectului si la ISJ Salaj, urmand ca o alta sesizare sa fie facuta la MEdC.

Una din cererile expuse in adresa trimisa catre Institutia Prefectului si ISJ Salaj este: „Sa se asigure transportul elevilor romi din comunitatea Pusta Vale (comunitate segregata residential), la scoala Cehei si/sau alta scoala din orasul Simleu Silvaniei, scoala cu o alta majoritate etnica”, asta in conditiile in care in aceasta toamna pentru elevii din Pusta Vale si Pusta,

printr-un proiect initiat de ISJ Salaj, si-a deschis portile o scoala gimnaziala noua, in care au fost investiti circa 6 miliarde de lei.

Ideea in sine a fost ca noua unitate de invatamant sa faciliteze accesul la educatie, elevilor din Pusta si Pusta Vale, avand in vedere ca distanta pe care o aveau de parcurs zilnic elevii pana la Scoala Cehei era de circa 12 kilometri dus - intors si implicit sa reduca absenteismul si abandonul scolar in randul elevilor de etnie roma.

O alta adresa depusa de asociatiile amintite, in aceasta saptamana, la Primaria Municipiului Zalau si Consiliul Judetean Salaj a facut referire la „realizarea unui monument pentru comemorarea victimelor rome ale Holocaustului, ca o recunoastere a unei parti putin cunoscute din Istoria Romaniei si ca o forma de reparatie morala”.

Szabo Stefan, inspector scolar general adjunct, ne-a declarat, legat de problema segregarii copiilor romi din Pusta Vale, ca „nu inteleg ce este cu segregarea asta”, precizand ca acolo a fost construita cea mai moderna scoala din Salaj. Szabo a mai spus ca daca exista o problema acolo ar trebui sa trimita inspectoratului o adresa ca sa poata fi rezolvata.

„Oficial la mine nu a ajuns nimic pana acum”, a afirmat Szabo. In urma contactarii de catre „Salajeanul” a inspectorului scolar general adjunct, care este si consilier local al orasului Simleu Silvaniei, problema segregarii a fost pusa si in cadrul sedintei de consiliul local de ieri de la Simleu Silvaniei.

In acel cadru s-a accentuat ideea ca scoala din Pusta Vale nu a fost construita exclusiv pentru copiii romi din comunitate ci pentru copiii din localitatile Pusta Vale si Pusta. S-a mai discutat despre faptul ca parintii copiilor nu pot fi obligati sa isi inscrie copiii la o anumita scoala, in consecinta scoala din Pusta Vale este frecventata exclusiv de copiii de etnie roma.

De altfel, nici copiii de etnie roma nu sunt obligati de nimeni sa frecventeze acea scoala, putandu-se inscrie la orice alta scoala din imprejurimi.