84 de tineri s-au prezentat pana azi la Biroul de Informare si Recrutare din judetul Mures, cu dorinta de a deveni militari profesionisti. Ei au aflat recent despre posibilitatea de a se angaja in Armata, in urma campaniei de promovare demarate de Ministerul Apararii Nationale.

Chiar daca se cauta tineri care au absolvit cel putin o scoala profesionala, vin si absolventi de facultate in speranta ca armata le va oferi un loc de munca stabil. "Tinerii aleg o cariera militara, stiind ca vor beneficia de stabilitate in munca si un salar decent.

Dintre doritori, aproximativ 70 la suta au absolvit un liceu, 20 la suta au facut o scoala profesionala, iar restul de 10 la suta au studii superioare", ne-a declarat seful biroului de informare-recrutare, maiorul Cristian Cioba.

Soldatii vor beneficia de patru luni de pregatire, dupa care vor semna un prim contract pe patru ani, care poate fi reinnoit la fiecare doi-trei ani, pana la varsta de 40 de ani. Dupa primul an in armata profesionista, cei mai buni vor promova in randul subofiterilor. Printre cei care au trecut pana acum pragul centrului s-au aflat si opt fete.

Previziuni optimiste

Pana la 1 octombrie, dupa zece zile de la inceputul campaniei 3.365 de tineri din Romania se interesasera la birourile teritoriale de informare-recrutare despre modul in care pot deveni militari profesionisti.

"Obiectivul nostru este ca pana la 25 octombrie sa se informeze 8.000 de tineri despre beneficiile unei asemenea cariere, iar pana la sfarsitul anului sa avem in evidente 20.000 de tineri", a precizat Tiberiu Fratila, coordonatorul proiectului.

In afara de cei care s-au informat prin centrele puse la dispozitie in fiecare judet, MApN precizeaza ca peste 15.000 de posibili candidati au accesat site-ul institutiei la sectiunea "recrutare", si alti 1.615 tineri au sunat la numarul de telefon gratuit 080.808.880 inclus in acelasi proiect.

Dupa cum afirma Cristinel Ghiga, purtatorul de cuvant al MApN, interesul ministerului este ca pe cele 5.000 de locuri de militari profesionisti, pe care institutia le scoate la concurs de la 1 ianuarie 2007, sa fie o concurenta de cel putin patru pe un loc, pentru ca in urma selectiei finale, sa ramana cei mai buni.

In acelasi timp, o noutate a recrutarii de militari profesionisti o reprezinta posibilitatea ca, de la inceputul anului viitor, si femeile sa candideze pentru locurile libere. Statistica intocmita de MApN arata ca, pana la sfarsitul lunii trecute, la centrele din tara 676 de fete din toate judetele s-au aratat interesate de o cariera militara profesionista.

Amintim ca ultimii "ostasi" incorporati obligatoriu de MApN se vor prezenta peste 19 zile la cazarmi, iar numarul acestora va fi de 510 in toata Romania.

"Am optat pentru o cariera militara profesionala luand in considerare siguranta acestui loc de munca, pe langa acest fapt pot avea parte de o cariera stralucita. Nu sunt deloc atras de oportunitatile care exista in afara granitelor. Cei care aleg sa paraseasca tara nu realizeaza ce posibilitati care exista in Romania", ne-a declarat tanarul de 21 de ani, proaspat inscris, Andrei Costan.