Mai mult, potrivit vice-presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMM), Danut Muresan, unele dintre companiile de constructii din Cluj au ajuns sa tripleze salariile in doi ani, pe fondul deficitului de forta calificata de munca.

Costurile salariale ne obliga sa gasim solutii ca sa ramanem competitivi chiar si pe piata din Romania, a declarat, ieri, la Cluj, Danut Muresan.

Cat priveste majorarile substantiale de salarii, care au ajuns in prezent pana la 450 de euro, cresterea remuneratiei a fost fortata de migrarea masiva a fortei de munca in tarile din spatiul Schengen. Am fost nevoiti sa majoram salariile ca sa ne putem fixa personalul, a recunoscut Muresan.

Cresteri moderate

Pe de alta parte, societatile comerciale de constructii din Cluj sustin ca procentul avansat de Muresan este departe de realitate.

Cel putin directorul Transilvania Constructii, Nicolae Birlea, sustine ca, deocamdata, piata din Cluj nu permite cresteri atat de radicale, iar documentele Antreprizei de Constructii si Instalatii Cluj arata ca, de asemenea, cresterile salariale au fost mult sub procentul avansat de Muresan.

Toate cresterile salariale ajung in devizul general. Degeaba maresc salariile, daca piata nu accepta costuri atat de ridicate, a declarat Birlea. Salariile la Transilvania Constructii sunt reduse prin comparatie, salariul brut al unui muncitor calificat ajungand, astfel, pana la o mie de lei.

Totusi, chiar si conducerea Transilvania Constructii a fost fortata de penuria de angajati calificati sa majoreze salariile. Am marit salariile cu 15 la suta anul trecut si cu inca 15 la suta anul acesta, a precizat Birlea.

Acelasi procent se regaseste si in cresterile salariale de la Napoca Constructii. In 2003, castigul mediu brut al unui angajat era de 7,5 milioane de lei vechi. In 2004, venitul a crescut la 9,2 milioane de lei vechi, iar in 2005, acesta ajunsese la 12,3 milioane de lei vechi.

Trebuie precizat insa ca numarul de angajati ai Napoca Constructii s-a diminuat cu nu mai putin de o suta de persoane, de la 554 de angajati in 2003, la 404 de angajati anul trecut.

Toti cei care au plecat s-au pensionat, a explicat stefan Dimitriu, directorul companiei. Totusi, directorul Napoca Constructii sustine ca o crestere de 300 la suta este posibila eventual la negru. Nu cred ca cineva este capabil sa plateasca dublu in raport cu manopera, pentru ca trebuie sa platesti si contributiile la stat, a apreciat Dimitriu.

Salarii de 750 de lei

Cresteri similare, de maxim 30 de procente, au fost inregistrate si la Antrepriza de Constructii si Instalatii (ACI) Cluj. Bilanturile ACI arata ca salariile au crescut cu pana la 30 la suta pe an. Majoram anual salariile, dar pe criterii de competenta si procentele sunt diferite in functie de angajat, a precizat un angajat al ACI Cluj.

Potrivit estimarilor Camerei de Comert si Industrie Cluj, cifra de afaceri a companiilor clujene de constructii mai importante se ridica, cumulat, la 160 de milioane de euro in acest an, insa estimarea nu ia in calcul societatile mici sau grupurile de meseriasi care lucreaza pe cont propriu, nu de putine ori la negru.

Ofertele de angajari in domeniul constructiilor arata, de asemenea, salarizari de cel mult 200 de lei, insa majoritatea se opresc la 750 de lei pe luna. Eu platesc pana-n sapte milioane pe luna, poate opt. Dar in functie de lucrari. Daca nu sunt comenzi, se face plata la ora, a declarat patronul unei societati de constructii.

Firma clujeana de amenajari interioare Carodesign angajeaza la randul sau fierari betonisti si montatori de gresie si faianta, dar nici aici salariul nu depaseste o mie de lei.