Intreprinderea siderurgica Mechel Campia Turzii SA a sarbatorit miercuri finalizarea lucrarilor de modernizare a sectiei de fabricatie si reconditionare filiere. Cu acest prilej, au fost prezentate noile masini si utilaje folosite in prelucrarea filierelor, gratie carora munca manuala este in mare masura inlaturata.

Deschiderea oficiala a noii sectii de la Mechel Campia Turzii s-a bucurat de prezenta oficialilor firmei Mechel si a oficialitatilor locale. Realizarea proiectului s-a desfasurat in conformitate cu programul investitional strategic al companiei Mechel, orientat spre imbunatatirea calitatii productiei, reducerea costurilor si modernizarea utilajelor la intreprinderile companiei.

Odata cu finalizarea lucrarilor de modernizare, capacitatea productiva totala a sectiei va fi de aproximativ 320 de mii de bucati filiere pe an, care vor asigura productia anuala de sarma in volum de 120 de mii de tone.

“Investitia care a fost facuta aici este una foarte importanta, nu doar pentru ca aduce utilaje noi, dar mai ales pentru ca productia va creste simtitor. Utilizarea noilor masini va reduce considerabil munca manuala. In plus, odata cu aceste utilaje automate au venit si instructori germani, care i-au ajutat pe angajati la asimilarea tehnologiei, pentru ca procesul sa fie executat corect.

Speram ca investitia sa aiba efecte pozitive, pe care sa le putem vedea in urmatoarele luni”, a declarat Cristina Cristea, sefa sectiei. Valoarea proiectului finalizat de Mechel a fost de 360 de mii de euro.

Sectia este dotata cu masini moderne de prelucrat, curatat si rectificat filiere si aparate de masura si control, care asigura fabricarea filierelor ce corespund celor mai serioase cerinte de calitate. Obiectivele principale ale acestei investitii tin de cresterea productivitatii si imbunatatirea calitatii in productia de sarma.

Prin realizarea investitiei a fost reabilitata nu doar hala de productie a sectiei filiere, dar au fost amenajate vestiare si grupuri sanitare moderne. Mai mult, a fost instalat un sistem individual de pregatire a apei calde si de incalzire a sectiei.

“Masinile pe care le avem sunt de ultima generatie. Sunt sase de prelucrare, doua pe gaura dimensionala mica si doua pe mare. Toate au calculatoare incorporate, pentru o precizie ridicata a gradului de prelucrare, iar productiviatea va fi mai ridicata. Rezultatul final va fi supus testului microscopic.

Iar una dintre calitatile noilor filiere va fi durabilitatea mai mare in exploatare”, a mai spus Cristina Cristea.

Cei prezenti au asistat la taierea panglicii ce a marcat deschiderea oficiala a noii sectii. Totodata, acestia au avut prilejul de a-i vedea pe angajati la “munca”, testand noile masini si utilaje. Participantii la eveniment au beneficiat si de un tur al unitatii, pentru a se familiariza cu traseul pe care il parcurg filierele pana se duc spre exploatare.

Manifestarile prilejuite de inaugurarea noii sectii au inclus si o festivitate de premiere a celor mai buni angajati ai unitatii. Printre acestia s-a numarat si sefa sectiei Cristina Cristea, care a primit o diploma si flori, ca o recunoastere a activitatii desfasurate pana acum, din partea directorului general al combinatului, Victor Zyuzin.

Acesta a declarat, totodata, ca sufletul proiectului derulat de Mechel a fost Cristina Cristea: “Trebuie sa recunosc ca sufletul acestei investitii a fost Cristina Cristea, intrucat s-a implicat foarte mult, pentru ca rezultatul final sa-i multumeasca atat pe angajati, cat si pe noi ca investitori. Deschiderea ce a avut loc astazi (n.r. miercuri) si investitia pe care am facut-o este doar parte a proiectului pe care il derulam, pe o durata de cinci ani”, a declarat Victor Zyuzin, directorului general al combinatului.

Conform noii strategii pe care o va opera sectia, numarul angajatilor antrenati in productia de filiere se va reduce de la 43 la 30. Pentru acestia, firmele producatoare organizeaza cursuri de instruire pe noile utilaje. Ceilalti 13 salariati vor fi repartizati pe alte locuri de munca in cadrul societatii.

In perspectiva procesului de productie, efectul economic pe care il asteapta investitorii consta in reducerea costului de fabricatie, imbunatatirea calitatii filierelor si reducerea cheltuielilor de productie ale sectiei cu circa 180 de mii de euro anual. Perioada planificata pentru recuperarea investitiilor, prin reducerea costurilor, este de doi ani.