Liniste totala ieri dimineata in instantele de judecata din Targu-Mures. In locul forfotei, un calm aproape incredibil. Presa scrisa si vorbita, in fuga dupa subiecte, au mai agitat ocazional apele calme. Protestul avocatilor impotriva entitatilor paralele a dus la amanarea proceselor.

Singurii care si-au facut probleme au fost magistratii, nelamuriti asupra modului cum se va asigura asistenta din oficiu pentru cauzele cu avocati.

"E liniste in toata cladirea. Toate cauzele sunt amanate. Asteptam rezultatul negocierilor de la nivel national", ne-a marturisit decanul Baroului Mures, Ioan Aflat, legat de declansarea protestului avocatilor, ieri de la 7 dimineata a .

Dand o tura pe la Judecatoria Targu Mures, aflam ca numarul proceselor amanate se ridica la 137. La Tribunal, 48 de procese vor avea alta data de desfasurare. "Activitatea instantelor se desfasoara in conditii normale. Doar la cauzele in care erau avocati numiti sau din oficiu, procesele s-au amanat", ne-a declarat consilierul in relatii cu presa al Curtii de Apel Targu Mures, Anuta Dusa.

Arestati ... in aer

E deja de notorietate motivul pentru care timp de o saptamana avocatii au amenintat ca nu vor intra la procese. Conflictul cu barourile paralele infiintate de catre hunedoreanul Pompiliu Bota mocneste deja de patru ani de zile.

Protestul avocatilor, dincolo de doleanta lor de declarare drept clandestine a intitulatelor barourilor constitutionale, a declansat insa in instante o criza generata de intrebarea cum va fi asigurata asistenta din oficiu, mai ales in cazurile cu arestatii carora le expira mandatele de arestare.

Pentru lamurirea acestei situatii, Curtea de Apel Targu-Mures a inaintat in 6 octombrie Consiliului Superior al Magistraturii o adresa prin care solicita exprimarea punctului de vedere a Consiliului cu referire la modalitatea in care este posibila desfasurarea activitatii de judecata si respectiv dezbaterea cauzelor cu referire expresa la cele cu arestati.

Activitatea judecatoreasca in aceste cauze este obligatorie datorita duratei arestarii preventive. CSM nu s-a exprimat cu privire la aceasta problema, dand, in schimb, un comunicat in care isi arata disponibilitatea de a media o discutie intre autoritatile responsabile de aceasta criza a avocatilor.

Pana la inchiderea editiei, conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (UNBR) nu daduse nici un comunicat cu privire la incetarea protestului.

"Avocatura este o meserie din cale afara de complicata, permanent trebuie sa fii in priza. Treptat, prin munca si un gram de talent se ajunge avocat. Nu poti ajunge printr-un singur pas din jurist, avocat. Democratia li s-a urcat unora la cap. Sunt de parere ca in prezent exista prea multa libertate in avocatura. Protestul il consider perfect justificat",

ne-a declarat avocatul Ludovic Vitus.

Consiliul Superior al Magistraturii a reactionat ieri la greva avocatilor, invitand la dialog reprezentantii autoritatilor publice responsabile de solutionarea situatiei care a generat protestul avocatilor.

CSM a aratat ca a participat la intalnirea cu reprezentanti ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (U.N.B.R.), unde s-a insistat pe necesitatea respectarii cu strictete de catre toti participantii la desfasurarea procedurilor judiciare a legislatiei care reglementeaza Statutul avocatului si in temeiul careia este organizata si functioneaza U.N.B.R.

"Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca asigurarea asistentei juridice din oficiu pentru toate cauzele in care exista persoane arestate este o necesitate, deoarece intreruperea completa a activitatii instantelor de judecata dar si a parchetelor este de natura sa produca disfunctionalitati majore actului de justitie", se arata in comunicatul institutiei, semnat de purtatorul de cuvant, judecatorul Cecilia Morariu.

Sfat juridic

Lipsa avocatilor de la procese nu obliga judecatorul sa amane cauza. In functie de natura dosarului, de specificul acestuia, magistratul apreciaza, individualizat, ce masuri se impun. In anumite cazuri, prezenta uneia dintre parti este suficienta pentru ca instanta sa dea un verdict.

In schimb, in cazul dosarelor penale cu arestati, magistratii nu pot considera cauza in stare de judecata daca persoana privata de libertate nu este asistata de un aparator.

Sfaturi pentru cei care trebuie sa se prezinte in fata instantei in aceasta saptamana:

* consultati-va avocatul inainte de a va prezenta la proces;

* in cazul in care aparatorul platit sa va reprezinte va cauzeaza prejudiciu prin absenta sa, il puteti da in judecata.