Acestia s-au plins ca au fost brusc pusi in situatia de a invata si da examene in limba romana, in conditiile in care nu au avut cursuri de Romana in facultate si platesc taxe de zece ori mai mari decit colegii lor romani.

„Platim ca strainii, invatam ca romanii“

Incepind de la orele prinzului, in curtea rectoratului Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu“ s-au strins citeva sute de studenti straini, nedumeriti si revoltati de faptul ca, incepind din anul IV de studii, nu li se mai preda in limba engleza sau franceza, asa cum se intimpla pina in prezent. „Pina acum, am studiat numai in limba franceza.

Am semnat un contract care prevede asta si mi se pare normal sa se tina de cuvint, mai ales ca platim anual 3.600 de dolari, de zece ori mai mult decit studentii romani“, declara Kanzari Amine, din Tunisia, student la Facultatea de Stomatologie a UMF, in anul IV. „Cunoastem limba romana la un nivel pentru copii, stim doar citeva cuvinte uzuale, si atit, cum am putea sa intelegem cursurile si sa mai dam si examene in romaneste?“, se intreaba Nadia Boustalama, colega a acestuia.

„Platim ca strainii, invatam ca romanii!“, rezuma situatia Gazzah Farouk, de asemenea din Tunisia.

Restrictii doar la Cluj

„Nu intelegem de ce s-a luat aceasta masura la Cluj, in conditiile in care la Timisoara sau Oradea nu s-a pus problema de asemenea schimbari“, adauga Seeroo Muhammad Ali, din Insulele Mauritius. Nedumeririle studentilor medicinisti straini sint accentuate si de faptul ca dintre cursurile urmate pina acum nu au facut niciodata parte cele de Limba romana.

In cazul in care aceasta problema nu se va rezolva in favoarea lor, strainii ameninta ca se vor transfera la alte universitati de profil, in cadrul carora vor putea sa invete in engleza sau franceza.

La UMF Cluj studiaza in prezent peste 1.000 de studenti straini, veniti din Tunisia, Iordania, SUA, Insulele Mauritius, Pakistan, India, Dubai, Palestina, Albania, Israel, Norvegia, Somalia, Nigeria, Kenia, Maroc, Algeria, Anglia, Grecia, Franta, Elvetia, Ungaria, Suedia, Siria, Arabia Saudita sau Yemen.

„Problema este rezolvata“

Scandalul declansat ieri de studentii medicinisti straini a fost provocat, in opinia rectorului Marius Bojita, de o eroare. „Nu au inteles ce se intimpla si mai ales ca se puteau adresa rectoratului direct cu cererile lor“, declara acesta.

Curricula pe care studentii au parcurs-o prevede, potrivit rectorului, si cursuri de Limba romana, in vreme ce contractul de studii nu stipuleaza obligativitatea predarii in engleza sau franceza. In urma sedintei de senat de astazi, s-a stabilit ca in continuare sa fie predate cursuri in respectivele limbi, in timp ce stagiile se vor face in romana.

„Problema este sa invete, nu in ce limba li se preda. Am achizitionat material didactic in aceste limbi, insa prea putin e cercetat la biblioteca...“, incheie Bojita.