Doi frati din Medias s-au casatorit in fata ofiterului starii civile. Domnisoara de onoare a fost o alta sora a celor doi. Mircea Gruncea avea interdictie de a mai iesi din Romania si a profitat de faptul ca sora lui avea alt nume dupa tata. Nunta nu s-a mai tinut, pentru ca oricum nu ar fi venit decat o singura familie.

Casatoria intre cei doi frati, va fi declara nula de catre instanta, dupa ce Evidenta Populatiei a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Medias

In luna august a fost oficiata o casatorie intre doi frati de etnie rroma, care prin intermediul unor declaratii false, incercau sa isi procure alte pasapoarte, cu care sa poata iesi din tara. Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Medias, care va cere anularea casatorie, iar cei doi vor raspunde penal.

Pentru pasaport

Mircea Grancea de 25 de ani din municipiul Medias, fusese expulzat dupa ce a comis mai multe fapte ilegale in afara granitelor tarii, si a primit interdictie de cinci ani in spatiul comunitar. Pentru a putea pleca din nou in strainatate, s-a gandit sa isi schimbe numele pentru a obtine un pasaport nou.

Profitand de faptul ca sora sa, in varsta de 20 ani, avea alt nume dupa tata, s-a casatorit cu aceasta la Oficiul Starii Civile, si i-a luat numele. Ca martori au fost o alta sora a celor doi, si o verisoara.

Cioaba e socat

Regele rromilor, Florin Cioaba s-a aratat ingrozit de faptele „supusului” din Medias. „Nu se poate asa ceva. Etnia noastra nu accepta asa ceva. Noi nu toleram astfel de acte. Traditia noastra este pastrata, dar totul merge pana la lege. Ceea ce s-a intamplat este un incest, este ilegal.

Nu am cunostinta de acest caz, dar liderii nostri de la Medias vor incerca sa afle despre cine este vorba si vom lua masuri”, spune Florin Cioaba.

Casatoria civila intre cei doi frati s-a oficiat in luna august, iar fapta de natura penala a fost descoperita recent de catre lucratorii de la Evidenta Populatiei. Acestia au identificat si un al doilea caz, in care un barbat l-a recunoscut ca si fiu pe ginerele sau.

„Ne-am confruntat cu un fenomen foarte grav, si anume casatoria intre cetatenii de etnie rroma in baza unor declaratii false. In ambele cazuri se vor lua masurile legale” precizeaza comisarul sef Stefan Florea, seful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei Medias.

Fals in declaratii

Cei doi tineri pot fi acuzati si de fals in declaratii, pentru ca au ascuns functionarilor primariei Medias de gradul de rudenie care exista intre ei. Falsul in declaratii reprezinta o fapta penala, si va fi pedepsit conform legilor in vigoare.

In ceea ce priveste casatoria intre frati, aceasta va fi declara nula de catre instanta, dupa ce Evidenta Populatiei a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Medias. Casatoria intre frati este interzisa prin Codul Familiei al Romaniei, din 26 iulie 1993, in care la titlul I, „Casatoria”, capitolul 1, „incheierea casatoriei”, la art.6, se spune: „Este oprita casatoria intre rudele in linie dreapta, precum si intre cele in linie colaterala pana la al patrulea grad inclusiv”.