Presedintele UDMR Mures, Kelemen Attila (foto), singurul euroobservator muresean, este decis sa isi pastreze fotoliul de europarlamentar, dupa 1 ianuarie 2007, daca proiectul de lege care interzice detinerea simultana a functiilor de europarlamentar, respectiv de deputat sau senator al Romaniei va trece in Parlament, in varianta propusa de Guvern.

Deputatul UDMR Kelemen Attila, unul din cei 35 de euroobservatori pe care ii are Romania in Parlamentul European(PE), intentioneaza sa isi pastreze de la 1 ianuarie 2007 mandatul de europarlamentar si sa renunte la cel de deputat in Parlamentul Romaniei.

"Voi ramane europarlamentar, daca se va decide ca cele doua calitati - de europarlamentar si deputat in Parlamentul Romaniei - sunt incompatibile. Totusi inca nu este hotarat ce se va intampla", ne-a declarat Kelemen, singurul euroobservator pe care il are Muresul in PE.

Guvernul Romaniei a inaintat spre dezbatere Parlamentului proiectul de lege privind alegerea europarlamentarilor, in care una din prevederi se refera la incompatibilitatea intre functia de europarlamentar si cea de senator sau deputat in Parlamentul tarii noastre.

Membrii Guvernului, prin propunerea inaintata Parlamentului prin care li se cere parlamentarilor sa opteze, se dovedesc mai catolici decat tari cu traditie membre ale Uniunii Europene. Astfel, o parte din tarile UE au aprobat dubla calitate a unui parlamentar atat in cel european cat si in cel al tarii de origine.

Guvernantii s-au bazat in elaborarea acestui proiect de lege pe cele stipulate in Tratatul de aderare unde se precizeaza ca "in cazul in care alegerile pentru Parlamentul European sunt organizate dupa data aderarii, reprezentantii Romaniei si Bulgariei vor fi numiti pentru perioada dintre data aderarii si data alegerilor pentru Bruxelles de catre Parlamentele acestor state dintre randurile lor".

Tinand cont ca legea privind organizarea alegerilor pentru desemnarea europarlamentarilor nu a fost inca adoptata, iar scrutinul s-ar putea amana pana in primavara anului viitor, in perioada 1 ianuarie si alegerile propriu-zise mandatele de europarlamentari le vor detine actualii 35 de euroobservatori, cu conditia sa renunte la calitatea de deputat sau senator al Romaniei.

Pana in prezent, doar PD a propus ca viitorii europarlamentari sa isi pastreze si calitatea de reprezentant in Parlamentul Romaniei, dar s-au exprimat in aceasta idee si euroobservatori ai PSD.

PNL, din declaratiile date de conducerea partidului, agreeaza "alegerile" in interiorul partidului pentru desemnarea viitorilor europarlamentari care ar urma sa fie selectati pe baza activitatii dovedite in PNL, dar si pentru Romania, sa nu fi facut traseism politic, sa nu fie suspect de obtinerea de averi ilegale si sa nu fi facut politie politica.

Pana la 1 ianuarie, in mai putin de doua saptamani primul-ministru Calin Popescu Tariceanu este asteptat sa faca nominalizarile pentru Comisia Europeana, guvernul european.