Mii de familii din Valea Jiului vor petrece iarna in frig, dupa ce, din cauza saraciei, au decis sa se debranseze de la reteaua de termoficare. In acelasi timp, oamenii ar putea sa ramana si fara apa potabila, iar din cauza datoriilor catre furnizorii de servicii risca sa isi piarda chiar si locuintele.

Pe rolul instantelor sunt mii de procese intentate saracilor, iar societatea de termoficare din municipiul Petrosani a scos deja la licitatie 3 apartamente pentru recuperarea creantelor.

Din cauza saraciei, mii de familii au renuntat la sistemul centralizat de incalzire, iar iarna stau in frig pentru ca nu au cu ce plati. Din 13.000 de apartamente, doar 4.300 mai sunt racordate la SC "Termoficare" SA Petrosani, in timp ce restul populatiei a renuntat la calorifere.

Reprezentantii societatii sustin ca 80 la suta dintre cei care au renuntat la sistemul de incalzire centralizat au facut-o din cauza lipsei banilor. Seful Serviciului de Relatii cu Publicul din cadrul firmei, Virgil Briciu, a declarat ca in ultima perioada numarul debransarilor a scazut. "Au fost chiar sporadice. Varful a fost cu circa 3 ani in urma", a adaugat acesta.

De vina au fost si retelele nereabilitate, prin care se pierdea agent termic, iar oficialii "Termoficare" SA au mentionat ca fonduri pentru reabilitari de retele au inceput sa vina doar de trei ani, adica foarte tarziu. Acolo unde s-au modernizat instalatiile au inceput, timid, sa apara si rebransarile la retea, in ultima luna fiind depuse 40 de astfel de cereri.

Ioan Colda, inginer sef productie, recunoaste ca numarul mare al celor care au renuntat la calorifere ingreuneaza mult activitatea societatii.

"Suntem la limita supravietuirii. Lucram cu personal foarte putin ca sa ne putem descurca, iar o persoana deserveste chiar si doua-trei puncte termice", a mai spus Colda.

Activitatea este ingreunata si de datoriile pe care populatia le are fata de distribuitorul de energie termica, creantele ajungand la 9.109.000 RON (respectiv 91 de miliarde de lei vechi). Pentru recuperarea acestor sume, SC "Termoficare" SA i-a actionat in instanta pe rau-platnici, iar in 3 cazuri s-a ajuns chiar si la evacuarea datornicilor si scoaterea la licitatie a apartamentelor acestora.

Mii de procese pentru apa potabila neplatita

Regia Autonoma a Apei Valea Jiului are de recuperat de la datornici aproape 25 de milioane RON (respectiv 250 de miliarde lei vechi), dintre care peste 17,7 milioane RON (170 de miliarde lei) reprezinta numai datoria populatiei catre distribuitorul de apa potabila din Valea Jiului.

Alte 6,6 milioane RON o reprezinta datoria societatilor de termoficare, RAAVJ fiind nevoita sa inchida robinetul acestor firme, cu exceptia celei din Petrosani, care a mai achitat din suma restanta.

Seful Serviciului Comercial al RAAVJ, Doina Popescu, a spus ca pe rolul instantelor exista 5.500 de actiuni impotriva datornicilor, insa nu s-a ajuns la scoaterea la licitatie a locuintelor acestora, luandu-se in calcul aspectul social al problemei. "Nu exista familii evacuate din cauza datoriilor si nici nu ne-am pus problema sa dam oamenii afara.

Acolo unde nu am putut recupera sumele, s-au facut referate de insolvabilitate", a adaugat aceeasi sursa.

In plus, s-a trecut la debransarea rau-platnicilor de la reteaua de apa potabila, de cele mai multe ori, insa, prin inchiderea robinetului la nivel de scara de bloc si efectuarea, in unele cazuri, a unor bransamente separate pentru cei care au achitat sumele restante.

Pana in toamna anului trecut, populatia cu venituri reduse beneficia de subventionarea apei reci, pe baza Ordonantei 41/2001, insa aceasta a fost abrogata.

Doina Popescu a adaugat, insa, ca administratiile locale mai au restante la plata apei subventionate inca de pe vremea cand normativul era in vigoare si, in plus, unitatile bugetare din Valea Jiului au datorii in valoare de peste 43 de miliarde lei vechi pentru care au fost sau urmeaza sa fie date in judecata.

Fara energie electrica

Nici furnizorul de energie electrica nu a scapat de datornici, insa in acest caz problema se rezolva mult mai usor prin deconectarea de la reteaua de electricitate. Conform datelor oficiale, in luna septembrie in Valea Jiului au fost debransate de la retea pentru neplata facturilor 232 de consumatori casnici si 8 mici consumatori.

De asemenea, au fost incheiate 39 de procese-verbale pentru consum fraudulos de energie electrica si s-au recuperat peste 40.000 KW, in valoare de 18.645,9 RON.