PSD isi face datoria de partid aflat in Opozitie, atacand Alianta "D.A.", pe care o considera incompetenta fata de modul cum guverneaza astazi Romania. Conducerea organizatiei judetene a social-democratilor s-a intalnit, ieri, cu ocazia lansarii campaniei de informare privind guvernarea portocoalie.

Liderul filialei, Ioan Rus, nu s-a sfiit sa spuna ca banii pe care ii aduce primarul PD Emil Boc la Primarie sau presedintele CJ, liberalul Marius Nicoara, la judet, nu sunt judicios cheltuiti, iar Alianta nu face exceptie la felul de guvernare, asa cum se face la nivel national, cu toate problemele din sanatate, agricultura, pensionari, profesori, scoala.

Alianta nu curge ca Mississippi

Pentru Ioan Rus, Alianta duce o politica gresita a interesului national. "Nu vad un program care sa sustina coerent, sistemic, sistematic si intr-o viziune unitara ducerea Romaniei in Uniunea Europeana, nu in pozitia de sclav in Occident, ci in pozitia de partener. Iar noi asta ne-am straduit sa facem prin programele noastre", a spus liderul social-democrat.

Rus a amintit de lipsa autostrazilor care ar asigura o alta dinamica a dezvoltarii judetelor din Ardeal fata de cele din Moldova, datorita apropierii geografice si ca mentalitate a ardelenilor de Occident.

"Degeaba ar vrea un minister s-o ia inainte, Guvernul ar trebui sa curga ca si fluviul Mississippi. Ori se duc toti o data, ori nu se duce niciunul", a mai afirmat liderul PSD Cluj. El a criticat si "intimidarea politica" la care au fost supusi fostii primari PSD care au trecut la PD sau PNL pentru ca doar asa puteau sa primeasca bani in plus de la buget.

"Insa PSD-ul, chiar in halul asta nu a facut", s-a disculpat liderul social-democrat, cand i-a fost amintit faptul ca nici partidul sau nu era strain de o asemenea practica cand se afla la guvernare.

Model german de guvernare post-aderare

Ioan Rus a mai declarat ca nu are nici o discutie cu liderii Aliantei pentru ca gruparea de la Cluj din PSD sa fie cooptata intr-un viitor partid prezidential, acesta fiind doar un zvon de campanie, lansat, in opinia sa, tot de democrati si liberali.

Doar dupa alegerilor din 2008 - a mentionat Rus - se poate vorbi de o eventuala alianta de guvernare cu dreapta politica, doar dupa stabilirea unor obiective comune, de interes national, urmand, astfel, exemplul Germaniei sau al Austriei, cu acel guvern facut intre crestini-democrati si socialisti. "Modelul care s-a aplicat in Germania va naste pui vii", a subliniat Rus.

Se strang randurile partidului

Grupul de la Cluj din cadrul PSD se pregateste de congresul din decembrie, care, in opinia lui Ioan Rus, nu va aduce schimbari majore la varful formatiunii politice.

El a adaugat ca pana atunci, la Targu-Mures, in 3 noiembrie, va avea loc Consiliul National al partidului, unde se vor discuta probleme interne, chiar si posibilitatea alegerilor anticipate, pe care, daca actuala Putere le va declansa social-democratii sustin ca sunt pregatiti.