Cele mai luxoase masini din Botosani, cele mai scumpe haine, cele mai rare bijuterii, cele mai apreciate parfumuri, asa poate fi catalogat, pe scurt, Balul oamenilor de afaceri. Acesta a fost organizat ieri, 13 octombrie, de catre Camera de Comert Industrie si Agricultura Botosani si a prilejuit, totodata, si derularea celei de-a XIII-a editii a Topului oamenilor de afaceri.

Totul a fost organizat la cele mai inalte standarde de calitate, la unul dintre cele mai luxoase hoteluri din Botosani.

Dorin Romeo Floares, presedintele Camerei de Comert, a spus ca numarul premiantilor este mai mare de la an la an. „La Topul firmelor avem placerea de a scoate in evidenta rezultatele bune obtinute in cursul anului 2005 de catre agentii economici din Botosani”, a declarat Floares.

Acesta a precizat ca metodologia dupa care au fost intocmite clasamentele a fost elaborata de Camera de Comert, Industrie si Agricultura a Romaniei si a fost valabila la nivel national. Surpriza organizatorilor a constat intr-un concert al lui Fuego. Meniul a fost la inaltimea petrecerii, fiind unul dintre cele mai scumpe meniuri servite la un restaurant din Botosani.

Carreman Romania SRL, firma francezilor care produc stofe, este marele castigator al Topului Judetean al Firmelor 2005, reusind sa se situeze pe primul loc in cele mai importante topuri, respectiv cel dupa cifra de afaceri, profitul brut si al exportatorilor.

Elsaco Electronic, businessmanului Valeriu Iftime, s-a clasat pe locul doi in ceea ce priveste profitul si cifra de afaceri, in crestere vadita fata de ultimul top organizat de Camera de Comert.

Doly-Com a reusit sa se claseze pe locul doi, dupa producatorul de stofe, demonstrand ca prin atragerea unor finantari europene serioase se pot face afaceri profitabile si in industria carnii din Botosani.

In ceea ce priveste exportatorii, primii zece in acest top reprezinta industria usoara. Acest aspect reintareste ideea ca judetul Botosani este unul monoindustrial, din pacate, in care textilistii fac regulile. Acesta este si domeniul care a atras cea mai mare forta de munca, dar care ofera si cele mai mici lefuri.

Excluzand exporturile, in care confectionerii detin aproape 90% din total, si faptul ca firma Carreman a reusit sa sparga toate topurile, afacerile din industria usoara sunt in continuu regres, exemple concrete fiind cifrele in scadere inregistrate de doi dintre principalii jucatori pe aceasta piata, Serconf si Rapsodia Conf.

Trendul descendent al acestor afaceri a fost accentuat mult de intarirea artificiala a leului in raport cu euro, ceea ce a destabilizat aceasta piata.

Mai mult, faptul ca societatea Carreman se afla in fruntea topurilor demonstreaza faptul ca afacerile din industria textila devin mai slab profitabile din punct de vedere al productiei de obiecte vestimentare decat cele care activeaza in domeniul producerii de materii prime.

Afacerile cu electronice s-au mentinut in top, prin firmele lui Iftime, ale milionarului in euro Gheorghe Ciubotaru - Electroalfa si prin Grupul Industrial Electrocontact - al controversatului afacerist Gabriel Chiriac. Nu trebuie trecut nici avantul luat de Vegastel, liderul local in telecomunicatii.

Afacerile din industria alimentara au inregistrat un trend pozitiv, astfel incat procesatorii de lapte si carne, cat si lanturile locale de supermarket-uri au reusit sa obtina rezultate financiare bune si au inaintat pozitii bune in topuri sau au reusit sa se mentina la un nivel atins anul trecut, in ciuda concurentei.

Topul firmelor dupa cifra de afaceri

Carreman Romania SRL a castigat detasat la aceasta categorie, inregistrand o cifra de afaceri in valoare totala de 93,9 milioane lei, surclasand Elsaco Electronic SRL - 64,9 milioane lei si Doly-Com SRL - 64,4 milioane lei.

Locul patru este ocupat de firma Vegastel, cu un rulaj in valoare de 61,5 milioane lei, iar pe treapta a cincia s-a situat Electro-Alfa International SRL care a avut o cifra de afaceri la sfarsitul anului trecut in cuantum de 60,9 milioane lei.

La premiile decernate anul trecut, Topul dupa cifra de afaceri a fost castigat de Electro-Alfa International SRL, urmata de Lonfil SA, Elsaco Electronic SRL, Serconf SA si Doly-Com SRL.

Top 10 dupa cifra de afaceri:

1 Carreman Romania SRL - 93,9 milioane lei

2 Elsaco Electronic SRL - 64,9 milioane lei

3 Doly-Com SRL - 64,4 milioane lei

4 Vegastel SRL - 61,5 milioane lei

5 Electro-Alfa International SRL - 60,9 milioane lei

6 Danilux SRL - 43,1 milioane lei

7 Firmelbo SA - 41,9 milioane lei

8 Termica SA - 40,6 milioane lei

9 Lonfil SA - 37,3 milioane lei

10 Pita SRL - 37,1 milioane lei

Topul dupa profitul brut

Primul loc al Topului firmelor din Botosani dupa profitul brut este identic cu cel anterior. Carreman Romania este pe primul loc, cu un castig in valoare de 12,4 milioane de lei, la finele lui 2005.

Ca si in clasamentul anterior, Elsaco Electronic SRL, firma omului de afaceri Valeriu Iftime, s-a situat si in acest top pe locul secund, dar cu un profit mult mai mic decat cel al primei clasate, respectiv 5,1 milioane de lei.

Doly-Com SRL pare a fi intr-o crestere continua in ultimii ani si s-a clasat pe ultima treapta a podiumului la aceasta categorie, cu un profit brut total de 4,7 milioane de lei. Pe locul patru se afla firma Conted - 3,7 milioane lei, iar pe cinci Lacto-Solomonescu - 2,9 milioane lei.

Firmele Electro-Alfa International SRL si Grupul Industrial Electrocontact SA se afla pe locurile sase si sapte. Victor Construct SRL a avut un profit de 2,04 milioane lei si s-a situat pe locul opt, iar Formen’s SRL si firma Nord-Tour SRL s-au clasat pe locurile noua, respectiv zece.

Topul firmelor din judetul Botosani dupa profitul brut a fost condus, in editia de anul trecut, de Serconf SA, cu un profit brut de 68 miliarde lei vechi, care a fost urmata de Conted, Lonfil, Electro Alfa GMC SRL si Electro-Alfa International SRL, cu 27 miliarde lei vechi.

Top 10 dupa profit brut:

1 Carreman Romania SRL - 12,4 milioane lei

2 Elsaco Electronic SRL - 5,1 milioane lei

3 Doly-Com SRL - 4,7 milioane lei

4 Conted SA - 3,7 milioane lei

5 Lacto-Solomonescu SRL - 2,9 milioane lei

6 Electroa-Alfa International SRL - 2,5 milioane lei

7 Grupul Industrial Electrocontact SA - 2,4 milioane lei

8 Victor Construct SRL - 2,04 milioane lei

9 Formen’s SRL - 2,02 milioane lei

10 Nord-Tour SRL - 1,9 milioane lei

Topul exportatorilor

Ca si celelalte doua topuri, si acesta a fost adjudecat tot de catre Carreman Romania. Firma cu capital francez a obtinut 100 de puncte in acest clasament si a fost secondata de Lonfil SA, cu 72,6 puncte, iar pe treapta a treia s-a situat Conted SA, cu 66,7 puncte.

Pe locul patru din punct de vedere al exporturilor se afla firma Grigioverde Company SRL, iar pe cinci societatea Rapsodia Conf SRL, al carui director general este afaceristul Mihai Tincu. Demn de mentionat este faptul ca primele cinci societati din topul exportatorilor, ca si urmatoarele cinci, sunt din industria usoara, demonstrand, din nou, ca avem un judet monoindustrial.

Topul exportatorilor de anul trecut a avut urmatoarea componenta, in ordine, Lonfil, Grigioverde Company, Conted, Rapsodia Conf, Cantex Logistique

Top 10 exportatori:

1 Carreman Romania SRL - 100 puncte

2 Lonfil SA- 72

3 Conted SA - 66

4 Grigioverde Company SRL - 57

5 Rapsodia Conf SRL - 51

6 Summer Conf SRL - 46

7 G.T. Company SRL - 33

8 Formen’s SRL - 28

9 Cantex Romania SRL - 26

10 Euro 2000 SRL - 24