Este si cazul catorva proaspat proprietari din Piata Mihai Viteazu si din Bulevardul Eroilor. Unii, mai curajosi, se gandesc la vanzarea spatiilor, desi legea interzice instrainarea acestora timp de trei ani de la achizitionare. Unul dintre cele mai mari si mai bine plasate spatii vandute de Primaria clujeana, in baza Legii nr.550/2002, este cel din Piata Mihai Viteazu nr. 6.

Noii proprietari au si scos spatiul la inchiriat. Proprietarul farmaciei Kamill, care a cumparat de la municipalitate 160 mp (80 la parter si 80 la mezanin) intentioneaza sa inchirieze spatiul, care poate fi compartimentat in functie de dorintele viitorilor chiriasi.

Deocamdata, am o oferta foarte sigura pentru 40 mp la parter, deci raman inca 40 mp jos si 80 sus. Pentru aceasta suprafata, de 120 mp, m-am gandit la o chirie de vreo 3000 de euro pe luna, a declarat proprietarul.

Pretul nu concorda cu cel cerut pentru un metru patrat, de 50 de euro, in acest caz chiria lunara ridicandu-se la 6000 de euro. La randul sau, proprietarul magazinului de mercerie de la aceeasi adresa a afisat in vitrina un anunt de inchiriere.

Suprafata magazinului, care dispune si de birouri, este de 120 mp, chiria ceruta fiind de 45 de euro/mp, plus taxa pe valoarea adaugata. In aceste conditii, chiria lunara depaseste 6000 de euro.

De vanzare, la pret triplu

Angajatii societatii care detine magazinul au declarat ca vor sa vanda spatiul, pentru 450.000 de euro. Pretul este de trei ori mai mare decat cel platit de actualul proprietar catre Primarie, 1500 de euro/mp.

In conditiile in care spatiul a fost cumparat de la Primarie in mai putin de un an, instrainarea acestuia este ilegala, ne-a declarat Ovidiu Turdean, presedintele comisiei de vanzare a spatiilor comerciale din cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca. Reprezentantul societatii, Monica Budisan, nu a putut fi contactat.

Turdean ne-a dat si alte exemple de spatii cumparate si apoi inchiriate, pe Bulevardul Eroilor sau in alte zone cu vad comercial bun.

Acesta a declarat ca nu detine o situatie post-vanzare cu toate imobilele, cu toate ca a solicitat Serviciului Spatii din Primarie, in decembrie 2005, sa faca o verificare a acestora, vizand mai ales schimbarea destinatiei, dar ca nu a primit inca nici un raspuns.

Manageri prosti, cu nas pentru imobiliare

Presedintele comisiei de vanzare crede ca motivul pentru care noii proprietari isi inchiriaza spatiile este recuperarea investitiilor, mai ales in cazul celor care au avut posibilitatea sa negocieze direct pentru cumpararea spatiilor, dar nu dispuneau de resursele necesare.

Pe de alta parte, consilierul liberal a aratat ca, in spatele unora dintre cumparatori, pot exista societati interesate sa cumpere un spatiu intr-o anumita zona, care s-au prezentat la licitatii, insa, daca nu au reusit sa cumpere, inchiriaza acum spatiile respective.

Punctul de vedere al lui Turdean indica un fenomen prin care vanzarea spatiilor comerciale se transforma intr-o afacere imobiliara. Ramona Cuc, manager al agentiei imobiliare Grup de Lux, nu vede, ca efect, o explozie pe piata imobiliara. Si pana acum se inchiriau sau se subinchiriau spatiile de la Primarie, sustine Cuc.

Ea crede ca motivul pentru care proprietarii fostelor spatii ale municipalitatii renunta la acestea ar fi lipsa priceperii de a derula o afacere profitabila: Nu au stiut nici inainte sa faca afaceri, dar au avut spatiile la indemana si au facut cate ceva.

Dupa ce le-au cumparat, la alte preturi decat credeau ei, nu se mai descurca, de aceea le inchiriaza sau le vand, a subliniat Cuc.