La inceputul saptamanii trecute, George Maior prelua functia de director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), lasand in urma o serie de intrebari care probabil si-ar gasi raspunsurile doar in celebrele teorii ale conspiratiei. Imediat dupa numirea lui Maior in fruntea SRI, Virgiliu tarau a fost propus pentru postul de membru in Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

Chiar daca la prima vedere nu pare sa existe nici o legatura intre cei doi, faptele contrazic acest lucru.

Lazea trimis la ORL

Senatorul PSD George Maior a fost validat in urma cu doua saptamani de catre Parlament in functia de director al SRI. Publicatiile Trustului GAZETA au prezentat in acel context o serie de informatii, potrivit carora Maior ar fi facilitat, prin relatiile sale si ale tatalui sau, stergerea dosarului de informator al presedintelui Basescu.

Acum, un alt clujean ajunge intr-o pozitie cheie in cadrul unui organism care poate deveni o arma redutabila pentru anumite grupuri de interese: Virgiliu Tarau a fost propus de catre PD pentru functia de membru in colegiul CNSAS, post ramas vacant dupa demisia cu cantec a lui Dan Lazea.

Gurile rele afirma ca Dan Lazea este mai “slab” de o ureche, din nefericire tocmai urechea unde era telefonul in momentul in care mai marii PD i-au comunicat cu cine sa voteze pentru postul de presedinte al CNSAS. Si, cum Lazea nu a auzit ce i s-a comunicat, a votat taman invers, iscand un scandal monstru, care a dinamitat scena politica si opinia publica deopotriva.

In chip de pedeapsa pentru neascultare, mai marii PD i-au aplicat o “palma politica”, in urma careia, mai mult ca sigur, Lazea nu mai are nici o sansa de a accede vreodata intr-o functie importanta. Cel putin nu la propunerea PD. In acest context, trebuia gasit un inlocuitor. Iar persoana care va detine postul lasat vacant de Lazea este tocmai istoricul clujean Virgiliu Tarau.

Pionul de la Cluj

Virgiliu Tarau este conferentiar universitar la Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” si membru in staff-ul Institutului de Studii Internationale (ISI). Este specializat in istoria comunismului, istorie contemporana si studiul evolutiei Europei Centrale si de Est dupa cel de-al doilea razboi mondial, fara a fi membru al vreunui partid politic.

Numele lui Tarau este legat si de scandalul manualelor alternative de istorie, cand acesta, impreuna cu un colectiv de profesori, a propus un manual de istorie pentru clasa a XII-a, in care Andreea Esca si Cristian Tudor Popescu tronau pe acelasi palier valoric cu Mihai Viteazu sau Stefan cel Mare.

Chiar daca Tarau pare omul potrivit la locul potrivit, alegerea sa este reprezinta doar o parte a negocierilor care se poarta tot mai aprins intre PD si “Grupul de la Cluj”, Tarau fiind un pion in stratagema politica a celor doua formaTiuni.

Legaturi bolnavicioase

Ilustru necunoscut pe scena politica romaneasca, Tarau a devenit un pion important in jocurile politice, cunoscandu-se rolul pe care Colegiul CNSAS il are in a ruina sau a ridica politicienii romani. Iar un om de incredere in CNSAS nu poate decat sa ajute unor anumite grupuri de interes. Chiar daca Tarau nu este un VIP in politica, legaturile sale cu politica sunt mai mult decat consolidate.

Astfel, el este unul din protejatii deputatului PSD de Cluj Vasile Puscas, fiind totodata si un bun prieten de-al presedintelui PD si primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Legatura dintre Tarau si Puscas s-a realizat atat in cadrul Facultatii de Istorie, unde sunt colegi, cat si in cadrul Institutului de Studii Internationale al carui lider este Puscas si la care lucreaza Virgiliu Tarau.

De asemenea, Tarau este prieten si cu Emil Boc, inca de pe vremea cand acestia erau colegi in cadrul Facultatii de Istorie si Filosofie, la inceputul anilor ‘90. Legatura cu Emil Boc se face si prin directorul executiv al ISI, Adrian Liviu Ivan, fost coleg de camera cu Boc pe vremea cand acestia erau studenti si, totodata, “marioneta” lui Puscas in ISI.

Si, pentru ca cercul vicios sa se stranga si mai tare, exista si o legatura intre Puscas si Boc, aceasta facandu-se prin viitoarea Alianta PD - “Grupul de la Cluj”, una tot mai probabila in contextul actual.

Sursele GAZETEI au confirmat faptul ca in momentul de fata se poarta negocieri la sange intre liderii PD si liderii “Grupului de la Cluj”, Tarau si George Maior fiind primele rezultate ale “protocolului” pe care cele doua tabere l-au semnat.

Alianta PD-PSD

Atat numirea lui George Maior cat si a lui Virgiliu Tarau au fost directionate de la Cluj, pe filiera PD - “grupul de la Cluj”. In contextul viitoarelor alegeri anticipate, viitorul partid rezultat din fuziunea celor doua formatiuni va avea nevoie de cat mai multe informatii, direct de la sursa, pentru a putea manipula si eventual scoate din cursa eventualii adversari politici.

Or, nu exista informatii mai credibile decat cele provenite din serviciile de informatii sau din CNSAS. Conform surselor GAZETEI, Tarau are misiunea bine definita de a aduna cat mai multe informatii despre adversarii politici ai PD si ai “Grupului de la Cluj”, pentru ca acestea sa fie apoi scoase la iveala in campania electorala a “anticipatelor”.

Chiar daca aceasta alianta pare mai mult desprinsa din ocultism, miza este enorma, ambele grupari luptand pentru suprematia pe scena politica. Iar social-democratii clujeni, satui de mastodontii de la Bucuresti, sunt gata sa faca o alianta cu “dusmanul numarul unu”, o optiune tot mai viabila in contextul scandalurilor aparute in sanul PSD.

Totusi, in toate luarile de pozitie, Boc declara ca PD nu va face niciodata alianta cu PSD, iar reprezentantii PSD marturisesc ca o alianta cu PD este imposibila. Asta nu inseamna insa ca PD nu va putea prelua o parte din dizidentii din PSD.

Membrii asa-numitului „Grup de la Cluj” ai PSD sunt in mare parte buni profesionisti, cu imagine interna si internationala nepatata, multi dintre ei avand recunoastere internationala. Astfel, ei vor fi un plus de valoare pentru PD, partid care duce lipsa de oameni de “nota 10”.

Monstruoasa coalitie

Totusi, in cadrul unei negocieri, ambele parti trebuie sa castige. „Grupul de la Cluj” a castigat atat un presedinte pentru un serviciu - SRI - cat si un membru in cadrul CNSAS. Intrebarea este ce va castiga Partidului Democrat din alianta cu PSD “Grupul de la Cluj”. Alegerile anticipate sunt deja un leit-motiv al discursurilor liderilor PD.

Dar procedura de dizolvare a Parlamentului si implicit de convocare a alegerilor anticipate este una foarte complicata si de durata. Mai mult, principalul partener la guvernare al democratilor, PNL, transmite semnale tot mai puternice ca nu doreste sa se inceapa procedura alegerilor anticipate. Numai ca “visul de generatii” al democratilor trebuie infaptuit prin orice mijloace.

Surse care doresc sa-si pastreze anonimatul au declarat ca o parte din intelegerea dintre PD si reformatorii clujeni ai PSD se refera la faptul ca o anumita parte din PSD, si anume deputatii si senatorii clujeni precum si cei apropiati clujenilor, ar urma sa fie alaturi de democrati cand acestia vor demara procedura alegerilor anticipate, urmand ca apoi o mare parte a PSD sa ingroase randurile PD.

Astfel, se va forma cel mai mare partid din Romania, exact pe placul matelotului de la Cotroceni. Liberalii, actualii parteneri de guvernare ai democratilor, nu mai par o solutie viabila pentru o alianta viitoare din cauza scandalurilor care macina PNL si a excluderilor in masa a membrilor care au cutezat sa ridice glasul in fata oligarhilor care conduc Partidul NaTional Liberal.

In aceasta situatie, democratii nu au alta alternativa decat sa se indrepte spre alte meleaguri, mult mai stabile si mai insorite.