Adrian Rus este reprezentantul SC Iberest SA, in cadrul careia ocupa functia de manager comercial. Iberest este una dintre societatile care participa la licitatia organizata de Primaria Cluj pentru construirea unui nou cartier de locuinte in Dealul Lomb. Mai multe detalii cu privire la proiectul initiat de catre SC Iberest SA ne-au fost oferite de Adrian Rus.

Reporter: Care credeti ca sunt motivele pentru care se amana desemnarea societatii care va construi viitorul cartier de locuinte din Dealul Lomb?

Adrian Rus: Nu va pot raspunde la aceasta intrebare, dar sper ca anuntarea castigatorului sa aiba loc, dupa cum s-a stabilit, saptamana aceasta. Nu pot sa stiu cu siguranta cine va castiga, dar sper sa fie o decizie clara in acest sens. Cu toate acestea, este nevoie de o analiza tehnica foarte atenta din partea comisiei.

Rep.: De ce credeti ca SC Iberest, societatea pe care o reprezentati, ar trebui sa castige?

A.R.: Pentru ca avem capacitatea sa facem ceva diferit, cel putin prin oferta facuta de Iberest, fata de cei de la Impact. Cei de la Impact au oferit doar un simplu teren care poate fi edificabil. Pe plan social noi facem foarte mult: doua biserici, un azil pentru batrani, centre culturale, baze sportive si de agrement, un liceu etc.

Noi am raportat oferta si la numarul de persoane care vor locui acolo. Putem crea un nou orasel pentru clujeni. Terenul a fost impartit de asa natura incat sa cuprinda tot ce este nevoie pentru viata sociala. Cred ca, daca se doreste un real beneficiu pentru clujeni, Iberest-ul ar trebui sa castige, pentru ca noi am prezentat criterii mult mai bune fata de cei de la SC Impact.

Rep.: Credeti ca vi s-au pus la dispozitie, pentru documentare, alte date decat cele furnizate catre SC Impact?

A.R.: Noi am prezentat proiectul bazandu-ne pe documentatiile puse la dispozitie de municipalitate. Nu am crezut de cuviinta ca trebuie sa mergem si sa consultam si Cartea Funciara, cum au facut cei de la Impact. Asa ca am respectat termenii impusi de primarie.

Rep.: De ce ati ales Clujul pentru pentru acest proiect imobiliar?

A.R.: Pentru amploare. Am facut analize din punct de vedere financiar si din prisma necesitatilor cerute de clujeni si am descoperit ca se simte nevoia unui proiect imobiliar de anvergura. Acum doi-trei ani pragul de constructie, in regim privat, se situa in Cluj la aproximativ 200-300 de apartamente pe an, ceea ce nu era suficient pentru cererea clujenilor.

Rep.: Ce alte proiecte mai aveti in dezvoltare?

A.R.: La Vatra Dornei avem in curs de derulare un proiect de 383 de apartamente cu bazele sportive si de agrement aferente si cu un complex comercial. Dupa o analiza a pietei si luand in calcul proiectul “Lomb” am decis sa infiintam un consortiu format din patru societati de talie internationala, doua societati constructoare si alte doua promotoare.

Rep.: Cum vedeti piata imobiliara din Cluj Napoca?

A.R.: Cred ca este foarte mare pretul pe metrul patrat construit. Dar in acelasi timp, piata imobiliara clujeana este foarte dinamica, chiar daca nu se bazeaza pe un criteriu solid. Din acest punct de vedere cred ca se simte nevoia unei reforme in sistemul urbanistic.

Rep.: Care sunt principalele impedimente pe care le intampinati in dezvoltarea proiectelor propuse?

A.R.: Inca nu am intampinat probleme care sa ne puna in dificultate. Noi tinem cont de dinamica reala a pietei. Am fi foarte bucurosi daca s-ar pronunta comisia de licitatii in favoarea unui proiect.

Rep.: Care credeti ca va fi evolutia preturilor apartamentelor pe care le veti construi, in cazul castigarii licitatiei pentru Dealul Lomb, dupa aderarea Romaniei la UE?

A.R.: Eu nu cred ca va fi o explozie a preturilor imobiliare. Din contra, cred ca va avea loc o scadere a lor, pentru ca aceasta dinamica haotica va trebui sa dispara. Analiza pietelor imobiliare contrazice acesta explozie speculata a preturilor. In privinta proiectului nostru, noi vom avea grija ca preturile la apartamente sa satisfaca toate gusturile din punct de vedere calitativ.

Rep.: Daca veti castiga licitatia, cand credeti ca veti finaliza constructia acestui cartier de locuinte?

A.R.: Luand in calcul toate datele, cred ca pana la finalizarea proiectului vor trece cinci ani de zile. Asta, bineinteles, cu ajutorul unui numar foarte mare de muncitori si cu ajutorul cadrelor tehnice de care dispunem din plin. Oricum, noi ne vom indrepta toate capacitatile catre concretizarea acestui proiect.

Studiile economice ne prezinta ca, in final, investitia pe care o vom avea de facut va fi superioara sumei de 750 miliarde de euro.

Rep.: Care este cel mai amplu proiect imobiliar pe care SC Iberest l-a finalizat pana acum?

A.R.: Consortiul se poate mandri cu o demonstratie arhitectonica extrem de indrazneata. Drept dovada sta complexul Expo 98 din Portugalia care a fost construit pe o suprafata de 500 ha si cuprinde locuinte si terenuri de agrement. De data mai recenta, ne putem mandri cu doua stadioane de la Euro 2004, tot in Portugalia.