Sute de baimareni s-au baricadat in case vineri la amiaza, ca sa se puna la adapost de fumul toxic care le-a invadat cartierul. Emisiile proveneau de la uzina metalurgica Romplumb si au acoperit atat Ferneziul, cat si barajul de la Firiza.

Localnicii din zona, care au grave probleme de sanatate din cauza plumbului din aer, au acuzat dureri puternice de cap, iar cativa copii au fost pe cale sa isi piarda cunostinta. In tot acest timp, conducerea Romplumb a tacut malc, de parca nimic nu s-ar fi intamplat, iar apoi a venit cu explicatii puerile.

Oamenii spun ca valurile de fum dulceag au inceput sa iasa pe cosul societatii inca de dimineata. Conducerea Romplumb sustine insa ca accidentul ecologic s-a produs doar la orele 14.00. Grav este ca autoritatile de mediu au aflat de la presa despre incident si nu de la cei care conduc uzina si care erau obligati sa anunte imediat problemele de acest gen.

Ca o ironie a sortii, incidentul a avut loc cat in Baia Mare s-a aflat vicepresedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Vasile Bran. In timp ce acesta recunostea ca la Romplumb se depasesc concentratiile maxime admise la noxele emise in atmosfera, Baia Mare era inecata in acestea.

Stiri non-stop din Maramures - Articol integral in eMaramures.ro