Astfel, o simpla analiza a problemelor prezentate in cadrul audientelor releva faptul ca Judetul Cluj se afla in plina retrocedare, marea majoritate a cerintelor legandu-se de urgentarea sau solutionarea recuperarii unui teren

Clujenii care isi revendica terenurile preluate in mod abuziv de catre comunisti pot apela cu incredere la ultima lege in ceea ce priveste retrocedarea terenurilor si anume la legea numarul 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si a justitiei. In anul 2006, in judetul Cluj au fost solutionate aproximativ zece mii astfel de cereri.

Mai mult, prin hotarari ale Comisiei Judetene de Fond Funciar s-au solutionat aproximativ 1000 de cereri si alte 12.000 de cereri se afla in curs de solutionare. Cu toate acestea, unii clujenii asteapta de ani buni sa-si reprimeasca fostul teren, iar altii si-au pierdut demult speranta.

Retrocedarea terenurilor, cap de lista

Potrivit Raimondei Boian, purtator de cuvant al primariei municipiului Cluj-Napoca, cele mai dese probleme invocate de catre clujeni se refera la lipsa “locuintelor, a problemelor legate de retrocedari de teren si a problemelor de legate de urbanism. Situatia este aceeasi si in ceea ce priveste clujenii care apeleaza la ajutorul presedintelui Consiliului Judetean (CJ) Cluj, Marius Nicoara.

“La domnul Nicoara oamenii vin dupa ce au batut la portile altor institutii, fara a li se rezolva problema. Din pacate, pentru unii dintre ei rezolvarea nu se gaseste nici la noi, CJ Cluj neavand atributii pe legile fondului funciar sau in ceea ce priveste retrocedarea proprietatilor.

Mai mult, nici in problemele legate de justitie nu avem atributii, desi foarte multi vin sa se planga de sentintele pe care le considera nedrepte”, a declarat Cornelia Trif, purtator de cuvant al CJ Cluj.

Pe de alta parte, putini sunt cei care cunosc caracterul filantrop al lui Nicoara, care ofera, de multe ori, bani din propriul buzunar tuturor celor care ii solicita ajutorul financiar din varii motive.

In topul solicitarilor, clujenii ii cer suprefectului judetului Cluj Calin Platon aplicarea legilor cu caracter reparatoriu din domeniul proprietatii.” Oamenii se duc la primariile de care apartin pentru a obtine sprijinul Comisiilor Locale de Fond Funciar.

Daca problema nu li-i se rezolva din varii motive, apeleaza la suprefectul Platon pentru ajutor”, a precizat Ioana Camarasan, consilierul suprefectului Platon.

Apahidenii, primii la reclamatii

Prefectul judetului Cluj Alin Tise a reusit sa stabileasca un record in ceea ce priveste audientele.

Astfel, in perioada noiembrie 2005 si octombrie 2006, Tise a consiliat aproximativ 3000 de clujeni care invocau probleme legate de fond funciar, recalcularea pensiilor, ajutor social, locuinte sociale, repararea drumurilor judetene, locuri de munca, sponsorizari pentru diferite evenimente sau pentru uz propriu si diverse tipuri de proiecte.

La nivelul judetului Cluj, cele mai multe reclamati au fost facute de catre cetatenii din comuna Apahida, localitatea Frata si apoi comuna Floresti. Din pacate, insa in acest an, aproximativ 400 de cereri se afla in imposibilitatea de a fi solutionate.

Potrivit prefecturii, principalele motive care impiedica solutionarea unor cereri de retrocedare sunt lipsa specialistilor in masuratori topografice si a consilierilor juridici din cadrul comisiilor locale din judet precum si lipsa unor acte de proprietate sau lipsa unui document depus la dosar si inaintat comisiilor locale.

Mai mult, un alt motiv pentru care procesul de restituire “se misca“ greu este chiar modul anevoios de lucru al comisiilor locale in ceea ce priveste analizarea dosarelor si intocmirea situatiilor definitive pentru fiecare dosar in parte.

Pentru a rezolva aceasta situatie, prefectura a efectuat instruiri si controale la nivelul comisiilor locale de Fond Funciar din judet, aplicand chiar si amenzi. Astfel, din cele 75 de comune din judetul Cluj, prefectura a verificat aproximativ 30 dintre ele.

Unul dintre clujenii care a apelat la ajutorul lui Tise este Ioana Cicos, din Comuna Floresti. Cicos se confrunta neretrocedarea unui teren, problema fiind rezolvata de catre Tise dupa o discutie cu reprezentantii Primariei Floresti.

In prezent, pe terenul lui Cicos se afla construit un bloc de locuinte, astfel incat despagubirea in natura este imposibila, fostul proprietar al terenului urmand sa primeasca suma echivalenta valorii terenului.

Mai departe, Rus Augustin din localitatea Cluj-Napoca, se afla in imposibilitatea obtinerii unui titlu de proprietate atata timp cat pe acelasi teren figurau mai multi proprietari, problema fiind solutionata prin intermediul prefectului.