Pe 7 decembrie 2006, in prezenta liderilor maghiari din administratia centrala si locala (judetele Covasna, Harghita si Mures), s-a desfasurat la Sfantu Gheorghe, sedinta de constituire a Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara "Pro Tinutul Secuiesc".

32 de localitati din judetul Mures vor sa adere la aceasta asociatie, insa Institutia Prefectului a decis ca hotararile consiliilor locale emise in acest scop sunt nelegale, deoarece "nu sunt respectate procedurile privind participarea cetatenilor in procesul de luare a deciziilor" si "in numele asociatiei autoritatea locala va utiliza resurse financiare publice si va lua hotarari in numele colectivitatii".

Din cauza ca presedintele CJ Mures, Lokodi Edita Emoke, a luat parte la prima intalnire pentru elaborarea "Strategiei Comune de Dezvoltare a Tinutului Secuiesc, pe perioada 2007-2013", intalnire desfasurata pe 7 aprilie 2006, si a sprijinit apoi proiectul Asociatiei "Pro Tinutul Secuiesc", consilierul judetean Maria Diaconescu, vrea acum ca "institutiile abilitate sa stabileasca legalitatea

participarii presedintelui CJ la activitatile premergatoare constituirii Asociatiei". Diaconescu a declarat ca in sedinta din 15 decembrie va cere presedintelui CJ Mures o pozitie oficiala legata de proiectul "Tinutului Secuiesc", impreuna cu consilierul PSD Lazar Ladariu.

Pana in prezent, presedintele PD Mures, Dorin Florea, a mai condamnat implicarea presedintelui CJ Mures in actiunile de conturare a "Tinutului Secuiesc".

Protest marca "Diaconescu"

Consilierul judetean Maria Diaconescu a semnat un protest public, remis intregii mass-media muresene, intitulat "Trebuie stopate actiunile etnico - separatiste", si sustine ca, desi primarii mureseni nu au putut semna inca aderarea la asociatia amintita, ei vor semna "declaratii de intentie" in baza carora vor primi trei locuri la conducerea asociatiei, dupa retragerea celor care le ocupa momentan.

"Dupa ce a sprijinit si a participat la initierea demersurilor vizand elaborarea strategiei comune de dezvoltare a Tinutului Secuiesc, presedintele CJ s-a aflat in aceste zile la Bruxelles, asigurandu-se impotriva acuzatiilor. Interesanta atitudine, asemenea celei din sintagma - loveste si fugi", a declarat Diaconescu referitor la presedintele CJ, Lokodi Edita Emoke.

Lokodi, sigura de succesul Asociatiei

"Ideea Asociatiei Pro Tinutul Secuiesc are in vedere ca din fondurile structurale europene sa atragem sume cat mai mari pe proiecte pe infrastructura si proiecte pentru dezvoltare regionala.

Cele trei judete sunt si ele o alta regiune mai mica in care se va putea permite constructia unor planuri de dezvoltare regionala, care nu sunt indreptate doar pentru unii locuitori ai judetului nostru, ci pentru toti.

Am participat, ca si membru UDMR, la acele sedinte care au hotarat crearea asociatiei si invit toate autoritatile locale din localitatile cu populatie majoritar maghiara sa adere in mod legal la respectiva asociatie, indiferent ca cineva este impotriva acestui lucru sau nu il priveste in mod pozitiv.

Mentionez faptul ca singurul scop al acestei asociatii este crearea de proiecte pentru cele trei judete si nu alte speculatii pe care unii le-au enuntat. Personal, atat ca om politic cat si ca presedinta a CJ Mures sprijin si apar ideile pe care asociatia le promoveaza pentru ca le consider benefice pentru comunitate", a declarat Lokodi Edita Emoke.

Referitor la protestul consilierilor Lokodi a declarat ca ar putea fi surzi. "Ar trebui sa stie ca CJ Mures sustine si Asociatia dintre primarii de pe Valea Gurghiului si cei din Harghita, zona Remetea, in vederea construirii drumului 153C, drum strategic pentru dezvoltarea turismului din judet care ar trebui sa fie la fel de ilegala ca si Asociatia Pro Tinutul Secuiesc", a incheiat Lokodi.

"Daca Prefectura Mures considera necesara actionarea in instanta a autoritatilor locale, las la latitudinea primarilor si consilierilor urmatoarele actiuni ce vor fi luate. Eu totusi nu cred ca hotararile sunt ilegale, ci poate in cel mai rau caz au greseli de forma care vor fi remediate, dupa care se poate discuta din nou aderarea la Asociatia Pro Tinutul Secuiesc.

Desi am fost acuzata ca sprijin mai mult comunitatea maghiara din judet, pot afirma cu incredere ca proiectul privind reconstruirea "drumului vinului" care ocoleste localitatea Tarnaveni afecteaza pozitiv o zona cu populatie preponderent romana", Lokodi Edita Emoke, presedinte CJ Mures

Asociatii cu bucluc

CJ Mures este membru fondator al mai multor asociatii microregionale, infiintate pentru a absorbi mai usor fondurile europene de dezvoltare, prin programe pentru comunitatile locale.

Astfel, CJ Mures a aderat la Asociatiile Tarnava Mica - Balauseri - Sovata, Tarnava Mica Inferioara, Zona Metropolitana Targu Mures, localitatile din componenta acestora fiind administrate in majoritate de alesi locali etnie maghiara si cu sprijinul politic al UDMR. Singurele exceptii sunt Asociatiile Muresul 2005 si Comunitatii Vaii Gurghiului, ultima creata insa de Prefectura.

Statistica a fost realizata pe baza "Situatiei apartenentei politice a alesilor locali", disponibila chiar pe site-ul Consiliului Judetean. Pe parcursul hotararilor CJ de a adera la aceste asociatii au existat voci ale unor consilieri sau lideri politici locali, care au semnalat sprijinul preponderent al CJ pentru proiecte destinate localitatilor cu populatie majoritara de etnie maghiara.

Confirmarea Prefecturii

"Toate actele acestor autoritati au fost notificate ca nelegale, lipsind practic din motivarea acestor hotarari scopul pentru care se constituie Asociatia "Pro Tinutul Secuiesc", proiectul pentru care se asociaza aceste autoritati, serviciile pe care le furnizeaza in comun, precum si raza careia i se adreseaza.

In acest context am demarat verificarea a peste 30 de autoritati locale, am si produs actiuni in contencios dat fiind faptul ca am avut raspunsuri ca nu se revoca aceste hotarari. Prima actiune in Justitie introdusa pe comuna Alunis a avut rezultate, Consiliul Local anuntandu-ne ca va supune spre discutie in prima sedinta revocarea respectivei hotarari.

La Sfantu Gheorghe, in 7 decembrie, erau mandatati doar primari ai acestor localitati sa faca demersuri de a participa la adunarea constitutiva. Toate consiliile locale care au aprobat prin hotarare de consiliu aderarea la respectiva asociatie au fost avertizate, iar in cazul unui raspuns negativ vor fi si ele actionate in justitie", ne-a declarat suprefectul Zamfira Pora.