Achizitia anului in Romania a constituit-o preluarea de catre concernul indian Ranbaxy a producatorului de medicamente Terapia Cluj, de la fondul american de investitii Advent International, pentru 324 de milioane de dolari. Prin preluarea Terapia, Ranbaxy isi imbogateste portofoliul cu 157 de noi produse.

Malvinder si Shivinder Singh, proprietarii Ranbaxy, se afla pe locul 18 in topul Business World al miliardarilor Indiei, cu fabuloasa avere de 5,68 de miliarde de dolari. Advent a cumparat Terapia, in 2003, cu doar 45 de milioane de dolari. Ranbaxy a numit un director olandez, Peter Burema, dar l-a schimbat, in scurt timp, cu clujeanul Dragos Damian.

Indienii au modificat denumirea in Terapia-Ranbaxy. In vara, au inchis fabrica Ranbaxy din Irlanda si au declarat ca vor transforma locatia din Romania intr-o platforma de productie si livrare pentru continentul european. In 2005, societatea clujeana a avut vanzari de 80 de milioane de dolari.

Germanii au preluat CUG

Activele Combinatului de Utilaj Greu (CUG) au fost preluate, pentru 19 milioane de euro, de la lichidator, de concernul german Max Aicher, in disputa cu o alta companie straina, World Metal International. Max Aicher, care a preluat CUG prin compania S&MG Cluj, a promis ca va redeschide linia de productie.

Omul de afaceri Gicu Gansca, cu participatii la Grup 4 Instalatii, Antrepriza de Constructii si Instalatii si SAWA (comert de obiecte sanitare), a preluat un pachet consistent de actiuni la Trustul de Instalatii Montaj. In acest fel, Gansca detine controlul marilor societati de constructii din Transilvania.

AGS a ajuns la englezi

Consortiul britanic Endava a asimilat dezvoltatorul de software Alfa Global Solutions (AGS) Cluj. In urma absorbtiei, Endava Cluj va face parte din grupul cu acelasi nume. Grupul rezultat in urma fuziunii dintre companiile britanice Brains Direct, Concise si INSL.

Brains Direct este un furnizor de tehnologie a informatiei (IT) si dezvoltator de software pentru Europa de Est, iar Concise, o organizatie bazata pe consultanta si servicii IT. Ca urmare a acestei sinergii, Endava Cluj isi va dubla efectivul de angajati de la 60 la 120 in iunie 2007.

Principala activitate va consta in furnizarea de servicii financiare, a declarat Teodor Torgie, managing director Endava Romania. Grupul va pastra si va integra echipa AGS in structura Endava, sub conducerea directorului executiv Nigel Bridges.

La randul lor, proprietarii retelei EuroGSM, sotii Silvia si Zsolt Fodor, au preluat reteaua de magazine Kartel si au achizitionat 23 de magazine Digital GSM.

Alianta informatica

Companiile Sistec Cluj si SBsol Bucuresti au format o alianta comerciala, in cadrul grupului RTC. In 2005, fondatorul societatii, Aurel Netin, a vandut 60% din actiuni companiei Diverta, membra RTC, si a declarat ca va pastra 25% din actiuni. Valoarea tranzactiei s-a cifrat la 5 milioane de euro. In cadrul negocierilor au mai fost achizitionate societatile Best Computers si Best Distribution.

Sistec-SBsol, Divizia de Solutii IT a RTC, a obtinut, in 2005, o cifra de afaceri de 12 milioane de euro. Pentru 2006, estimarile sunt de 16 milioane de euro. Sistec Cluj, care a obtinut un profit net de 50000 de lei dispunea, la finele anului trecut, de 101 angajati. RTC Holding, unul dintre cele mai mari grupuri comerciale din Romania, estimeaza, pentru 2006, un rulaj, la nivel de grup, de 275 de milioane de euro.

Concentrari in piata mezelurilor

Concernul elvetian Angst a cumparat producatorul de mezeluri Discovery Cluj. In 2005, Caroli Foods a cumparat Maestro Industries, societate cu o cifra de afaceri de 10 milioane de dolari.

Discovery a realizat, in 2005, venituri de 17,6 milioane de lei si un profit de 2* 600 de lei, in timp ce 2 T Prod, care se ocupa cu productia si conservarea carnii, a inregistrat venituri de 15,8 milioane de lei si un profit de 100.000 de lei. La finele anului trecut, cele doua societati dispuneau de 105 angajati. Ambele aveau un capital de 200.000 de lei.

In 2003, Angst Romania a ajuns la 670 de angajati si la o capacitate de productie de 18 tone. Grupul elvetian are 1900 de angajati, 28 de filiale in toata lumea si un portofoliu de 168 de produse.

Fondurile de investitii au incredere in BT

Presedintele SIF 1 Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a dezvaluit ca societatea dispune de 5% din capitalul social al BT (cota maxima admisa de Banca Nationala), de participatii la BT Asigurari si la doua fonduri lansate de banca din Cluj, in timp ce societatile din Grupul Financiar BT au ajuns sa detina 10% din SIF In schimb, SIF Banat a decis sa renunte la pachetul sau de actiuni detinut la Compania de Informatica Aplicata (CIA) Cluj. CIA s-a divizat, iar, dupa o fuziune, SIF 1 si-a diminuat din pachet, ajungand la 20,4%.

In cursul timpului, a existat interes din partea unor oameni de afaceri clujeni pentru pachetul nostru de actiuni, a declarat Catalin Dobrescu, director Departament tranzactii la SIF Potrivit raportului financiar pe 2005, veniturile CIA au crescut la 946.000 de lei, in timp ce profitul net a urcat la 18.400 de lei. Centrul dispune de 16 salariati.

La randul ei, SIF 3 Transilvania a disponibilizat din conturile sale 2,2 milioane de lei pentru a participa la subscrierea de capital de la BT.

Vuza e peste tot

Anul trecut, SCR a realizat o cifra de afaceri cumulata de 1 miliard de lei. Vuza a estimat ca SCR are o valoare de 480 de milioane de dolari, din care detinerile sale (actiuni si parti sociale) se cifreaza la 250 de milioane.

Acesta a amintit in vara ca, printre tintele de achizitie ale SCR se numara Oltchim Ramnicu Valcea, Tehnoton Iasi, CAROM Onesti, IPROEB Bistrita, Romcab Targu Mures, Pallas Constanta, Tractorul Brasov sau Nitramonia Fagaras.

Puteam sa cumpar si ARDAF de la Ovidiu Tender, care mi-a cerut 35 de milioane de euro pe ea, dar noi n-avem ce sa cautam in asigurari, pentru ca nu e pe profilul nostru, ne-a marturisit Vuza.

Au cumparat Metalurgica

Remarul 16 Februarie Cluj, operatorul de productie si reparatii ale mijloacelor de transport pe calea ferata s-a reprofilat pe productia de trailere, pe care le va livra in sud-estul Europei. Remarul a infiintat, impreuna cu un partener olandez, o companie cu capital mixt cu sediul la Cluj, care va beneficia de finantare si din partea Guvernului din aceasta tara.

De curand, Remarul a cumparat, cu trei milioane de euro, activele Metalurgica Aiud, locatia care va functiona ca punct de lucru. Potrivit ultimului raport financiar, cifra de afaceri a Remarul din primele sase luni din 2006, a fost de 22,5 milioane de lei.

Flacara lui Goia

Consiliul de Administratie al companiei de textile LCS Conf Cluj (fosta Flacara) a decis divizarea in doua noi societati, dintre care una in domeniul imobiliar. Presedintele grupului LCS, Vasile Leordean, a spus ca, in prezent, grupul este format din cinci entitati, dintre care LCS Conf este societatea-mama.

LCS Conf a inregistrat, in prima jumatate a anului, o cifra de afaceri de 11,7 milioane de lei. Potrivit Bursei Electronice Rasdaq, omul de afaceri Dorel Goia a ajuns sa detina 10,36% din LCS Conf, Leotex Industries 57,46% din LCS Conf, iar alti actionari, 32,17%.

Polus s-a vandut in casa

Societatea Immoeast AG a achizitionat centrul comercial Polus Center Cluj, in urma unei tranzactii ce se ridica la 210 milioane de euro. Vanzatorul si partenerul pentru dezvoltare este TriGranit Holding, companie la care Immoeast a achizitionat, in aceasta vara, un pachet de 25% din actiuni.

Tranzactia inseamna, de fapt, achizitionarea de catre Immoeast a societatii Polus Transilvania Compania de Investitii, cea care detine Polus Center. Fondurile incasate in urma vanzarii se repartizeaza in functie de procentul detinut de fiecare actionar.

Inaintea efectuarii tranzactiei acestia erau Arpad Paszkany (11%), care impreuna cu doi membri ai familiei detinea 13% din companie, si inca doua societati, Burnet Holding (SUA) - 10% si Iris Ventures (Marea Britanie) - 77% din Holdingul TriGranit.

Obiectul tranzactiei / Cumparator / Domeniu

Terapia / Ranbaxy / Medicamente

CUG / Max Aicher Industrie

Actiuni TIM/ Gicu Gansca / Constructii

AGS / Endava / IT

Kartel / EuroGSM / Comert

Discovery / Angst / Alimentatie publica

Metalurgica Aiud / Remarul / Industrie

Actiuni LCS Conf / Dorel Goia / Productie textile

Polus / ImmoEast / Comert, imobiliare