Acest editorial este mai lung decat de obicei. Dintr-o pricina simpla. Breasla creatorilor de presa libera din Maramures se afla in pericol. Fiara hidoasa a unor institutii ale statului sta la panda. Unde nu poate dezbina ca sa conduca, aresteaza sau pune presiune pentru ca jurnalistul sa ajunga terorizat de spaima la psihiatrie.

Si jurnalistul e om, are bucurii ori dureri cand se bate cu sistemul. Parsivenia il poate rapune.

Pe acest fond, alaltaieri seara, colegul nostru Nicolae Teremtus (redactor sef al Gazetei de Maramures) a primit un telefon, cica binevoitor, care-l anunta ca urmeaza sa fie retinut de catre organe. Nicu a cedat si se afla internat in spital. Pe Parcalab l-au arestat preventiv. Nici un bai. Mai sunt in Maramures peste 150 de oameni de presa. D-na Monica Macovei - aveti de unde alege.

Dati-i drumul! Cu binecuvantarea Uniunii Europene, treceti la actiune! Fara sa va tresara pe fata un muschiulet. Fara sa va puneti intrebari. Le punem noi, doamna.

Oare de ce gealati bine hraniti au blocat la Cluj o redactie si calculatoarele? Ce-i mana pe ei in lupta, doamna!?! Oare de ce mascati platiti de la buget si tot bine hraniti au patruns ca-n romanele de prost gust de capa si spada intr-o casa de jurnalist la Cluj si i-au speriat copilul de opt ani care s-a ascuns in pod? Ce-i mana pe ei in lupta?!? Stimata doamna, ati aparat la CEDO (si ati invins) un jurnalist din Maramures.

Numele lui e Dan Parcalab. Il cunoasteti bine, doamna ministru. Il stie si dl. presedinte Traian Basescu. Parcalab a fost anul trecut unul din foarte putinii jurnalisti romani care i-au luat interviu presedintelui. Un spectacol de inteligenta intre presedinte si actualul arestat preventiv, d-na Macovei. Mai ca-mi vine sa ma supar pe domnia-voastra.

Ce-ati pazit de l-ati lasat pe Parcalab la presedinte? Ati dorit a-l compromite pe Traian Basescu? si atunci, d-na Macovei, ma intreb oare ce va mana in lupta?!? Dar s-o luam metodic, noua, colegilor de breasla din Maramures ai lui Parcalab nu ne e frica.

Puteti sa ne faceti cel mult ceea ce au facut stalinistii cu intelighentia romaneasca, ori puteti sa ne manjiti cu rahat, sa ne acostati in piete publice si sa ne aratati multimii. Numai ca..., d-na ministru, veti trai o dezamagire cumplita. Noi nu avem vocatia lui Motoc (pentru documentare recititi nemuritoarea bucata literara care nu e un denunt). Multimea, d-na Macovei, nu striga: Capul Presei, vrem! Adica: nu Presa e Motoc.

Daca mi-as ascuti auzul si v-as traduce strigatul multimii, v-ar apuca spaimele. N-o fac! Dar aici opresc proza, d-na Macovei. stiu ca la Cluj s-a decis arestarea preventiva a colegului nostru din Maramures, dupa ce procurorii DIICOT au descins in judet si au anchetat o serie de oameni de afaceri ori politicieni. Sunt cateva file in dosarul Parcalab.

Ar trebui sa detaliez, dar cred ca aveti puterea sau macar curiozitatea sa cereti aceste documente si citindu-le sa va amintiti de CEDO! Poate va veti infiora. Unul dintre cei cu plangeri (in anii ‘50 se numeau altfel) se afla cu dosar penal in Justitie din pricina ca Gazeta de Maramures a prezentat o caseta din care rezulta traficul de influenta.

Domnul Mircea Dolha (ca de el e vorba) e presedinte si consilier municipal. A fost cercetat si a ajuns in Justitie in stare de libertate. Dan Parcalab n-a beneficiat de acest statut normal care pentru jurnalisti devine in Romania UE-ului un ciudat soi de privilegiu. Pentru realizarile sale, Dolha si-a permis un concediu de odihna in Egipt (14 zile).

De fapt, el a fost un soi de sfetnic al procurorilor. Cine trebuie chemat? Care are numarul de telefon al persoanei? Dolha s-a preumblat de parca s-ar fi aflat in slujba DIICOT. Am auzit ca p-acolo se platesc informatorii! Dolha cred ca s-a comportat ca un cetatean vigilent, ce ziceti, d-na Macovei? Ce nuante si ce diferente. Mai sunt in dosar si piese slabute. si... mai e una laudativa, d-na.

Semnata de Vasile Vlasin, care relateaza o intalnire dintr-o carciuma de la Targu-Mures.

Vlasin asta e si jurist si pesedist, ca Dolha, care e si avocat la baroul Bucuresti. Vlasin afirma ca l-a laudat pe bunul lui prieten Parcalab. si totusi, colegul nostru sta in arest preventiv. Poate v-am starnit curiozitatea, d-na ministru. si inca ceva: l-am criticat pe Amariei care, la un moment dat, a invatat ca institutia pe care o conduce trebuie sa dea comunicate.

Imi pare rau, d-na, dar Amariei era specialist in comunicare, strict prin comparatie. Ca la DIICOT Cluj e control de la Bucuresti si ca Toma Rus a primit sau va primi functie tot la Bucuresti, nu mai foloseste nimanui. Aparand un principiu sau un soi de drept cetatenesc al prezumtiei de nevinovatie, poate ca va supar, d-na ministru.

Si cand ma gandesc ca acest lucru minunat l-am invatat de la dumneavoastra! Deh, stiti vorba aia cu elevul si profesorul. Inchei aici, spunandu-va ca tot cazul in luminile-i negre il vom prezenta in zilele urmatoare. Daca DIICOT Cluj nu va ofera spre studiu dosarul Parcalab, o sa-l puteti citi in acest demers de presa.