Serviciul Judetean Salvamont Bihor depune un efort continuu pentru imbunatatirea capacitatii de interventie si sporirea gradului de implicare in actiuni de asistare a populatiei afectate de situatii de necesitate. Asa s-a nascut proiectul “Aqua Task Team” (ATT) - Echipa de Interventii Speciale Acvatice (EISA).

Scopul principal este punerea la dispozitia autoritatilor, structurilor administrative si comunitatilor locale a unei echipe de interventii speciale, de natura acvatica.

Echipa s-a format prin extinderea capacitatii de interventie a echipelor de salvatori montani in domeniul asistarii populatiei din zonele afectate de calamitati, catastrofe naturale si evenimente de natura acvatica (viituri violente, inundatii, inecuri, s.a).

In paralel, s-a urmarit si asigurarea posibilitatii de informare a publicului privind existenta si disponibilitatea echipei, din cadrul Salvamont Bihor, in executarea unei game largi de interventii de salvare-recuperare in situatii de gen.

Obiective

In cadrul proiectului ATT s-a urmarit ca Serviciului Salvamont sa fie dotat cu echipament tehnic necesar interventiilor in caz de calamitati de natura acvatica, ca membrii Salvamont sa asimileze experienta altor echipe specializate si ca intre structurile care pot interveni in situatii de calamitati si catastrofe naturale de natura acvatica sa se puna baza activitatii de colaborare, asistenta si actiune comuna, locala si transfrontaliera.

De asemenea, printre obiective se numara informarea preventiva a turistilor, care intentioneaza sa practice sporturi montane (inclusiv acva-nautice), privind sursele si potentialul de pericol pentru reducerea incidentei accidentelor turistice montane si posibilitatea de informare a autoritatilor si structurilor locale privind aparitia unor factori generatori de potential risc de calamitate in perimetrul comunitatilor din zona montana bihoreana, monitorizata in mod curent de catre Salvamont Bihor.

In Europa

Proiectul ATT a beneficiat de un buget total de 20.970 USD, dintre care 9.270 USD reprezinta finantarea externa asigurata de Fundatia Carpatica - Fondul de Dezvoltare al Euroregiunii Carpatice (din fondul destinat dezvoltarii colaborarii transfrontaliere). Partenerii Salvamont Bihor sunt doua echipe de interventii din Ungaria, “Spider” si “Karisz”.

Cea de-a doua este o structura internationala de tip federativ care s-a format ca o asociere a unor echipe de interventii speciale provenind din tari central si est europene (din anul 2004, Salvamont este membru al acestei structuri).

Ambele organizatii au vasta experienta in participarea la operatiuni internationale de ajutorare si asistare a populatiei in diferite situatii de calamitati si dezastre care s-au produs, in ultimii ani, in tari din Europa, Asia si Africa. Odata formata, ATT va fi la dispozitia Karisz pentru participare la eventualele actiuni de ajutorare, in prima faza, in zona central-europeana.

Interventii si dotari

EISA intervine in actiuni cu caracter umanitar si actiuni cu caracter utilitar. In cele cu caracter umanitar sunt incluse cautarea si recuperarea oamenilor morti prin inec si cautarea, recuperarea si evacuarea celor surprinsi sau izolati de viituri si inundatii.

Cele cu caracter utilitar cuprind, printre altele, cautarea si recuperarea vehiculelor (utilajelor) scufundate accidental, prospectarea structurilor artificiale subacvatice si prospectarea digurilor si barajelor. Actiunile cu caracter utilitar se executa contra cost.

EISA va fi dotata cu echipament folosit la cautare-recuperare, si anume sonar de cautare subacvatica, dispozitiv de navigatie GPS asistat de laptop si senzor pentru conditiile meteo. Echipamentul nautic contine doua barci gonflabile de capacitate mare (sapte si noua persoane), barci gonflabile de tip canoe si 25 de veste de salvare. Totodata, EISA are deja in dotare si echipament complex de scufundare.

Pericol local

Pana in prezent, majoritatea interventiilor specialistilor din cadrul Salvamont Bihor au fost in situatii de inec, recuperare de obiecte sau agregate scufundate. Din 1995 si pana in prezent au fost circa 90 de interventii acvatice.

“Au fost si cazuri in care nu am putut raspunde solicitarilor din cauze obiective si anume, fie din indisponibilitatea de moment a scafandrilor, fie datorita conditiilor de la fata locului care nu permiteau interventia in conditii de siguranta sau o sansa cat de mica de reusita”, spune Adrian Marin, vicepresedintele Salvamont Bihor.

Daca tinem cont de experienta ultimilor ani cand, pe fondul modificarilor climatice globale, state cu un sistem hidrografic de aparare foarte bine pus la punct au fost surprinse de cantitatea mare de precipitatii cazute intr-un interval scurt de timp, nu este exclus ca si in Bihor sa se produca evenimente la scara majora. Nu trebuie sa uitam ca natura nu tine cont de limitele administrative.

Ca urmare, propagarea in Bihor a unor situatii de calamitate acvatica provenite din judetele vecine nu poate fi exclusa”, considera Marin.