Turda isi vrea reputatia inapoi

Daca acum multi ani, Turda a fost un nume in Romania, si chiar resedinta de judet, in prezent, autoritatile locale se gandesc la solutii pentru “a scoate de la naftalina”, dupa cum spuneau si ziarele locale, un oras “care nu vrea sa moara”.

Primarul Tudor Stefanie s-a gandit ca Turda ar iesi cel mai bine “la rampa”, pentru inceput, prin invitarea unor personalitati din diverse domenii care “sa ne faca imagine”. Alta strategie luata in considerare in acest an, este lansarea unor festivaluri de tip national, cu care sa ne identificam chiar in Programul Anual National de Cultura.

Turda ar putea fi un nume de marca aducand ceva deosebit in acest domeniu si promovandu-se prin sport si cultura.

Impozite lejere pentru investitori si incurajarea constructiilor

Tot un punct in plus la strategia din acest an a autoritatilor turdenie ar fi atragerea investitorilor. Pentru a crea un mediu de afaceri mai «relaxant» in primii ani de investitie, municipalitatea s-a gandit sa fie mai indulgenta “in taxe” cu cei care vor crea locuri de munca si vor sprijini economia locala.

Sunt asteptati in 2007, in special, investitorii care vor realiza constructii economice cat si de servicii. “Ducem lipsa de conditi normale de cazare. Cei care vor sa ramana la o discutie sau pentru o perioada mai lunga, nu stau in Turda, ci merg la Cluj sa se cazeze si fac de acolo naveta.

Ce avem in Turda? Doua hoteluri care au servicii cat de cat de buna calitate, dar in acelasi timp foarte scumpe si nu este o piata concurentiala in acest sens“, observa Tudor Stefanie. Acesta crede ca lipsa serviciilor la preturi acceptabile aduce o pierdere la veniturile locale, din acest punct de vedere. Banii nu se cheltuiesc aici pentru ca merg la Cluj-Napoca.

Investitii anuntate pentru 2007

Turdenii vor castiga bani in plus la bugetul local, din cei 3% pe valoarea investitiei realizate pe care ii vor primi la fiecare nou obiectiv aparut.

Inceputul de an este marcat de inceperea lucrului la intreprinderea spaniola MMM Autoparts, deschiderea in aceasta luna a Kaufland, realizarea Centrului Logistic, care va presupune iar o investitie consistenta, punerea in functiune unei fabrici de polistiren si realizarea a inca doua minimarket-uri sau supermarket-uri.

Anul trecut, in Turda au fost “pompate” circa 60 de miliarde ROL, care au fost aduse de programele finantate din alte surse decat de la bugetul local. Practic, pe langa cele 140 de miliarde ROL, care au constituit bugetul local, inca 50% au venit datorita poiectelor de finantare depuse de unitatile scolare si alte institutii publice.

In acest an se estimeaza ca banii care vor veni numai din proiecte vor depasi 100 de miliarde ROL.