Bucurestiul a blocat mediatizarea unor previziuni exacte facute de meteorologii now casting de la Sibiu. Autoritatile motiveaza ca nu au dorit sa alarmeze populatia. In cazul in care previziunile nu se ridica la amploarea anuntata, meteorologii pot raspunde penal. Salariile meteorologilor de-abia ajung la 630 RON net.

Exista cazuri in care, chiar daca ar vrea sa plece, contractul de fidelitate incheiat pe cinci ani ii obliga pe meteorologi sa returneze cheltuielile cu scoala si cazarea la Bucuresti.

De ce nu aflam ce ne asteapta?

Cu cat stim mai repede ce surprize ne rezerva vremea, cu atat putem preveni sau macar, atenua, urmarile dezastrelor naturale care vin peste noi. Meteorologii now casting sunt cei care fac prognoza fenomenelor severe in timp real, dau avertizari de inundatii, vijelii, de grindina si viscole. Multe evenimente ne iau prin surprindere, tocmai pentru ca informatiile nu ajung la noi.

“Anul trecut am avut o tornada. A fost prima avertizare de tornada data in istoria meteorologiei pe Transilvania. Avertizarea ce am dat-o eu a fost blocata la Bucuresti si nu a mai ajuns la prefecturi. E mai bine asa, fiindca nu a fost decat o tornada cu gradul zero, de cea mai mica energie.

Am dat asta vara o avertizare de inundatie, punctual, pe orasul Reghin, la fel ca la tornada, impotriva opozitiei Bucurestiului. S-a putut vedea ca asa s-a intamplat. Televiziunile s-au dus acolo si am vazut imaginile...”, spune Gabriel Anca, unul dintre meteorologii now casting de la Sibiu.

Informatii ambalate

Conducerea Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu spune ca asemenea avertizari alarmante, cum sunt tornadele, nu pot fi facute publice fara acordul Bucurestiului. “Este nevoie de centralizarea datelor.

Informatia trebuie transmisa oamenilor intr-un mod diplomat, fara sa starnesti panica in randul populatiei”, este de parere Ion Popescu, directorul CMR Transilvania Sud Sibiu.

Trasi la raspundere penal

Previziunile meteorologilor atrag, cand e cazul, interventia cadrelor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta. Daca avertizarile nu se adeveresc, meteorologii pot raspunde penal. “Avertizarile sunt pe coduri de culori. La culoarea portocalie, deja trupele de jandarmi se deplaseaza in teritoriu.

Pe umerii previzionistului cade toata raspunderea pentru alarma si, deci, hotararea de a deplasa in teritoriu trupe. Salariul meu nu este nici jumatate din salariul celui mai mic subofiter de la jandarmi, este 766 RON brut. Raman cu aproximativ 630 RON in mana! Liderul de sindicat a incercat sa ia atitudine. A fost infruntat cu duritate si penalizat cand s-au facut negocieri salariale.

Demnitatea vine si odata cu banii, ca o recunoastere a importantei muncii”, a explicat meteorologul now casting.

Legati de maini si de picioare

Recunoasterea materiala este nemultumitoare, insa contractul il impiedica pe Gabriel Anca sa isi schimbe locul de munca. “Am doua facultati si pregatiri cu carul. Teoretic, as putea sa ma duc oricand in alta parte pentru un ban. Aici, totusi, pot cu adevarat sa fiu eu insumi, sa ajut oamenii, sa ii anunt sa se fereasca de potop.

Am semnat primavara, cu patru luni inainte de a sti care ne va fi salariul, ce ni se va oferi, un contract de fidelizare de cinci ani. In el se stipuleaza ca va trebui sa platesc scolarizarea si cazarea la Bucuresti, daca plec pana in cinci ani din meteorologie. Cand am aflat pe ce bani voi lucra, mi-am pus mainile in cap.

Salariul e mai mic decat salariul de la locul de munca anterior”, continua Anca. Directorul CMR Transilvania Sud Sibiu, Ion Popescu, spune ca, dimpotriva, a incercat sa mentina un echilibru, in functie de performante, intre angajatii vechi si tinerii angajati.

“M-am straduit sa aduc la acelasi nivel salariile tinerilor, care erau de 600 lei, cu salariile vechilor angajati, unele de 1.100 lei. Ma straduiesc sa aduc la acelasi numitor salariile angajatilor care au rezultate bune”, a incheiat Popescu.

Meteorologii now casting

Meteorologii now casting prognozeaza fenomenele periculose, cu o dezvoltare rapida si complet imprevizibila, in mod exact, cu un interval mai mai mare de 3 ore inainte. Meteorologii sinopticeni prognozeaza evolutia fenomenelor la scara mai mare, prognoza care se poate face destul de exact pe o perioada de 3 zile.

De multe ori sunt facuti mincinosi, omul analizeaza punctual, din locul in care sta el, iar prognoza s-a facut pe o arie mult mai mare, unde cu certitudine s-au manifestat acele fenomene. “Faptul ca ne asteptam la o vara a extremelor, a fenomenelor extreme locale, violente, nu e chiar de neintuit.

Oamenii trebuie sa fie anuntati, sa stie ce pericol ii paste, nu sa se culce linistiti si sa se trezeasca in mijlocul unor puhoaie dezlantuite”, spune Gabriel Anca.