In anul 2006 Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj a trimis in judecata in 4.000 de dosare 596 de inculpati, iar Turda a trimis in judecata in cele 1.600 de dosare solutionate 531 de inculpati. Procentajul de 33% raportat la numarul de dosare este ingrijorator.

Cei mai multi inculpati sunt trimisi in judecata pentru furturi, apoi cei care conduc in stare de ebrietate, cei care isi abandoneaza familiile si multi condamnati pentru violenta. Cu toate ca sunt anchetate multe cazuri de lovire si amenintare, foarte putin ajung si in judecata.

Prim-procurorul Dan Deac crede ca „din pacate oamenii sunt plini de resentimente, ceea ce face sa persiste aceste infractiuni care pana la urma duc la o incetare si retragerea plangerii”. In ceea ce priveste cauzele solutionate cu „18 indice 1” (netrimitere in judecata), acestea se ridica la 497.

„Unii puteau fi lesne trimisi in judecata, dar din ratiuni umanitare nu s-au trimis. Pentru fapte marunte, nu sunt trimisi in judecata”, a precizat prim-procurorul.

Fata de anul 2005, numarul cauzelor instrumentate de Parchetul Turda a scazut usor de la 2.774 la 2.643, mai bine de jumatate dintre acestea fiind trimise in judecata. Pe langa furturi, o pondere mare o au cauzele de viol, incest si raporturi sexuale cu un minor.

In ultimul dintre acestea, cei implicati sunt in general romii, unde s-au sesizat mai multe cazuri de raporturi sexuale cu minori sau intre minori. „Multe cazuri de viol nu sunt facute publice, pentru ca se impaca partile in faza de cercetare penala”, a spus Deac.

Parchetul Turda lucreaza cu personal putin si „nestatornic”

Schema Parchetului de pe langa Judecatoria Turda cuprinde 7 posturi: 6 de executie si unul de conducere. Fluenta personalului creeaza dificultati. Pregatirea procurorilor nou veniti dureaza, iar dupa cateva luni acestia pleaca la un alt Parchet, mai aproape de domiciliul si familia lor sau sa ajunga la Cluj-Napoca.

Astfel in decursul anului 2006, institutia a functionat cu 3, 4 sau chiar 5 procurori, apoi au ajuns 7, in urma suspendarii din functie a procurorului Dan Dragoste, anchetat de DNA. Fiecare procuror a avut de solutionat cam 430 de cauze in anul trecut. Au fost solutionate aproape 500 de cauze doar cu amenda administrativa constatandu-se ca nu prezinta pericol social.

In general, tinerii si recidivistii au scapat aici de judecata pentru ca trecerea lor printr-un proces le-ar fi fost foarte nefavorabila. Situatia pagubelor cauzate de acestia este insa ingrijoratoare. Anul trecut, valoarea pagubelor cauzate prin infractiuni a fost de 9,7 miliarde ROL, prejudiciu care nu a fost recuperat in totalitate.

Prin inselaciune au fost cauzate pagube de 851 milioane ROL, iar 897 milioane ROL la infractiunile silvice, care sunt in usoara scadere.