Calculatoare, internet, scanner, fax, videoproiectoare, camere web si aparate foto digitale. Nu, nu va aflati intr-o companie IT, ci in mijlocul satului. Mai precis, in patru comune din Dolj, cu primari suficient de isteti incat sa profite de milioanele de dolari puse la bataie de Banca Mondiala, pentru intrarea in comunitatea globala de informatii.

Fie ca e vorba de finantari, informatii stiintifice, cataloage on-line pentru firme sau, pur si simplu, de comunicarea cu rudele plecate in afara tarii, satenii sunt incantati de ideea unui centru dotat cu tehnologie de ultima generatie.

Chiar daca nu au inca retea de alimentare cu apa, canalizare sau asfalt pe ulite, patru comune din Dolj au incercat marea cu sarea si au reusit sa obtina miliarde bune de lei, pentru a intra in comunitatea informatica globala.

Este vorba despre Perisor, Plenita, Urzicuta si Scaesti, localitati ale caror proiecte au fost selectate, alaturi de alte 245, de catre Ministerul Comunicatiilor, dintr-un total de 1.436 de solicitari. Lista proiectelor acceptate a fost data recent publicitatii.

“Economia bazata pe cunoastere“ beneficiaza de o finantare totala in valoare de 69,4 milioane USD, asigurata de Banca Mondiala si Guvernul Romaniei. Bugetul total acopera atat echipamentele ce urmeaza sa fie instalate, cat si multiplele servicii de baza si cu valoare adaugata, realizabile cu ajutorul infrastructurii IT&C.

Comuna Perisor a obtinut al doilea punctaj din Romania, cu proiectul intocmit de primarita Chipirlin. “Urmarim obisnuirea oamenilor de la tara cu accesarea internetului. Am vorbit cu satenii si le place foarte mult ideea. E o sansa extraordinara pentru toti elevii nostri, ca o sa avem calculatoare si la scoala, dar si pentru societatile comerciale din comuna.

Poate asa o sa-si gaseasca mai usor parteneri de afaceri. O sa avem imediat informatia cu finantarile care sunt accesibile. E foarte bine pentru toata lumea. Pot sa garantez ca toti oamenii o sa aiba acces la locul special amenajat, unde se vor afla opt ore pe zi doi salariati care sa-i invete“, sustine Mariana Chipirlin.

Primarita spune ca a ramas surprinsa cand a vazut ca proiectul ei s-a clasat al doilea si e convinsa ca, daca ar mai fi avut timp macar o zi, ar fi scos chiar primul punctaj.

Proiectul de la Plenita a obtinut o finantare de patru miliarde de lei vechi. In comuna va exista un Punct de Acces Public la Informatii (PAPI), care va fi dotat cu sase calculatoare. Fiecare scoala din satele Plenitei va avea, de asemenea, computere conectate la internet.

“In dotarea PAPI intra sase calculatoare, un scanner, o camera web, o imprimanta, o camera foto digitala si un videoproiector. Scoala principala o sa aiba zece calculatoare, un videoproiector, o imprimanta si o camera web. O sa fie dotate si celelalte trei scoli din comuna, primaria si biblioteca“, afirma primarul din Plenita, Mihai Constantinescu.

Se pare ca oamenii din comuna, cel putin cei care au aflat despre proiect, sunt incantati de idee. Unul dintre principalele motive este ca, prin noile dotari, o sa comunice mult mai simplu cu rudele plecate la munca in strainatate. “Cum sa nu le placa ideea? Va dati seama ce inseamna asta! Sunt beneficii pentru toti. O sa stie fiecare ce fonduri se pot accesa si pentru ce anume.

In plus, sunt persoane care au copiii in afara granitelor si asa vor lua legatura cu ei mult mai simplu“, este de parere Constantinescu. Singura problema este ca dotarile vor fi facute abia in luna noiembrie. Pana atunci, primariile castigatoare trebuie sa amenajeze sediile pentru PAPI si locatiile unde vor fi amplasate celelalte dotari.

Daca unii primari dorm pe ei si pe hectarele neretrocedate, altii nu mai prididesc defel cu scrisul proiectelor. Mariana Chipirlin si Mihai Constantinescu au fiecare la activ un portofoliu frumusel de proiecte.

Cum un centru tehnologic ultramodern nu da bine intr-o localitate fara retea de alimentare cu apa sau canalizare, ambii gospodari-sefi se pregatesc deja pentru inceperea constructiei la astfel de lucrari. “Am obtinut finantari prin Ordonanta 7, pentru alimentarea cu apa.

Acum sunt in etapa in care trebuie sa obtin toate avizele necesare, dupa care, imediat, vom da drumul lucrarilor“, sustine Chipirlin. La Plenita, aceeasi situatie. In plus, ambii primari scriu deja proiectele pentru renovarea caminelor culturale, posibila prin Ordonanta 118/2006, al carei ghid de aplicare a aparut abia acum trei zile.