In dosar apar interceptari in care se vorbeste de explozivi de la Tiraspol si „graunte“ de 5,45 mm pentru un pistol cu surdina

Asasini platiti, dispozitive explozive, gloante ca cele folosite de agentii KGB, bani falsi, filari prin oras, batai, recuperatori si camatari, martori cu identitate protejata. Nu este un film cu mafioti, ci dosarul penal al unui cap al lumii interlope iesene, Vasile Rodideal. De fapt, intreg dosarul poate fi considerat un scenariu de film.

Mafioti care umbla pe strada pentru a-si anihila rivalii. Bombe declansate prin telefonul mobil. Gloante folosite de agentii KGB. Toate acestea chiar in Iasi. Marturii importante ale unui martor cu identitate protejata de catre anchetatori, care se pare ca stie foarte multe despre viata si afacerile lui Rodideal.

"Din 2000, detinea un pistol calibru 5,45, cu un amortizor de circa 15 centimetri, de mare precizie. Il ascundea sub scaunul din stinga fata al masinii cu care circula“, specifica martorul a carui identitate este protejata si care a fost numit „Tudor Armas“

Interceptarile telefonice si declaratii ale unor apropiati ai lumii interlope i-au ajutat pe procurori sa stringa o serie de probe pentru a-l trimite in judecata pe Vasile Rodideal. Una din cele mai importante dezvaluiri care stau la baza dosarului este cea data de un martor a carui identitate a fost protejata pentru ca nimeni sa nu stie cine este.

Acestuia i s-a dat un nume fictiv - Tudor Armas, o virsta fictiva - 47 de ani, precum si o adresa fictiva. Acesta pare a fi unul dintre fostii prieteni ai lui Rodideal. Cunoscindu-l pe ieseanul de origine basarabeana din anii 1996-1998, misteriosul martor al acuzarii a ajuns sa stie multe amanunte despre viata capului lumii interlope.

"Vasile Rodideal si sotia sa, Galina, au intrat in tara cu documente false. Sotia sa nu a avut permis in Republica Moldova. A intrat in Romania cu un permis de conducere fals, iar aici i-a fost preschimbat", spune Armas. Mai mult, acesta declara ca Rodideal si-a „ajutat" si o serie de amici cu acte false, pentru a putea fi repatriati.

Rodideal isi tinea pistolul sub scaunul soferului

In ceea ce priveste afacerile basarabeanului cu valuta falsa, Armas spune ca l-a ajutat sa se ridice si sa prospere. „In 2003 lua valuta din Bulgaria in bacnote de 50, 100 si 200 de euro". Potrivit lui Armas, Rodideal ar fi reusit sa plaseze in Italia 300.000 de euro falsi, obtinind un profit de 100.000 de euro.

Asa a reusit sa-si schimbe apartamentul pe o casa si sa-si cumpere doua masini. „Si-a cumparat casa de pe strada Fulger platind pentru amenajari aproximativ 350.000 de euro: doar curtea a costat 50.000 de euro si si-a luat doua jacuzzi cu 150 de milioane fiecare".

Tot pentru a justifica imensa avere a basarabeanului, Armas afirma ca ar mai fi facut un jaf in Italia, de unde s-a ales cu 100.000 de euro. Despre Rodideal, martorul spune ca actiona extrem de violent, atunci cind avea de recuperat o suma de bani.

"In 2003, Rodideal a actionat violent in judetul Neamt, cu ajutorul a 5 persoane dirijate de inculpat", declara Tudor Armas, martorul cu identitate protejata. Tot el sustine ca, pentru a recupera o suma de bani, „baietii" coordonati de Rodideal l-ar fi batut pe un barbat pina i-au rupt picioarele. Mai mult, acestia i-ar fi aplicat si o serie de lovituri cu rangile in cap.

Basarabeanul si-ar fi luat si masuri de protectie: si-a cumparat un pistol de calibru 5,45. „Din 2000 detinea un pistol calibru 5,45, cu un amortizor de circa 15 centimetri, de mare precizie. Il ascundea sub scaunul din stinga fata al masinii cu care circula", continua dezvaluirile martorul Tudor Armas.

Potrivit procurorilor, cu acest pistol Rodideal ar fi trebuit sa-l lichideze pe Cristodorescu.

Rodideal: "O explozie sa fie distrusa masina astfel incit sa nu ramina nimic din ea"

Potrivit rechizitoriului procurorilor ieseni, in anul 2005 basarabeanul ar fi vrut sa-l traga pe linie moarta pe rivalul sau Tiberiu Cristodorescu. Interceptarile telefonice intre Vasile Rodideal si „locotenentii" sai scot la iveala planurile membrilor lumii interlope.

Astfel, cele aproximativ 100 de pagini de convorbiri telefonice si interceptari intre membrii clanurilor din lumea interlopa ar putea fi subiectul unui roman asemanator cu „Nasul" lui Mario Puzo. Potrivit procuroriilor DIICOT, in septembrie 2005 Rodideal a facut mai multe demersuri pentru a gasi in Republica Moldova persoane care ar fi fost dispuse sa il ucida pe Tiberiu Cristodorescu.

El a apelat la mina lui dreapta, Dumitru Chetreanu, zis "Dima" sau „Jafar", pe care il si ajutase sa vina din Republica Moldova si sa se stabileasca in Romania. Acesta trebuia sa ii faca rost de un dispozitiv exploziv care sa fie detonat de la citeva sute de metri.

Dima nu s-a ocupat direct de caz, ci a luat legatura cu basarabeanul Constantin Ponci, care trebuia sa gaseasca mai multi „pitani" (baieti buni de treaba) care sa faca „treaba". Ponci a gasit alti doi basarabeni dispusi sa cistige o suma mare de bani: Alexander Lazarev si Mihail Mocanu.

13 septembrie 2005. Vasile Rodideal si Dumitru Chetreanu:

Rodideal: Noroc.

Chetreanu: Buna dimineata! Te-am trezit, Vasea?

Rodideal: Nu, nu, nu. Ce faci?

Chetreanu: Am vrut sa sun mai dimineata, dar sa nu te trezesc din somn.

Rodideal: Eu am asteptat ieri, dar nu m-ai sunat.

Chetreanu: Eram pe drum, tirziu si trebuia sa schimb cartelele.

Rodideal: Auzi, bai. Tu... cu cei de la Tiraspol poti vorbi?

Chetreanu: Da.

Rodideal: Trebuie una din aia care o arunca in sus. Stii?

Chetreanu: Da. Vorbeste ruseste (n.n. - in limba rusa)

Rodideal: SPULITAN (n.n. - cu declansare automata de la distanta)

Chetreanu: Da, inteles.

Rodideal: Sa fie o asemenea bufnitura incit... Cum sa-ti explic? O explozie sa fie distrusa masina astfel incit sa nu ramina nimic din ea.

Chetreanu: Mai intii sa merg sa verific, sa mi se dea un exemplu si dupa aceea sa iau.

Rodideal: Tu intelegi ce am in vedere?

Chetreanu: Da, da, da...

Rodideal: Si vreau ca initierea exploziei sa fie buna...

Chetreanu: De la 150-200 de metri.

Rodideal: Mai mult nu se poate?

Chetreanu: Se poate si mai mult, dar eu cred ca-i bine asa. Vrei mai mult? (de la mai mare distanta - n.n.)

Rodideal: Ar fi bine sa fie mai mult.

Chetreanu: Bine.

Rodideal: Se poate si pe telefon sa suni si sa...

Chetreanu: „Exista, dar se poate si prin programare electronica , dar trebuie sa astepti mai mult. Tu ai nevoie repede?

Rodideal: Nu. In cursul saptaminii.

Chetreanu: Bine. Astazi ma duc acolo (n.n. - 13 septembrie 2005).

Rodideal: Si spune cit trebuie.

Chetreanu: Eu azi ma duc acolo.

Rodideal: Sa imi spui cit trebuie ca totul sa fie bine.

Chetreanu: Am sa verific eu insumi.

Rodideal: Bine.

Chetreanu: Am inteles.

Rodideal: Ai inteles, da? De una din asta mai are nevoie neaparat un prieten de-al meu. El plateste si tot ce trebuie. Pentru mine si pentru el. Da?

Chetreanu: Am sa rezolv eu.

Filaj ca-n filmele cu mafioti

Pe 9 octombrie, Ponci impreuna cu Mihail Mocanu si Alexandr Lazarev, toti cetateni moldoveni, au intrat in tara cu o masina Mercedes, prin vama Albita. La vama, cei trei au declarat ca au venit pentru 10 zile de turism in judetul Vaslui. Insa, potrivit anchetatorilor, acestia au venit direct la Iasi, unde s-au pus pe treaba.

Dupa ce si-au identificat „tinta", basarabenii au inceput sa-l fileze pe Tiberiu Cristodorescu. Astfel, cei trei au inceput sa-i urmareasca masina celui vizat prin oras. Potrivit declaratiilor din dosar ale lui Cristodorescu, acesta si-a dat seama ca este urmarit si ulterior si-a luat unele masuri de precautie.

O vreme, acesta si-a pus soferul sa-i porneasca masina, iar daca nu exploda, se urca la volan. Mai mult, acesta auzise de la anumiti binevoitori ca Rodideal „vrea sa-l faca". De aceea in repetate rinduri soferul sau i-a condus masina prin oras fara ca el sa fie in autoturism. Cu toate acestea, pe 10 octombrie, cei trei moldoveni s-ar fi dus sa duca la bun sfirsit treaba.

9 octombrie 2005. Vasile Rodideal si Dumitru Chetreanu:

Chetreanu: Da, Vasea.

Rodideal: Tu te-ai uitat? Sigur ca nu a fost miscata? Nu era si acum este. Cind am fost eu nu era.

Chetreanu: A?

Rodideal: Cind am fost eu nu era. Acum am fost si era.

Chetreanu: 100% nu era, Vasea?

Rodideal: 100% nu era. Uitati-va bine, puneti un semn pe o roata. Eu iti spun ca 100% nu era. Acum cind m-am dus era acolo.

Chetreanu: Cum p... masii. Omul s-a uitat ca eu nu m-am bagat acolo, ca sa nu ma vada „pidarii" (n.r.- nemernicii).

Rodideal: Nu trebuie, nu trebuie.

Chetreanu: Omul s-a dus, s-a uitat si a zis ca nu a fost miscata deloc de aici. Eu l-am intrebat daca s-a uitat si nu a fost masina miscata. Si ca toata ziua a stat masina nu s-a miscat de acolo.

Rodideal: Eu iti spun ca acum seara cind am fost prima data nu era si acum era. Intelegi?

Chetreanu: Tu ai fost peste tot locul prin oras, te-au uitat?

Rodideal: Da, nicaieri nimic. Poate fi, ca ei au stat pe loc, au iesit cu asta si pe cealalta o tin undeva in garaj.

Chetreanu: Mitsubishi.

Rodideal: Da. Eu cind am fost prima data nu era. Nu sint prost. Cind am fost acum era cu botul spre bloc.

Chetreanu: Asa si a fost. Cu botul spre intrare.

Tiberiu Cristodorescu, salvat de patrulele de Politie

Cind sa termine treaba, cei trei s-au speriat. Potrivit procurorilor, acestia au vazut numeroase masini de politie in preajma locuintei lui Cristodorescu si au renuntat sa mai faca „treaba". Moldovenii si-au luat talpasita lasind in urma si beneficiile materiale care le-ar fi adus lichidarea lui Cristodorescu. Lazarev, Mocanu si Ponci s-au intors in Republica Moldova.

Rodideal fiind nevoit astfel sa-si gaseasca alte persoane dispuse sa faca acest lucru. Pe 12 octombrie, acesta s-ar fi gindit ca este mai indicata folosirea unei arme de foc. Intre timp, in maximum o saptamina, Constantin Ponci trebuia sa gaseasca alti executanti. Cu toate acestea, filajul a continuat pentru a fi la curent cu fiecare miscare facuta de Cristodorescu.

"Mi-a spus o cunostinta comuna ca Rodideal vrea sa ma faca si sa am grija. Ca Rodideal ar fi afirmat ca nu mai poate da inapoi chiar daca ar vrea", specifica Cristodorescu intr-o declaratie aflata la dosar.

"Graunte" de calibrul 5,45 pentru rivalul sau in lumea interlopa

Anchetatorii spun ca Ponci nu a avut prea mult succes si nu a gasit persoane interesate sa-i faca „felul" lui Cristodorescu. Astfel, Rodideal s-ar fi hotarit sa-l impuste pe Cristodorescu. Cum avea deja un pistol, l-ar fi rugat pe amicul sau Dima sa-i scoata gloantele de la naftalina.

"Din anul 2000, Rodideal detine un pistol de calibru 5,45 pe care-l ascundea sub scaunul din stinga fata al autoturismului cu care circula", se specifica in declaratia aceluiasi martor Tudor Armas. Pe 11 octombrie, Rodideal l-a sunat pe Chetreanu si l-a rugat sa se intilneasca pentru a-i da „grauntele".

Astfel, Chetreanu s-a dus si a sapat in spatele blocului de unde a scos 48 de cartuse de calibru 5,45. A doua zi, acesta s-a intilnit cu Rodideal pentru a-i da „grauntele".

11 noiembrie 2005. Vasile Rodideal si Dumitru Chetreanu:

Rodideal: Am nevoie azi urgent de grauntele alea, care ti le-am dat eu tie sa le pui undeva.

Chetreanu: Nu am inteles.

Rodideal: Grauntele alea pe care ti le-am dat sa le pui undeva. Adu-ti aminte.

Chetreanu: Da.

Rodideal: Imi trebuie urgent.

Chetreanu: Eu le-am ascuns acolo.

Rodideal: Si eu nu le pot lua de nicaieri.

Chetreanu: Daca le gasesti.

Rodideal: Daca stiu unde le-as gasi.

Chetreanu: Eu nu pot sa te lamuresc, cum sa ajungi acolo.

Rodideal: Am inteles, dar cum dracu-i de facut?

Chetreanu: Sa ma pornesc incolo.

Rodideal: Imi trebuie ce-l tirziu miine sa le dau la om. Lui Gheorghita trebuie sa le... Intelegi.

Chetreanu: Ma pornesc eu incolo.

Rodideal: Hai vino.

Rodideal s-a intilnit cu Chetreanu in fata blocului acestuia. Insa la intilnirea lor, „din umbra", au participat si agentii de politie. Acestia i-au retinut pe cei doi membri ai lumii interlope. Politistii nu au gasit nimic asupra lui Rodideal, insa in ceea ce priveste Chetreanu au fost mai norocosi.

Dima avea in buzunarul hainei o punga albastra in care s-au gasit 48 de gloante de calibru 5,45 folosite in special de agentii KGB. Astfel, de atunci Chetreanu si Rodideal se afla in arest preventiv. Intre timp, Vasile Rodideal si Dumitru Chetreanu au fost trimisi in judecata.

Rodideal este judecat pentru asociere la o grupare organizata, instigare neurmata de executare la omor calificat, nerespectarea regimului armelor si munitiilor. Dumitru Chetreanu este judecat de asociere la o grupare mafiota, instigare la omor, nerespectarea regimului armelor si munitiilor, contrabanda calificata.

Sute de mii de euro falsi pusi in circulatie de Rodideal

Rodideal mai este acuzat si de contrabanda calificata, falsificare de moneda sau alte valori. Potrivit procurorilor, in 2004-2005 ar fi traficat diferite cantitati de valuta falsa in Italia si Romania. Basarabeanul ar fi fost ajutat de mai multe persoane din Republica Moldova si Bulgaria, prin care a procurat valuta falsa.

"Rodideal Vasile si Chetreanu Dumitru, cu ajutorul unor bulgari si moldoveni, plasau valuta falsa ce provenea din Bulgaria. Daca avea cantitati mari, o vindea cu 25-30 la suta din valoarea ei, iar daca avea cantitati mici, vindea cu 40-50 la suta din valoarea ei", specifica Tudor Armas, martorul cu identitate protejata.

Pe 22 aprilie 2004, Rodideal l-ar fi rugat pe un amic sa mearga pina la Bucuresti sa ridice un plic din Gara de Nord. Initial, acesta a acceptat, insa ulterior s-a razgindit. Astfel, Rodideal a trebuit sa apeleze la o alta cunostiinta, Mihai Zaharescu. La rindul lui, aceasta a contactat-o pe Marcela Zisu, din Bucuresti, pe care a trimis-o sa ridice plicul.

Femeia a mers la trenul care venea de la Sofia si a luat legatura cu o insotitoare de vagon. Nici bine nu a primit plicul, ca Marcela Zisu a fost arestata. Potrivit procurorilor, in acel moment, femeia vorbea cu Rodideal la telefon care i-ar fi strigat „nu da plicul, nu da plicul". De abia dupa ce a fost dusa la Politie bucuresteanca a aflat ca in plic se afla o bancnota de 200 de euro.

Aceasta era o mostra care ar fi trebuit sa ajunga la Rodideal, iar in cazul in care ar fi fost multumit de calitatea bacnotei, ar fi urmat o comanda mult mai mare. In urma cercetarilor, femeia a scapat de orice acuzatii. Potrivit aceluiasi martor cu identitate protejata, arestarea Marcelei Zisu a fost in favoarea lui Rodideal.

Basarabeanul ar fi reusit sa introduca astfel o cantitate mult mai mare de bancnote false. Acesta ar fi mizat pe faptul ca o perioada trenul cu pricina nu va fi in atentia politistilor.

Prins conducind fara permis

A treia acuzatie care i se aduce lui Rodideal este de conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fara permis. Pe 2 octombrie 2005, in jurul orei 12, basarabeanul se plimba cu autoturismul sau marca Audi A8 prin oras. In apropierea intersectiei din fata de la Hotel „Europa", acesta nu s-a incadrat regulamentar si a intrat pe linia de tramvai.

Insa Rodideal a fost surprins de un echipaj de politie. Cum nu avea actele la el, agentii de politie au facut unele verificari. In urma acestora au constatat ca Vasile Rodideal avea permisul suspendat de pe data de 15 august, deoarece a fost prins de catre radar in judetul Galati. Astfel, Rodideal a fost condus la sectie.

Aici a spus ca de fapt masina a fost condusa de un prieten de al sau, si nu de el. Inclusiv, prietenul lui Rodideal a declarat initial ca ar fi condus masina, insa ulterior si-a schimbat declaratia.

Avocatul Nechita: "Rodideal este arestat de 540 de zile fara sa fie inca judecat. Este o premiera in Romania"

Nechita: "In acest dosar sint convins ca vom obtine achitare pentru aproape toate capetele de acuzare, in afara de conducerea pe drumurile publice a unui autoturism fara permis, fapta pe care clientul meu a recunoscut-o. Deocamdata, atit Vasile Rodideal, cit si Dumitru Chetreanu se afla de 540 de zile in arest preventiv, fara a se fi inceput cercetarea judecatoreasca.

Cred ca acest lucru este o premiera in Romania", a declarat Ionel Nechita, avocatul lui Vasile Rodideal.

Cum se protejeaza identitatea unui astfel de martor

Martorii cu identitate protejata se pot incadra conform Legii 682/2002 intr-un Program de Protectie a martorilor. Pentru a i se asigura protectia unei persoane se pot lua masuri sporite de siguranta la domiciliul sau sau in momentul cind se deplaseaza sa dea declaratii.

"Persoana care are calitatea de martor cu identitatea protejata poate ramine in orasul in care isi are domiciliul sau se poate ajunge pina la mutarea ei in alta localitate. In ultimul caz se asigura schimbarea sau asigurarea locului de munca", a specificat procurorul Daniel Horodniceanu. De asemenea, se poate ajunge pina la schimbarea identitatii sau schimbarea infatisarii.

In cazul in care martorul cu identitate protejata trebuie audiat de judecatori, el va fi audiat intr-o camera separata. „Totul se face printr-un circuit TV inchis, iar imaginea si vocea martorului sint distorsionate", a adaugat procurorul.

Alte cazuri in care apar martori cu identitate protejata

O serie de martori cu identitate protejata au fost folositi si in cazul clanului Corduneanu si al lui Florin Scripcariu (43 de ani). In anul 2004, la Postul de Control din Pacurari, a avut loc un grav accident de circulatie in care a fost ucis un taximetrist si o femeie.

Florin Scripcariu a incercat sa intoarca masina personala in mijlocul strazii in dreptul Postului de Control al Politiei de la intrarea in Pacurari. Soferul unui taxi nu a mai putut evita impactul si a intrat in plin in Audi. Astfel, atit taximetristul, cit si femeia care il insotea pe Scripcariu au decedat. In urma cercetarilor, politistii au constatat ca soferul din Audi avea un permis fals.

Mai mult, acesta ar fi fost membru al unei retele de trafic de persoane care trimitea fete in Spania. Potrivit procurorilor, de pe urma fetelor, Scripcariu ar fi cistigat aproximativ 170.000 de euro. El a fost cercetat si ulterior trimis in judecata pentru trafic de persoane si ucidere din culpa. In dosarul sau au aparut 3 martori cu identitate protejata.

Acestia au semnat declaratiile de la Parchet cu nume fictive, unul dintre ei fiind denumit «Ionel Nimeni» si ar fi fost nascut in 1904.