Ministerul Economiei si Comertului ar putea introduce o clauza de siguranta in contractul de privatizare al Exploatarii Miniere "Cuprumin" SA Abrud. Anuntul a fost facut de catre deputatul de Alba Stefan Bardan, care s-a intalnit in aceasta saptamana cu secretarul de stat din MEC, Cosmin Popescu, responsabil cu sectorul minier.

Este vorba de o clauza pentru salvarea licentei de exploatare, in cazul in care privatizarea va fi un esec.

Potrivit reprezentantilor ministerului, initial au fost luate in calcul mai multe modalitati de privatizare. Pana la urma, in cazul "Cuprumin" SA Abrud s-a ajuns la varianta contractului denumit pompos "de cooperare pentru restructurarea exploatarii, exploatare si atragere de investitii".

Aceasta este de fapt o constructie juridica ce permite cooptarea investitorului in calitate de asociat, incheierea unui contract de inchiriere a activelor, iar investitorul contracteaza forta de munca si utilitatile necesare.

In urma cu cateva luni a fost constituita la nivel ministerial o comisie de negociere pentru restructurarea "Cuprumin", ai carei membri au intocmit mai multe proiecte de contracte de cooperare. "In prezent discutiile sunt legate de aspectele care nu au intrunit acordul partilor.

Practic, incercam sa obtinem garantii cu privire la continuarea activitatii de la Cuprumin Abrud si reprezentantii Ministerului au inteles si ei cat de important este acest lucru.

Mai concret, este vorba despre o clauza prin care, daca apar premise de suspendare a licentei din diferite cauze, societatea comerciala, cu avizul Ministerului Economiei, sa isi asume sarcina de a salva licenta, chiar daca ar fi nevoie de transferul ei", a declarat deputatul Stefan Bardan.

Propunerea a fost dezbatuta in Comisia de coordonare a restructurarii din cadrul MEC, care a aprobat-o si va fi adusa la cunostinta Consortiului care doreste preluarea "Cuprumin", format din SC "Energo Mineral" SA, SC "Cuprom" SA, si SC "Institutul de Inginerie, Consultanta si Proiectare pentru Metalurgia Neferoasa- IPRONEF" SA Bucuresti.

Daca si Consortiul va fi de acord, propunerea se va regasi in forma finala a contractului de cooperare.