O vizita la Ploiesti a ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, a pus pe jar autoritatile sanitare judetene. Se pare ca simpla prezenta a ministrului la cheful organizat de PNL in cinstea lui Mircea Ionescu Quintus i-a mobilizat pe inspectorii sanitari, care la sfarsitul saptamanii trecute au efectuat o ampla actiune de control in spitalele prahoveme.

Oficial, potrivit conducerii Autoritatii de Sanatate Publica Prahova, actiunea efectuata in 14 spitale din judet a avut drept scop verificarea modului in care se respecta normele igienico-sanitare in turele de noapte. Concluzia a fost una previzibila: personalul de ingrijire din unitatile sanitare nu isi face treaba asa cum ar trebui.

Tocmai de aceea, controlul s-a soldat cu 10 sanctiuni, dintre care 8 au fost amenzi in valoare de 5000 de lei si doua avertismente, aplicate spitalelor din Baicoi, Slanic, Campina, Spitalului Municipal si Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti.

"In principal, neregulile au constat in neefectuarea operatiilor curente de curatenie si dezinfectie, colectarea necorespunzatoare a deseurilor medicale si pastrarea in conditii necorespunzatoare a medicamentelor.

De exemplu, la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti o asistenta a fost surprinsa cand trebuia sa efectueze tratamente fara sa se spele pe maini”, ne-a declarat doctorul Luminita Stoia, director adjunct in cadrul ASP Prahova. In 2003, mai multi nou-nascuti de la Spitalul de Obstetrica-Ginecologie Ploiesti au murit in urma unei infectii nozocomiale.

Moartea bebelusilor de la maternitate ar fi putut avea drept cauza contaminarea personalului medical care nu a respectat regulile elementare de igiena, cum ar fi spalatul pe maini. In acest caz mediatizat de presa vremii, sanctiunile aplicate personalului medical au fost derizorii: penalizare cu 10% din salariile asistentelor din tura