Bataie pe locuri, in lipsa Papei

Cea mai mare Adunare Ecumenica organizata vreodata va strange la Sibiu peste 2100 de delegati ai tuturor bisericilor europene. Papa Benedict nu va fi aici, asa cum se vorbea pana acum, pentru ca nici macar nu a fost invitat.

Intre timp, reprezentantii Conferintei Bisericilor Europene si cei ai Consiliului Conferintelor Episcopale Europene, impreuna cu cei ai bisericii ortodoxe, sunt in pregatiri. Sibiul nu poate oferii in septembrie suficiente locuri de cazare, asa ca s-a apelat chiar si la credinciosi.

Adunarea Ecumenica Europeana se va desfasura la Sibiu intre 4 si 9 septembrie. Va fi un moment de pelerinaj pentru cei 2.100 de invitati, iar evenimentul va avea loc in cortul amenajat in CaZarma 90. Sunt asteptati la Sibiu credinciosi din toate confesiunile crestine, iar in aceste cinci zile vor reflecta asupra unitatii intre bisericile lumii.

A fost ales Sibiul pentru Marea Adunare Ecumenica pentru ca este un loc emblematic pentru tara noastra, spun organizatorii. „Am ales Romania pentru ca de la 1 ianuarie este noua in familia europeana, iar Sibiul pentru ca este Capitala Culturala Europeana.

Pentru ca evenimentul va avea loc aici la Sibiu cred ca nu gresim cu nimic, daca spunem ca anul acesta Sibiul va fi si capitala religiilor”, spune spune Ghenadios, Mitropolit de Sossima.

Organizatorii sustin ca au ales Romania si pentru ca primele doua Mari Adunari Ecumenice au avut loc prima in 1987, intr-o tara protestanta, apoi in 1997 in una cu religie catolica, iar acum a venit randul ortodoxiei.

Papa nu vine

Desi se vehicula ca Papa Benedict al XVI-lea va fi in Sibiu cel putin in vizita, in acea perioada, se pare ca totul a fost un simplu zvon. „Nu va fi aici, pentru ca nu l-am invitat. Nu avem toate mijloacele logistice pentru o astfel de vizita si am decis sa nu il invitam.

In plus, am aflat ca ar fi imposibil pentru el sa fie aici pentru ca in aceeasi perioada are o vizita programata in Austria”, Aldo Giordano, secretar general al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene. Ieri, la Sibiu s-a stabilit programul desfasurarii evenimentelor iar pregatirile se pare ca sunt pe ultima suta de metri.

O problema de care s-au lovit cei din consiliul de organizare a evenimentului a fost cea a spatiilor de cazare. „ A existat intr-adevar problema spatiilor de cazare. Noi am facut deja contracte cu tot ce se putea face, cu hotelurile, sunt 1.400 de pelerini care vor sta in hoteluri. Restul vor sta la credinciosi.

Am vorbit deja cu reprezentantii bisericilor din intregul judet, am facut si liste cu cei care vor lua in gazda si imediat ce vor ajunge pelerinii aici la noi, ii vom putea caza”, spune Inalt Prea Sfintitul Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului.

In caz de nevoie, urmeaza sa se apeleze si la internate in care pot fi cazati alti delegati care vor participa la Marea Adunare Ecumenica din luna septembrie.

Masurile de siguranta au fost si ele puse la punct deja, s-a discutat ieri cu reprezentantii Politiei nationale, Comunitare, dar si cu cei ai Jandarmeriei iar acestia urmeaza sa puna la bataie un plan de actiune specific prin care sa asigure buna desfasurare a acestui eveniment.

„Papa Benedict al XVI-lea nu va fi aici, pentru ca nu l-am invitat. Nu avem toate mijloacele logistice pentru o astfel de vizita si am decis sa nu il invitam. In plus, am aflat ca ar fi imposibil pentru el sa fie aici pentru ca in aceeasi perioada are o vizita programata in Austria”, Aldo Giordano, secretar general al Consiliului Conferintelor Episcopale Europene.

Gabriela ROMAN