De la cavalerul medieval al secolului al XVI-lea pina la un Hermann deportat in 1945, cele zece statui reprezinta tot atitea momente si fapte semnificative pentru locuitorii orasului.

Monumente, oameni, locuri

O surpriza pentru turisti va fi cu siguranta expozitia „Monumente, oameni, locuri", prima expozitie de fotografie „open air" din Sibiu. Trei fotografi, Martin Rill, Martin Eichler si Georg Gerster, prezinta peste 180 de fotografii ce descriu cele mai importante obiective de interes cultural, istoric si turistic din Sibiu si judetul Sibiu.

Pina la sfirsitul anului 2007, turistii care vor vizita Piata Mare din Sibiu vor fi intimpinati de un nou „centru de informare", unul original, unde locul oamenilor este luat de fotografii si text ce le vor stirni cu siguranta interesul pentru Sibiu, Medias, Agnita, Dumbraveni, Avrig, Ocna Sibiului, monumentele UNESCO din Biertan si Valea Viilor, Marginimea Sibiului si monumente ale naturii din intreg judetul Sibiu.

Viata ca in filme

Filmele documentare se dovedesc din ce in ce mai atragatoare. Studioul de film ASTRA a prezentat saptamina trecuta un documentar semnat de Florin Iepan, numit „Sapte povestiri de dincolo. Strigoii". Autorul a adunat marturii despre numeroasele cazuri de strigoi care ii bintuie pe cei vii, omoara animalele si terorizeaza familiile.

In Transilvania, sint cautate raspunsurile la intrebarile eterne ale umanitatii despre viata si moarte, real si imaginar, paranormal si supranatural si despre demonii trecutului. Un alt documentar interesant a venit la Sibiu tocmai din China, „Mr. Cool", in regia Zhang Hai.

Saptamina viitoare, admiratorii genului pot vedea, intr-o excelenta abordare antropologica, filmul documentar „Salasul", in regia lui Gheorghe Sfaiter. Filmul spune povestea vietii cotidiene a unei batrine care traieste retrasa intr-o gospodarie modesta in munte, departe de satul ei natal.

Autorul urmareste subiectul cu multa sensibilitate, scotind in evidenta greutatile pe care femeia le are de trecut singura in fiecare zi. Aspecte etnografice precum coptul piinii, mulsul oilor sau claditul capitelor isi gasesc locul in film fara ostentatie si fara a intrerupe firul povestii. Zilele si anotimurile se scurg domol.

Din cind in cind, apar, ca un contrapunct, vesti aduse din sat de fiul batrinei. Prin intermediul cadrelor lungi si al unui montaj inspirat, filmul vorbeste despre singuratate, batrinete si puterea de a rezista. Intr-un ritm lent si captivant totodata, descoperim o lume total diferita de realitatea agitata din jurul nostru.

Piesa-soc la Sibiu

Sibiul a gazduit simbata premiera piesei „Viata cu un idiot", in regia controversatului ucrainean Andriy Zholdak. Cel care le-a oferit sibienilor spectacolele „Idiotul" si „Othello" a uimit din nou publicul cu ideile sale si cu o adaptare dupa o nuvela a lui Viktor Erofeev, plina de pasiune si durere.

Daca nu ati fost simbata la Teatrul „Radu Stanca" din Sibiu, ati ratat o experienta unica, ati pierdut un spectacol suprarealist complet care i-a dus la epuizare atit pe actori, cit si pe spectatori, o combinatie intre film si teatru, in care si camerele de pe scena sint transformate in personaje.

Sex, boala psihica, saracie, psihoza, grotesc - toate combinate cu cel mai pur sentiment, cel al dragostei, asa a aratat spectacolul vietii in viziunea lui Andriy Zholdak. Piesa a fost construita pe etape, dinamic, fara a lasa vreun moment de respiro publicului.

Limbajul dur, imaginile grotesti derulate cu repeziciune pe cele trei ecrane de pe scena pe muzica dura a celor de la Rammstein i-au „socat" doua seri la rind pe spectatorii Capitalei Culturale. Nimeni nu a plecat, insa, dezamagit, poate doar cei care nu-l cunosteau pe regizorul ucrainean. 400 de casete au fost filmate in perioada de pregatire a spectacolului.

Actorii au filmat goi in zapada, in cusca la Gradina Zoologica si au repetat 10 ore pe zi timp de 9 luni. A plecat la drum toata trupa teatrului, dar numai citiva au rezistat pina la final. Despre acestia, Andriy Zholdak spunea, inainte de premiera, ca sint „ca niste ciini scapati din lant". A fost mai mult decit atit.

„Othello?!"

Programat pe scena Teatrului „Radu Stanca" vineri 30 martie, „Othello?!" este cel de-al treilea spectacol realizat de ucraineanul Andriy Zholdak, ce aduce un plus de valoare sezonului teatral sibian inclus in programul „Sibiu - CCE 2007". „Othello?!" reprezinta o adaptare scenica originala dupa tragedia „Othello sau Maurul din Venetia", de William Shakespeare.

Plin de metafore, dar si de interogatii filosofice asupra conditiei umane, „Othello" in viziunea lui Andriy Zholdak urmareste sa le provoace spectatorilor cele mai puternice emotii, atingerea extremelor in reactia publicului de teatru.

Spectacolul nu este o premiera, el a mai fost prezentat in editiile din anii trecuti ale Festivalului International de Teatru, dar, ca de fiecare data, geniul regizoral al lui Zholdak aduce noutati si viziuni uneori socante. „Am montat «Othello» din motive personale si secrete. Mi-a reusit?...

In spatele cuvintelor sta gindirea intensa despre «Othello», cautarea in sine insusi, studierea vietii si a situatiilor. Eu am invatat in acest spectacol sa codific dorinta de a iesi la suprafata. Viziunea mea noua asupra unei forme scenice trebuie sa intersecteze multe capcane vazute si nevazute, atit pentru actor, cit si pentru spectator.

M-am straduit sa conduc repetitiile si sa construiesc spectacolul in asa fel incit actorii sa nu aiba timp pentru ei insisi. Am inconjurat actorii ca la vinatoarea de lupi. Si atunci actorului-lup i-a aparut dorinta de a se salva, de a ajunge la capat...", a spus Andriy Zholdak.

Veniti, asadar, la Sibiu sa vedeti de ce „Othello!?" a primit in anul 2003 la Galele UNITER premiul pentru „Cel mai bun spectacol al anului".

Un alt fel de trio - TRIO ALTO

Tot saptamina viitoare veti putea asista la un concert inedit, o noua abordare in sfera muzicii, un trio fantastic: Daniel Kientzy, Cornelia Petroiu si Mihai Virtosu. Muzica adusa publicului de TRIO ALTO este dificilul devenit accesibil si surprinzator. Este uimirea in fata propriei placeri de a descoperi noutatea. Este tineretea curiozitatii creatoare. Ei... niste profesionisti.

Daniel Kientzy este unicul saxofonist din lume care cinta la toate cele sapte tipuri de saxofon, pe care le stapineste cu o virtuozitate fara precedent, un simbol, Doctor Honoris Causa, titlu recunoscut de Academia Nationala de Muzica din Bucuresti. Cornelia Petroiu si-a consacrat mare parte din cariera pentru aprofundarea posibilitatilor acustice si expresive ale violei.

Are numeroase colaborari cu orchestre de renume din lume si la fel de multe participari la festivaluri de muzica. Autor de muzica de scena, pianistul Mihai Virtosu are lucrari distinse cu premii, colaborari in concerte, recitaluri, emisiuni si inregistrari radio si TV. Haideti sa-i ascultam pe 1 aprilie in magnifica sala „Thalia" din Sibiu! Nu e pacaleala!