In Saptamana Mare, mai mult ca oricand, supermarketurile ploiestene sunt intesate de cei cuprinsi de nebunia cumparaturilor. De asemenea, pentru ca aglomeratia creste de la ora la ora, comerciantii si-au prelungit programul de functionare pana aproape de miezul noptii.

Marfa pentru Paste nu sta prea mult in galantare: oua gata vopsite, dulciuri specifice si cozonaci, plicuri cu vopsea pentru oua, precum si miei, toate produsele se vand imediat ce ajung in rafturi sau in galantare. Cozile de la case parca nu se mai sfarsesc, iar cumparatorii trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare.

Nici pietele din cartiere nu sunt mai libere, oamenii roind de la o taraba la alta, fiecare cu sacosele pline de verdeturi sau legume, lovindu-se unii de altii in incercarea de a vedea tot ce expun comerciantii si a cumpara de la cel care vinde chiar si cu 500 de lei vechi mai ieftin decat vecinii.

Desi preturile au explodat in aceasta perioada, orice crestin care tine sa respecte traditia, si in functie de buget, daca nu cumpara un miel intreg, macar doua kg sau trei kg tot ia, doar pentru a simti ca este Paste.

Pentru masa de Paste, gospodinele iau in calcul toate ingredientele de la friptura de miel si stufat pana la oua rosii, drob, branza, cozonac si zarzavaturi. Raionul de cruditati iti da dureri de cap. Preturile legumelor se tin la cote inalte, afaceristii profitand de faptul ca de sarbatori cetateanul e mai darnic decat de obicei.

Nefiind sezonul lor, castravetii si rosiile se intrec cu gluma, pretul lor ajungand, in functie de aspect, pana la 4,5 lei kilogramul. Ceva mai bine stam la capitolul salata, pe un buchet cetateanul pofticios dand circa 1,5 lei. Cand vorbim de miel si alte specialitati, se instaleaza bine migrena, caci doar in cateva secunde salariul devine o trista amintire.

In supermarketuri, oferta speciala la miel se ridica la 17,9 lei. Drobul si pastrama sunt scumpe si ele: in jur de 20 de lei/kg, motiv pentru care sunt cumparate in cantitati foarte mici, de pofta. Ouale au inceput sa prinda si ele...”culoare”. Dar oferta speciala pentru gospodinele care nu au timp de vopsit o reprezinta caserola cu oua gata inrosite.

Desertul pare sa fie si el...periculos. Cozonacul si placinta de branza se intrec in preturi care mai de care mai piperate, in functie de calitate, de modul de ambalare si de marca sub care se inscrie pe rafturile din magazine. Fructele sunt bune doar de admirat.

Daca banalele portocale costa 3 lei, iar bananele - 4 lei, in schimb strugurii sar de 20 de lei kilogramul, iar o caserola de 250 de grame de capsuni costa 8,7 lei. Si lista ar putea continua, numai ca-n grija asta, ne punem pofta in cui. La toate acestea se mai adauga bautura, racoritoarele si alte accesorii necesare unei mese imbelsugate demne de un adevarat festin.

Pentru o familie de trei persoane masa de Paste usureaza buzunarele cu cel putin cateva milioane de lei vechi. Zarzavaturile se vand la kilogram sau la legatura, cu preturi intre 5.000 si 20.000 de lei. Branza e intre 80.000 - 100.000 de lei kilogramul. Ouale depasesc deja 3.500 de lei si, pana la sfarsitul saptamanii, se vor mai scumpi.

Cea mai ieftina vopsea de oua costa 10.000 de lei pachetelul. Un cozonac gata facut costa intre 40.000 si 100.000 de lei, iar vinul varsat depaseste 60.000 de lei litrul. Nici oul sau iepurasul de ciocolata nu sunt mai ieftine. In functie de marime si calitate, aceste produse costa intre 30.000 de lei si 100.000 de lei.

Iar cei care vor sa manance carne de miel trebuie sa scoata in jur de 170.000 - 180.000 de lei din buzunar pentru un kilogram.