Cea de-a doua firma ce a achizitionat caietul de sarcini pus la dispozitie de Consiliul Judetean este Gepex SRL Bacau.

Pe data de 9 noiembrie 2006, Gepex, prin seful departamentului comercial, Alexandru Uricaru, depune la registratura CJ o cerere prin care roaga conducerea institutiei sa puna la dispozitie caietul de sarcini pentru licitatia publica deschisa care avea ca obiect "Conceptia, creatia si realizarea unui album fotografic".

Totodata plateste suma de 50 de lei, contravaloarea achizitionarii caietului de sarcini. In ciuda acestui lucru, Gepex nu se mai prezinta la licitatia propriu-zisa, lasandu-i firmei Coloniale cale libera pentru a castiga licitatia.

Cine este Gepex?

Am incercat sa aflam de ce nu a mai participat Gepex la licitatie, telefonand la sediul acesteia. Dupa ce alaltaieri nu am reusit sa vorbim cu cei din conducere, ci doar cu un simplu anjat, ieri am reusit sa vorbim cu doamna (sau domnisoara Bargaoanu). Conform celor spuse de angajatul cu care am discutat pe 18 aprilie, Bargaoanu este directorul societatii.

Aceasta s-a aratat destul de reticenta si de contrarariata de intrebarea noastra. "Este o intrebare care nu-si are rostul. Si noi am participat la licitatii, la care celelalte firme s-au retras. Este doar o chestiune interna ce tine de firma. Noi nu avem tipografie. Am achizitionat caietul de sarcini pentru a vedea despre ce este vorba si daca ne convine pretul.

Oricum nu stiu de ce s-a retras firma noastra, pentru ca la momentul acela eu nu lucram aici. Am preluat de curand sarcinile in firma. Si oricum, chiar daca as fi stiut, nu vad de ce as fi fost nevoita sa va raspund la intrebare. Repet, este o chestiune interna a firmei", ne-a declarat Bargaoanu.

Pentru ca nu am reusit sa aflam care sunt motivele pentru care Gepex s-a retras, am cautat actionariatul firmei. Asociati sunt Gica Vlasie, Bogdan Blejusca si Andrei Blejusca. Structura de actionariat este identica cu cea a Vasionului si au acelasi sediu social.

Conform datelor de la Registrul Comertului, principalul domeniu de activitate al Gepex este "comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu vanzare predominanta de produse alimentare, bauturi si tutun". Intre timp insa, Gepex s-a specializat pe productie publicitara de orice fel. De aici urmeaza partea interesanta, cel putin in viziunea noastra. Si care ridica alte semne de intrebare.

Au colaborat in trecut

Vasion este una dintre cele mai cunoscute firme din oras. Prin urmare a colaborat foarte bine cu o parte a mass-media bacauana. Printre care si Ziarul de Bacau. In anii in care Nicoleta Bichescu, administratorul Coloniale, era director al acestui cotidian, pe cladirea Vasion trona un mesh publicitar impresionant cu Ziarul.

Iar in paginile de publicitate a cotidianului bacauan, Vasion si-a facut reclama. Prin urmare a existat o colaborare destul de buna intre reprezentantul din fruntea Ziarului de Bacau, Nicoleta Bichescu si Gica Vlasie. Colaborare comerciala, se intelege. Prin urmare, nu exista posibilitatea ca Gepex sa se fi retras din competitie pe aceste considerente? Doar intrebam...

In atentia Agentiei Nationale pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice

Licitatia din luna octombrie a anului trecut are cateva aspecte ce ridica semne de intrebare, aspecte ce tin de faptul ca la licitatie a participat doar o singura firma, iar licitatia a fost una publica deschisa.

Astfel, la articolul 36, alin 2, lit C, din hotararea de guvern numarul 925 din 2006, se precizeaza ca "oferta este considerata inacceptabila in situatia in care contine in cadrul propunerii financiare preturi care nu sunt rezultatul liberei concurente si care nu pot fi justificate".

Prin urmare, cum s-a stabilit daca a existat libera concurenta, daca a participat doar o singura firma? Mai mult, la capitolul VI, cel referitor la evaluarea ofertelor, articolul 82, alin 4 se specifica, "in cazul in care atribuirea contractului de achizitie publica se face pe baza criteriului pretul cel mai scazut, evaluarea ofertelor se realizeaza prin compararea preturilor in lei, fara TVA, a fiecarei oferte in parte si prin intocmirea, in ordine descrescatoare a preturilor respective, a clasamentului pe baza caruia se stabileste oferta castigatoare. "Din nou intrebam, cum s-au evaluat ofertele prin compararea preturilor? Practic comisia nu avea ce compara, in conditiile in care doar Coloniale s-a prezentat la licitatie.