Monel Dumitru Paizan, sustinut de partenera sa de viata si de suferinta, dar si de avocatul lor, incepuse demersurile de gratiere de catre presedintele Traian Basescu u acesta astepta sa fie primit in audienta la Cotroceni u fostul presedinte al Consiliului Judetean Vrancea a fost inmormintat ieri la Cimitirul Sudic u "prietenii" din politica l-au uitat si nu au venit sa-l conduca pe ultimul drum u cu toate ca era acuzat de prejudicii uriase, Monel Paizan nu mai avea bani nici macar sa-si plateasca asigurarea sociala de sanatate pentru a nu plati tratamentele si lungile perioade de spitalizare

Monel Dumitru Paizan a fost inmormintat ieri, printre cei care l-au condus pe ultimul drum numarindu-se doar citiva din "prietenii" sai de pe vremea cind era in politica. La capatiiul sau au stat tot timpul mama sa si cea care i-a fost alaturi pina in ultima clipa, Arieta.

Fostul presedinte al Consiliului Judetean a murit joi noaptea, la Spitalul Universitar din Bucuresti, in urma unui accident cerebral, la numai 49 de ani. La patru ani de suferinta, provocati de noua luni de detentie intre septembrie 2002-iulie 2003, s-a adaugat si supararea pricinuita de suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament.

Monel Paizan ii ceruse sefului statului sa fie gratiat de pedeapsa de patru ani de inchisoare la care fusese condamnat de Tribunalul Vrancea si spera sa fie primit in audienta la Cotroceni pentru a spune ca este o victima a "sistemului ticalosit".

Sicriul cu trupul neinsufletit al lui Monel Paizan a fost depus simbata la Biserica cu hramul "Adormirii Maicii Domnului", din Focsani, unde au venit multi dintre cei care l-au cunoscut. Cei care nu l-au mai vazut in ultimul timp au ramas uimiti sa vada un barbat foarte slab, cu barba si cu parul complet alb.

Totusi, apropiatii familiei au spus ca Monel Paizan "arata mult mai bine in sicriu decit in viata", intrucit suferinta ii schimonosise chipul.

Uitat de lumea politicii

Citeva sute de persoane s-au adunat ieri la biserica din bulevardul Unirii pentru a-si lua ramas bun de la Monel Paizan. Cunoscutii sai comentau ca daca nu ii vedeau fotografia facuta inainte de a se imbolnavi nu ii recunosteau chipul, atit de schimbat era in urma a peste trei ani de suferinta, petrecuti mai mult pe patul spitalelor.

Chiar si in nefiinta, luptele din politica locala l-au urmarit pe Monel Paizan pe ultimul drum. Dintre numerosii sai "prieteni" din politica doar citiva au venit sa-si ia ramas bun de la el, cu toate ca a fost membru al Consiliului Judetean din 1992 pina in 2002 si presedinte in timpul guvernarii CDR.

Singurii sefi de institutii care au venit sa-l conduca pe Paizan pe ultimul drum au fost Paraschiv Usturoi, directorul Directiei de Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Vrancea, si Adrian Buzdrug, actualul sef al Garzii Financiare. Prefectul Ion Oprea a venit si el pentru a aduce o coroana, insa nu a ramas la funeralii.

Fostul prefect taranist Catalin Haret si fostul consilier local Dorin Paraipan si-au luat si ei adio de la fostul lor coleg din politica. In rest, nici un membru al Consiliului Judetean sau din PD, unde a fost sef al organizatiei judetene doi ani, nu a venit la inmormintare, de parca le-ar fi fost frica de ceva.

In schimb, au venit multi dintre cei care au lucrat cu Monel Paizan in perioada de aproape zece in care a fost sef al sucursalei Vrancea a SNP Petrom. In jurul orei 15.00, sicriul cu trupul sau neinsufletit a pornit pe drumul fara intoarcere, care s-a oprit la Cimitirul Sudic, unde a fost ingropat. La capatiiul lui Monel Paizan au stat membrii familiei sale, care i-au fost alaturi in ultimii ani.

"Ne parasise toata lumea"

Sfirsitul lui Monel Paizan a venit si ca urmare a celor noua luni de arest preventiv, intre septembrie 2002 - iulie 2003, dupa ce a fost trimis in judecata pentru ca ar fi produs un prejudiciu de peste 15 miliarde lei la SNP Petrom Vrancea, unde era director din anul 1992.

Tribunalul Vrancea l-a condamnat la patru ani de inchisoare, iar procesul a ajuns la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce Curtea de Apel Galati a mentinut condamnarea. Monel Paizan mai fusese trimis in judecata si intr-un al doilea dosar, care se afla la Judecatoria Galati.

In ultimii ani au circulat informatii ca fostul presedinte al CJ a platit pentru altii in procesele sale, oameni care au facut cariera in lumea politicii si a afacerilor. Cu toate ca era acuzat de prejudicii uriase, Monel Paizan nu mai avea bani nici macar sa-si plateasca asigurarea sociala de sanatate pentru a nu plati tratamentele si lungile perioade de spitalizare.

Cea care ii platea luna de luna asigurarea medicala era Arieta, cea care a fost alaturi de el in ultimii ani. Cei doi se cunosc de peste 15 ani si au fost impreuna in fiecare zi, in ciuda faptului ca nu erau casatoriti civil. Ea a confirmat ca sanatatea i-a fost grav afectata de cele noua luni de detentie, cind a suferit un prim accident cerebral.

Ulterior, Monel Paizan a mai fost operat la coloana deoarece era in pericol de a paraliza si si-a petrecut aproape tot timpul prin spitale, unde facea fizioterapie. "Am fost aproape la fiecare termen in instanta, in locul lui. Eram singurul om care i-a fost alaturi si care stiam totul de la inceput.

Ne parasise toata lumea si lucrul acesta l-a durut, pentru ca erau oameni pe care i-a ajutat si de la care astepta macar o vorba buna, astepta sa spuna ca este nevinovat si ca totul este o inscenare.

In ultimul timp era atit de crispat si de imbatrinit! Va dati seama, din 2003 a stat mai mult in spital! Peste toate s-au suprapus indiferenta si rautatea! Nu stiu cit de periculoas putea sa fie de era atit de lovit!", ne-a spus cu ochii in lacrimi partenera de viata si de suferinta a lui Monel Paizan, foarte afectata de cele intimplate.

"Doar imbarbatarile mele erau prea putin"

La subrezirea starii sale de sanatate au contribuit si vestile rele primite, ultima fiind suspendarea lui Traian Basescu. Monel Paizan dorea sa-i solicite sefului statului sa fie gratiat si se pregatea sa-i ceara o audienta la Cotroceni. "Isi dorea sa depuna acest memoriu si a sperat sa primeasca o intelegere si cineva sa faca dreptate pentru toate abuzurile care au fost comise impotriva sa.

A fost foarte afectat din ce a fost si ce a ajuns! Era si acel orgoliu al barbatului care odata doborit nu mai poate sa se ridice, vazind ca nu mai are nici un sprijin. Numai imbarbatarile mele si sustinerea mea erau prea putine pentru el ...", ne-a spus Arieta, cea care i-a fost alaturi lui Monel Paizan din anul 1992. Ca o ironie a sortii, specialistii Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici" din Bucuresti tocmai au dat un aviz prin care sustineau ca invinuitul se poate prezenta in instanta. Soarta a facut ca dupa citeva zile sa fie doborit definitiv de boala si de sistem.

Apropiatii ne-au spus ca tot tavalugul juridic in care a fost implicat in acesti ani a fost declansat la comanda si si-au exprimat speranta ca adevarul va iesi la iveala chiar si dupa ce Monel Dumitru Paizan a inchis ochii. (Mihai BOICU)