Afacerile fratilor Micula pe litoralul constantean nu fac altceva decat sa alunge clientii si sa dea un nume prost turismului romanesc, precum si celorlalti hotelieri. Ioan si Viorel Micula, patronii societatii European Drinks, au cumparat pe litoralul romanesc 12 hoteluri, toate calificate cu cate doua stele.

Oportunisti si totodata neinteresati sa practice un turism de calitate, ci doar sa faca bani pe perioada sezonului estival, cei doi nu au investit nici macar un leu in unitatile hoteliere care au trecut in proprietatea lor.

Dupa cum era de asteptat, conditiile de cazare au devenit deplorabile, cea mai buna solutie fiind inchiderea acestora pana la reabilitarea situatiei - fapt confirmat, pentru cotidianul nostru, si de autoritatea in domeniu.

In perioada 2002-2003 fratii Ioan si Viorel Micula au achizitionat, in urma unor licitatii - despre a caror legalitate s-a discutat foarte mult la vremea respectiva - 12 hoteluri in statiunile Mamaia (complexul Unirea, Patria si National) si Neptun- Olimp (hotelurile Banat, Romanta, Craiova, Slatina, Caraiman, Prahova, Terra, Balea si Clabucet).

Chiar dupa castigarea licitatiilor, cei doi mari afaceristi au afirmat ca ei oricum nu au de gand sa investeasca in hoteluri, pe care nu le-au considerat nici atunci, si se pare ca nici acum, o afacere profitabila.

Cei doi au preferat ca profiturile pe care le-au obtinut cu ajutorul celor 12 unitati hoteliere sa le reinvesteasca in produsele alcoolice si alimentare, care reprezinta specificul societatii European Drinks, pe care o detin. Pentru a atrage clientii in hotelurile pe care le detin, Ioan si Viorel Micula folosesc preturi un pic mai mici decat cele ale concurentei.

Turistii care vin prin agentiile de turism si care platesc un avans inainte, nu mai pot da inapoi atunci cand ajung la mare si vad conditiile in care vor trebui sa-si petreaca concediul.

De altfel, vara trecuta, fratii Micula au si fost amendati de catre inspectorii Autoritatii Nationale de Turism, cu suma de 40 de milioane de lei vechi, fiind inchise si peste 20 de camere din cadrul hotelului Balea, din statiunea Neptun - Olimp.

Camerele inchise ofereau turistilor conditii de cazare groaznice, fiecare dintre ele fiind plina de gandaci, cu perne si lenjerie de pat rupta si murdara, mochete zdrentuite si tencuiala cazuta din cauza igrasiei.

Cea mai buna solutie in astfel de cazuri nu o reprezinta insa amenzile, care pot fi atacate in instanta, sau pot fi recuperate de pe spinarea turistilor care continua sa cada in plasa acestor falsi hotelieri, ci inchiderea unitatilor pe perioada sezonului estival, astfel incat pierderile sa fie mai mari si patronii sa fie obligati sa investeasca pentru a putea deschide macar sezonul urmator.

Pe langa deficientele administratiei plajelor, care au avut un cuvant greu de spus in ceea ce priveste scaderea numarului de turisti de pe litoral, turismul constantean este sabotat si de aceste lipitori, care au pretentia de a fi numiti oameni de afaceri, care distrug cu buna stiinta imaginea hotelierilor care incearca sa salveze litoralul.

Hotelierii corecti au de pierdut

Degeaba in aceasta vara au fost deschise foarte multe unitati hoteliere noi, inclusiv vile si pensiuni, construite la cele mai ridicate standarde si utilate cu dotari moderne, daca nici un turist nu mai are curaj sa vina pe litoral, din cauza experientelor groaznice din anii trecuti.

Sunt insa si hoteluri, din cele 12, la care administratorii au reusit sa se descurce cu putinul pe care il primesc de la miliardarii frati Micula si ofera conditii de cazare umane pentru turisti.

Revenind insa la lucruri mai placute, numai in statiunea Mamaia vor fi date in folosinta anul acesta patru hoteluri noi, in timp ce alte patru au trecut de la trei la patru stele, si unul de la doua la trei stele. Si statiunea Venus isi va intampina turistii cu doua noi hoteluri, iar Saturn cu unul.

Investitii puternice au fost facute si in Vama Veche, unde au fost ridicate foarte multe hoteluri noi pentru tineret, construite in stil rustic.

Un prim indiciu ca poate vara aceasta turismul de pe litoral va fi mai bine gestionat si va constitui o prioritate si pentru autoritatile centrale, il reprezinta faptul ca noul ministru pentru IMM-uri, Comert, Turism si Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi a facut o vizita la Constanta la doar o saptamana dupa ce a fost numit in functie.

Ramane insa de vazut daca lucrurile vor sta mai bine sau mai prost la acest capitol.