V-ati asteptat sa cumparati carne mai ieftina de la carmangerie, dupa integrare? Asa ar fi trebuit. Eliminarea taxelor vamale la produsele din import trebuiau sa va lase in buzunare cel putin 20% din pretul de anul trecut al unui kilogram de carne. Banii ajung insa tot la comercianti, care isi rotunjesc profitul in loc sa scada pretul.

“Preturile sunt aceleasi ca anul trecut”. O scurta discutie cu vanzatoarele la magazinele principalilor procesatori din Cluj arata ca diferenta de bani nu ramane in buzunarul clujeanului, ci in contul afaceristului.

Nicoleta Cupsa, vanzatoare pentru magazinul Mariflor SRL din piata Mihai Viteazul, spune ca singurele reduceri de pret s-au inregistrat la muschi, oase si eventual carnati. Produsele cu vanzare buna - salamurile, parizerul si sunca - au aceleasi preturi ca cele de anul trecut. Acelasi raspuns si din partea unei angajate a magazinului Maestro din piata Garii.

“Nu s-a schimbat pretul cu nimic”, spune si Maria Vladau, vanzatoare pentru Pui Galina SRL in piata Mihai Viteazul.

“Nu le-am ieftinit, dimpotriva”

Carnea si produsele din carne de porc, nemaifiind facturate cu TVA, trebuia sa se ieftineasca cu pana la 20% in acest an. La fel si carnea de pui adusa din tarile Uniunii Europene. Daca va asteptati sa cumparati carne mai ieftina in acest an, ei bine, ati facut-o degeaba. Produsele nu doar ca nu s-au ieftinit, dar pe alocuri preturile au crescut.

La cinci luni de la aderare, timp in care importatorii au promis ca vor reduce preturile “in perioada urmatoare”, un kilogram de carne de porc e cel putin la fel de scump ca la inceputul anului. “Nu le-am ieftinit, dimpotriva.

In UE s-au marit preturile, daca inainte luam un produs la 1 euro, acum il luam la 1.2 euro”, spune Iulia Ardelean, contabil la LM Trinomus Import Export Cluj Napoca. “Am scazut in primele doua luni foarte mult pretul, dar dupa aceea a trebuit sa-l urcam, preturile in Uniune au crescut foarte mult”, spune si Cristian Goia, director comercial la Trinomus.

Cu alte cuvinte, convenabil, pretul de achizitie a carnii s-a scumpit in UE fix cu 20%, adica suma care trebuia scazuta din pretul de desfacere. In cazul Trinomus, preturile au ajuns acum la fel ca cele de anul trecut, ba chiar usor mai ridicate la unele produse, cum ar fi puiul intreg adus din UE.

Caroli, procesatorul de carne care a cumparat producatorul clujean Maestro, are aceleasi preturi la majoritatea produselor. Un kilogram de salam “Victoria” costa 12.4 lei, in vreme ce un kilogram de sunca “Praga” va scoate din buzunar 14.6 lei plus TVA. Preturile sunt aceleasi ca si cele de anul trecut.

Singurele reduceri au fost aplicate la salamul de vara si la parizerul simplu, care acum costa 8.8 lei respectiv 6.3 lei plus TVA. Reducerile sunt insa mai mult simbolice, oricum nu cu 20%. Directorul comercial Cristi an Oltean a refuzat sa dea orice fel de informatie privind politica de preturi a societatii.

Prefera profitul

D & D Fleisch Cluj Napoca vinde carcasele de porc aduse din Germania la un pret de sapte lei / kilogram, iar directorul de vanzari Ioana Moraru spune ca preturile au scazut cu 20% fata de anul trecut. “S-au redus taxele vamale”, explica Moraru. Insa daca ati considerat ca reducerea de pret se vede si in vitrina, v-ati bucurat prea devreme.

De la importator, carnea adusa din UE ajunge la procesatori, unde pretul se ajusteaza. Astfel, produsul de pe raft ajunge cam la acelasi pret cu cel de anul trecut. Cel mai important partener de afaceri al D & D Fleisch este procesatorul Principal Company SA Filipestii de Padure (Prahova). In Cluj, singurul procesator care are contract cu D&D Fleisch este 2T Prod SRL.

“Nici un procesator n-a redus pretul si nici n-or sa le reduca. Vor sa castige mai mult”, transeaza Liviu Florian, proprietarul fermelor de porci din Bontida si din Gornesti si vicepresedinte al Asociatiei Crescatorilor de Porcine din Romania.