"Vine apa pa noi!” Zeci de case din Petrova, un drum, o cale ferata si hectare intregi de teren agricol sunt in pericol de inundatii. Asta chiar daca lucrarile hidrotehnice executate pe raul Viseu se cifreaza la circa 30 de miliarde de lei vechi. Oamenii se plang ca, in loc sa-i protejeze de furia apelor, lucrarile de miliarde au dirijat apa spre sat.

Desi Primaria Petrova a trimis nenumarate adrese, doleantele oamenilor n-au fost rezolvate. Iar garantia lucarii a expirat de cateva luni.

De doi ani, autoritatile locale din Petrova incearca sa atraga atentia ca lucrarile hidrotehnice efectuate pe raul Viseu o pot lua la vale oricand si ca, un grup de case din zona poate fi „ras” de ape. Situatia a fost prezentata de mai multe ori si de GAZETA de Maramures, iar un grup de localnici au cerut sprijinul „reprezentantului Guvernului in teritoriu”.

Tot de pe atunci, autoritatile locale si petrovenii incearca sa-i convinga pe cei de la Directia Apelor Somes Tisa (DAST) ca in loc sa protejeze satul de puhoaie, lucrarile „dirijeaza” apa spre sat. Mai mult, acestea au inceput sa se deterioreze inca din 2005, cand se aflau inca in garantie si, implicit puteau fi „ajustate” pe cheltuiala constructorului.

Dar nimeni nu s-a sinchisit sa ia in seama avertizarile localnicilor. Acum, „pronosticul” sumbru dat de autoritatile din Petrova incepe sa se adevereasca: apa se apropie tot mai mult de sat! Azi, remember pentru cine? Amenjarea raului Viseu a „inghitit” pana acum circa 30 de miliarde de lei vechi.

Obiectivul de investitii "Amenajare rau Viseu in zona Petrova-Leordina-Valea Viseului” a fost „parafat” de Guvern in 2000, printr-o ordonanta, iar „Regularizari si indiguiri ale raului Viseu-Viseu de Jos, Petrova” a fost „pecetluit” printr-o hotarare de Guvern din 2001.

Ambele proiecte au fost atribuite prin "negociere directa cu o singura sursa” societatii Repcon SA Oradea. Dupa modelul obisnuit, lucrarile au fost „pasate” unor subantreprenori. La primul obiectiv, „felia de tort” a fost impartita cu Intracom SA si SC AZ-COM SRL, iar la cel de-al doilea cu SC SAMCIF SA.

Desi ambele lucrari au fost receptionate si platite cu bani grei (24,2 miliarde, respectiv 5,3 miliarde de lei vechi), autoritatile locale spun ca situatia nu e deloc roz. Alexandru Gaboran, viceprimarul din Petrova, a declarat la vremea respectiva ca: „noi am tot solicitat la Directia Apelor sa aduca Viseul pe vechiul curs. Ca acolo unde o facut digul, merge apa inspre sat.

Daca incastrau pe celalalt mal, se ducea apa pe vechea albie. Turnau balast si il acopereau cu folie. Era iarna deja. In pericol ar fi cam 100 de case, dar e si drumul, calea ferata. Nici digul nu l-o tasat, nimic. Venea si bascula, caterpilarul il aranja, o mai trecut de cateva ori rabele incarcate cu piatra, si gata. O venit apa mare intr-o noapte si o trecut prin dig ca prin strecura.

L-o si rupt unde o fost mai jos. Apa mana, caterpilarul lua din alt loc si punea acolo. De rasul lumii”. „Grosul” lucrarilor au fost receptionate in 2004 fara obiectii. Potrivit unei adrese a DAST din 2005, „lucrarile executate sunt in conformitate cu documentatia de proiectare si dispozitiile de santier emise de proiectant in timpul executiei”.

Insa, la scurt timp, au inceput sa apara problemele. Lucrarile de miliarde se deteriorau de la an la an.

Remember pentru DAST In vara anului 2005, Primaria Petrova a trimis o adresa Sectiei de Investitii din cadrul DAST: „va rugam sa delegati un reprezentant al dumneavostra pentru ca impreuna cu reprezentantii Primariei Petrova sa procedeze la verificarea lucrarilor executate, in ceea ce priveste cantitatea si calitatea acestora precum si fisurile, eroziunile etc. aparute in iarna si primavara acestui an la aceste lucrari, datorita intemperiilor si modului de remediere a acestora, in caz contrar existand pericolul distrugerii partiale si chiar totale a intregului dig realizat anterior, avand ca urmare inundarea comunei Petrova”.

Si in 2006, autoritatile locale au atras atentia ca "in urma inundatiilor din luna mai 2006, raul Viseu a erodat malul stang in aval de digul de aparare care se afla in garantie, afectandu-l partial si pe acesta”. Autoritatile sperau ca antreprenorul general Repcon SA Oradea sau subantreprenorul SC AZ COM SRL vor veni sa refaca lucrarea.

Inca, la vremea respectiva, administratorul AZ-COM SRL, Gheorghe Zoicas, a declarat ca nici macar nu stie ca lucrarea executata de el are probleme: „Nu stiu nimic. Acum aflu de la dumneavoastra. Daca ar fi ceva trebuie sa ma anunte Apele Romane. Exista garantie de buna executie in contul firmei Repcon. Din banii aia se plateste eventual alta firma.

Eu nu sunt obligat sa execut pentru ca garantia e in contul lor. Nu cred ca-i ceva problema acolo, ca ne-ar fi anuntat Apele Romane”. Acum garantia lucrarii a expirat de cateva luni, dar problemele semnalate de autoritati nu au fost remediate. Iar cateva zeci de case sunt inca in pericol de inundatii.

"Tat cu spaima is...” Ioana Ciopag din Petrova spune ca lucrarea de miliarde nu-i ajuta cu nimic pe localnici si ca apa face ravagii aproape anual: „Vine pe noi. Tat cu spaima is. Vine pana langa casa si vine in beci. In primavara asta n-o venit multa, dar o rupt mult pa aici (malul dinspre sat, n.red). Rupe tat mereu. Cand mai vine o inundatie ca lumea direct aici vine.

Dupa sarbatori, cum o prins a ploua, mi-am scos tat din beci. Imi trebe cizme pescaresti sa ma bag dupa cartofi, varza. Si tata vara pot sa am apa in beci. Amu-i mai rau. Inainte apa o fost dupa rachitile cele, pa ceie parte. Dupa ce o facut ei lucrarea o venit apa aici. Io am o lume de ani si inca n-o venit apa aici. Niciodata. Ei o facut sa vina apa aici. Si cand iese, ne rupe casile.

A mea e prima data si apoi cate is.... Unde sa te plangi? La aiesta de sus”. Un alt localnic le-a atras atentia constructorilor cand executatu lucrarea de miliarde. Dar nici el n-a fost bagat in seama. Gheorghe Zvunca a declarat ca: „daca iese apa, direct aici, pe noi vine. Chiar cand s-o lucrat m-am dus cu un vecin si am vrut sa-i oprim, am zis sa indrepte apa incolo.

Dar n-am putut face nimic. Amu’ ce ne foloseste digul cela (digul executat de AZ COM SRL, n.red)? Is bani aruncati de pomana. O zis ca or lua masuri, ca or veni de la Cluj, n-o venit nimeni. O fost acuma niste batrani la Prefectura, n-o facut nimic. Tat asteptam sa vie, nu vine nimeni. Daca vine apa, tata recolta o ie, ajunge si la case... Mai mult rau o facut.

Da’ ce bine o facut ca o dat apa pa sat? O vazut ca mananca apa acolo, dar tat ase o lucrat...” Acum autoritatile locale spun ca sunt nevoite sa ceara alti bani, pentru a apara satul de puhoaie. Gaboran a spus ca: „vreo 400 sute de metri o mancat apa. Vine toata incoace, inspre sat. Si pintenul s-o miscat, ca nu l-o terminat.

Am zis sa ne dea ceva bani sa facem un pinten, de 20 metri, ca apa isi face dupa aia cursul. Ca o erodat mult, e mai aproape de sat si sunt in perciol cateva zeci de case, soseaua, calea ferata. Digul a iesit din garantie si e numai pietris necompactat. Cand vine apa...”

"DAST a primit sesizari din partea primariei comunei Petrova, privind necesitatea continuarii lucrarilor executate in perioada 2004-2005. La toate sesizarile primite s-au trimis raspunsuri la momentul respectiv, in timp util.

Obiectivul de investitii Amenajare rau Viseu in zona Petrova-Leordina-Valea Viseului in judetul Maramures a fost receptionat prin procesele verbale la terminarea lucrarilor nr. 823/07.12.2007 (zona Leordina) si 5929/17.11.2004 (zona Petrova-Valea Viseului), respectiv in data de 6.12.2006, intocmindu-se PV de receptie finala cu nr. 11843/06.12.2006. Comisia de receptie constata ca lucrarile se comporta corespunzator.

Comisia de receptie finala, pentru punerea in siguranta a lucrarilor executate a facut recomandari de prelungire a acestora astfel: la Lerdina, 30 ml prism de arocamente, la capatul aval al lucrarii; la Petrova, 100 ml prism de arocamente pe malul drept, amonte pod Crasna; decolmatarea deponiei de balast de pe malul stang, in zona prismului. Lucrarile propuse de catre comisie au fost executate.

In acest moment, lucrarea se gaseste in intretinerea si exploatarea Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, urmand a fi externalizata inspre administratiile publice locale, in conformitate cu legislatia in vigoare. In momentul actual nu exista lucrari noi, dar DAST a facut propunerea pentru plati proiecte a studiului de fezabilitate amenajarea raului Viseu”, se arata in raspunsul DAST.