Strada 9 Mai, cea mai veche din oras este foarte aproape de faliment. Salba de magazine a ramas fara clienti, dupa ce s-a introdus sistemul de sensuri unice in centrul istoric. Angajatii societatilor comerciale spun ca nu doar clientii i-au dat uitarii, ci si agentii economici care-i aprovizionau. Rezidentii se plang si ei ca ocolesc foarte mult, pentru a ajunge la Piata Cibin sau la Gara.

Strada 9 Mai este cea mai veche strada a orasului, a purtat mult timp denumirea de strada Elisabeta

Intentiile nobile ale municipalitatii nu si-au atins scopul in practica. Desi s-a dorit fluidizarea traficului, sistemul de strazi cu sens unic din centrul istoric al Sibiului creeaza doar nemultumiri. Circulatia nu este mai lejera si nici zgomotele nu s-au diminuat, spun locuitorii zonei. Oamenii regreta schimbarea si cer revenirea la vechiul sistem de circulatie.

“De unde trafic fluidizat? Pai, nu vedeti? Sunt masini parcate si pe o parte si pe cealalta a strazii. Cand trece masina de gunoi, se face coloana in spatele ei pana in capatul strazii. Degeaba s-au facut parcari, degeaba exista curti, oamenii sunt iresponsabili, le lasa in strada. Nu e saptamana sa nu fie cel putin doua masini parcate avariate, mai ales cand trec camioane.

Politistii nu mai iau masuri impotriva celor care parcheaza neregulamentar din primele doua saptamani de cand a aparut noul sistem”, spune o femeie care locuieste pe strada Faurului. Un vecin ii completeaza indignarea. „Claxoanele sunt la maxim, mai ales cand intra cate unul pe contrasens. Si nu sunt deloc putini soferii care o iau invers.

Ce zgomote incep... toti claxoneaza si injura care mai de care. Se intampla zilnic, desi semnele de sens unic si interzis sunt destul de mari. Pe 9 Mai nu cred ca se aventureaza sa intre pe contrasens, ca e mai lunga. Eu as vrea sa se renunte la sensurile unice, sa fie cum era inainte”, incheie barbatul.

Pe adresa electronica a redactiei noastre, un sibian ne-a trimis o scrisoare adresata primarului Klaus Johannis. Ca multi alti locuitori din centrul istoric, sibianul doreste ca municipalitatea sa inteleaga problemele create de sensurile unice. In scrisoarea trimisa, sibianul crede ca decizia municipalitatii ar fi trebuit luata numai dupa consultarea locuitorilor din centrul vechi.

“Ca urmare a acestei decizii, locuitorii din zona, si nu numai, sunt obligati ca, pentru cele mai neinsemnate deplasari cu autoturismul propriu, sa faca adevarate incursiuni in labirintul de sensuri unice din orasul vechi. Astfel, pentru a ajunge in Piata Cibin venind dinspre 9 Mai trebuie parcurse strazile Zidului si Korsakov.

Numai intr-o zi norocoasa strada Zidului nu este blocata de autovehicule care vin din sens opus, deoarece strada Zidului este cu dublu sens. Dupa ce scapi de aglomeratia de pe strada Zidului, pentru a ajunge la Piata Cibin trebuie sa parcurgi strada Valea Mare, care este de asemenea cu dublu sens.

Insa masinile parcate pe aceasta artera, vitala in conditiile date, fac un chin traversarea acestei strazi. In sfarsit, se ajunge la intersectia cu strada Turnului unde din nou trebuie sa opresti si sa acorzi prioritate. Dupa toata aventura, mai astepti si la semaforul, acum inutil, de la Piata Cibin”, scrie sibianul.

La doi pasi, pe picioare. La cateva strazi, cu masina

Nici drumul inapoi, de la Piata Cibin pe 9 Mai, nu e mai simplu. “Dupa ce scapi de semaforul de la Piata Cibin, alegi drumul cel mai scurt prin labirint. Astfel, parcurgi din nou strada Valea Mare cu aceleasi probleme de trafic si ajungi pe strada Plopilor. Aici te intampina un adevarat crater in mijlocul strazii pietruite.

Dupa ce scapi cu masina intreaga te bucuri ca nu ai un Audi A6 sau o masina mai lata care sa nu poata sa se strecoare pe strada Plopilor. Ajungi pe Ocnei si faci, bineinteles, stanga, desi strada 9 Mai e la 100 metri. Ajungi la Independenta si faci dreapta pe strada Pietrarilor. Aici strada este reabilitata, dar foarte ingusta.

Te intampina apoi santierul abandonat de pe strada Pielarilor pe care il traversezi nu fara emotii si zdruncinaturi si intri pe Rotarilor. Ajungi in sfarsit pe Liviu Rebreanu si dupa ce strici joaca copiilor de pe aceasta strada, care odata era linistita, reusesti sa intri pe 9 Mai”, explica, in scrisoare, sibianul.

Afacerile merg rau

De cand cu sensurile unice, in magazinele de pe strazile 9 Mai si Faurului este mai tot timpul liniste. Clientii intra din ce in ce mai rar, iar aprovizionarea se face la fel pentru ca agentiilor economici nu le e la indemana sa ocoleasca. „Sensul unic a afectat vizibil numarul clientilor. De-abia mai intra.

Se gandesc ca nu are rost sa opreasca, cand, tot ajung in centru, asa ca pot sa cumpere de acolo. Iar daca nu este in trecere, omul se gandeste ca nu are de ce sa faca atatea ocoluri, sa piarda timp si benzina ca sa vina pana aici. Imi convenea mai mult inainte, era vad mai bun. Acum ne mai aprovizioneaza doar sefa, dar si ea vine tot mai rar.

Ocolim cu totii de innebunim, oriunde ne ducem, la Piata Cibin sau la Gara”, spune vanzatoarea unui magazin destinat copiilor, de pe strada Faurului. Comerciantii de pe strada 9 Mai confirma ca afacerile merg tot mai slab. “De anul trecut este deschis magazinul. Nu mai avem acelasi numar de clienti, au scazut.

Nici parcarea nu mai este plina cum era inainte”, spune si vanzatoarea unui magazin de haine de pe 9 Mai.

Unii sunt multumiti

Sensurile unice au, insa, si parti bune pentru unii. „Chiar daca la inceput am zis ca ma afecteaza, de fapt, pe mine nu ma deranjeaza sensul unic. Ce sa spun... la inceput am fost dezamagita. Cum magazinul este pe partea stanga si pe colt, acum masinile care ma aprovizioneaza pot opri in fata usii, pot descarca direct marfa.

Inainte, veneau masini din sens opus si cei care ma aprovizioneaza nu puteau opri pe partea cu magazinul”, spune multumita proprietara unui magazin alimentar de pe strada Faurului.

De 9 Mai se sarbatoreste Ziua Independentei de Stat a Romaniei,

Ziua Victoriei Coalitiei Natiunilor Unite impotriva Germaniei naziste si Ziua Europei

Strada 9 Mai este cea mai veche strada a orasului, a purtat mult timp denumirea de strada Elisabeta. Strada prezinta sapte obiective declarate monumente istorice, cea mai importanta cladire fiind la nr. 43, o casa din sec. XVI. Intersectia strazii 9 Mai cu strada Ocnei, este considerat centrul Orasului de jos. Locul se numeste Piata Dragoner.

Pana in 1976 era amplasat in mijloc, sub forma de insula cladirea care adapostea sediul dragonilor austrieci. Cladirea avea o serie de elemente baroce si neoclasice datand din 1800. Strada Ocnei, care pornea de la Poarta Ocnei (in prezent Uzinele Independenta) si se continua pana in Piata Mica, a fost alta artera importanta a orasului. Casa de la Nr. 22 dateaza din sec. XIV-XV si este una dintre cele mai vechi case de locuit din Sibiu.