Prima zi de vara a deschis seria scumpirilor pentru populatie. Dupa majorarea cu 7,67 la suta a pretului biletelor de tren, urmeaza painea si curentul electric. Painea se va scumpi cu pana la 25% de luna viitoare, avertizeaza reprezentantii federatiilor si sindicatelor din agricultura.

Cresterea tarifelor la electricitate nu a fost inca batuta in cuie, dar, in mod cert, o majorare va avea loc de la 1 iulie, spun oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.

Preturile gazelor naturale furnizate populatiei ar putea fi majorate, la 1 iulie, cu pana la 3%, o decizie in acest sens urmand sa fie luata in perioada urmatoare de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Ultima modificare a preturilor gazelor la consumatorii casnici a avut loc la inceputul anului, cand tarifele au scazut cu aproximativ 4 la suta.

Pe piata gazelor naturale, consumatorii sunt impartiti in doua categorii, in functie de modalitatea de stabilire a pretului de achizitie a gazelor. Segmentul consumatorilor captivi, adica populatia si firmele cu un consum redus care cumpara gaze la preturile stabilite de ANRE, iar consumatorii mari pot negocia direct cu furnizorii preturile de achizitie.

Totodata, de la 1 iulie, piata gazelor naturale va fi deschisa in totalitate, ceea ce va permite s