Marko Bela a avertizat sambata, la Targu-Mures, de pericolul reorganizarii "impotriva maghiarilor" a administratiei, daca UDMR ar disparea

Afirmatiile sale vin pe fondul procentelor tot mai mici pe care partidul le inregistreaza in sondajele de opinie

Liderul UDMR, Marko Bela, a avertizat sambata, la Targu-Mures, ca administratiile din Transilvania s-ar putea reorganiza "impotriva maghiarilor", in eventualitatea in care UDMR-ul ar disparea, aceasta in conditiile in care sondajele de opinie arata o scadere drastica a partidului, uneori chiar sub pragul electoral.

Liderul UDMR a spus ca politicienii romani sunt incomodati de faptul ca UDMR se amesteca in dezvoltarea infrastructurii Transilvaniei si ca, tocmai din acest motiv, UDMR trebuie sa se amestece si de acum inainte. Acesta a facut apel la unitatea maghiarimii.

"Nu putem ceda conducerea destinului nostru nici demagogilor romani, nici unor aventurieri maghiari, cavaleri de conjunctura. Daca ajungem, impreuna, la aceasta concluzie, vom putea defini prioritatile", a aratat Marko, referindu-se la doritul sistem de vot

nominal pe circumscriptii.

"Este cinic cel care spune ca problema este ca am castigat procesul, a scazut tensiunea intre romani si maghiari si de aceea nu mai este nevoie de o organizatie distincta de protejare a intereselor maghiare.

Este un rationament fals acesta si ne poate duce usor pe o cale gresita, daca acceptam ideea ca nu mai avem de lucru impreuna, ne putem integra, linistiti, in viata politica romaneasca, dupa ideologii sau potrivit intereselor de moment.

De altfel, ma cuprinde, din cand in cand, banuiala ca si Europa, ba si Ungaria, Guvernul ungar, au ajuns prea repede la concluzia ca totul este in regula cu noi, nu mai e nevoie sa se manifeste atentie fata de ceea ce ni se intampla", a conchis Marko Bela.

Ultimul sondaj de opinie al lunii mai, realizat dupa referendum de catre Biroul de Cercetari Sociale, indica un procent de 4,2% pentru UDMR.

Replica la Eckstein

Presedintele UDMR l-a atacat voalat si pe senatorul UDMR de Cluj, Peter Eckstein Kovacs, in cadrul intrunirii Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU).

Marko a spus nu are dreptate acel coleg al sau care l-a criticat afirmand ca ar fi trebuit ca Uniunea sa aiba o alta pozitie fata de presedintele tarii, ar fi trebuit sa considere "directia proasta ca fiind una buna, numai pentru a nu fi dati jos de pe vehiculul aflat in miscare".

"Iti spun, stimate coleg: nu ai dreptate! Daca ai avea dreptate, atunci noi ar fi trebuit mereu sa votam pentru cel pe care l-au prognozat ca invingator, fie ca-l chema Ion Iliescu sau chiar Traian Basescu", a declarat Marko Bela.