Ieri s-au desfasurat in toata tara testele nationale la matematica, o proba la care 115 elevi sibieni au lipsit. Dar mai ales o proba la care parintii au vazut cat de bine au fost investiti banii de meditatii.

Emotii mari ieri dimineata in curtile a sase scoli din municipiul Sibiu si in curtile a altor 11 scoli din judet, toate centre de examen pentru testele nationale. Proba la matematica. Penultima cu emotii pentru elevii care se aflau in banci, dar mai ales pentru cateva zeci de parinti care asteptau la iesirea din sala de examen.

Multii se plimba nervosi dintr-o parte intr-alata, altii mai pun de un pahar de vorba. Sunt cativa care fumeaza nervosi si altii care pur si simplu n-au stare. E in joc viitorul copiilor, dar si banii investiti in meditatii. Zeci de milioane in unele cazuri. Majoritatea spun ca fara meditatii nu se putea. „Ca orice parinte, emotii sunt si la noi si la ei. Important este sa se termine bine.

Asta e cel mai greu examen”, spune domnul Vasilescu, in timp ce trage linistit dintr-o tigara si-si asteapta baiatul. Il intreb de meditatii. „Am facut meditatii la matematica si romana. Au costat mult, foarte mult, si cum eu sunt pensionar este foarte greu, dar trebuia”, raspunde acesta. Ceva mai incolo, un alt domn intra in curtea scolii vesel.

„Tocmai vin de la profesoara de meditatii. Am luat subiectele de pe internet si m-am dus sa o intreb cum se va descurca baiatul, ca trebuie sa fii facut la meditatie. Mi-a zis ca sigur ia sase”, marturiseste acesta cu mandrie. Cati bani a dat pe meditatii? „Cred ca sunt zeci de milioane, din clasa a cincea pana acum.

Nu mai eu stiu cati bani am dat, dar daca ia examenul merita nu?”, continua parintele vesel.

Examen usor

De fapt, veseli au iesit de la examen si majoritatea elevilor. Acestia au spus ca nu a fost foarte greu examenul si ca cine a invatat poate lua destul de usor note mari. Ministrul invatamantului, Cristian Adomnitiei, a extras ieri dimineata varianta de subiect numarul 56. Iata cum arata unele dintre exercitiile care valorau patru puncte din cele maxim 100.

„Rezultatul calcului 10:2+1 este egal cu...” sau „Numarul natural mai mic cu 7 decat 2007 este...”. Un alt subiect se referea la transformari: „Prin transformare, 2 ore sunt egale cu ... minute”. Bineinteles ca varianta de subiect numarul 56 prezenta si subiecte de un grad de dificultate mai mare decat cele prezentate mai sus.

In judetul Sibiu au fost prezenti la examen 3.502 elevi, iar alti 115 au considerat ca au altceva mai bun de facut decat sa mearga la examen. „Nu ni s-a semnalat niciun incident major la examenul de astazi”, ne-a declarat si prof. Nicolae Suciu, din partea Comisiei Judetene pentru Testele Nationale.

Rezultatele finale vor fi facute publice la inceputul saptamanii viitoare, luni, pana la ora 16:00. Astazi ,elevii sunt din nou asteptati la testele nationale, de data acesta la proba la alegere, dintre istoria romanilor si geografie.

Campioni la prezenta

Sibiul este unul dintre cele doua judete din tara care a inregistrat marti, la proba de lima si literatura materna a testelor nationale, o prezenta de suta la suta la examene, atat la limba germana cat si la limba maghiara. De asemenea, prezenta maxima la acesta proba s-a mai inregistrat in Bucuresti.

Pe langa limbile germana si maghiara, in tara examenul s-a mai sustinut si la limbile ucraineana, slovaca si sarba. Candidatii prezenti in centrele de examen au avut de rezolvat varianta de subiect cu numarul 61.