Un muncitor care efectua sapaturi, ieri, in curtea Scolii nr. 9 din Sibiu, a dat peste un proiectil de artilerie neexplodat. Impreuna cu alti colegi, incerca sa pregateasca terenul de linga sala de sport, pentru amplasarea unui gard. Nimeni nu se gindea ca o astfel de lucreare le poate pune in primejdie viata.

la un moment dat, cupa excavatorului a lovit un obiect de fier, care s-a dovedit a fi un proiectil ramas neexplodat. Muncitorii s-au oprit imediat din lucru, iar cind au vazut ditamai bomba, au chemat imediat politia si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Sibiu.

Oamenii legii au izolat perimetrul, iar specialisti din echipa de asanare, din cadrul Serviciului de Protectie Civila al ISU Sibiu, au ridicat proiectilul si l-au depozitat intr-un loc sigur, pina cind va fi detonat controlat. Proiectului gasit dateaza din primul razboi mondial si este un proiectil de artilerie perforant, de calibrul 57 de milimetri.

Pericol de explozie

Proiectilul a fost gasit la prima ora a diminetii in spatele scolii. Din fericire, n-a fost lovit puternic, pentru ca altfel se putea produce o nenorocire. „Proiectilul gasit se afla intr-o stare avansata de degradare, insa nu este inofensiv. Putea fi detonat doar in momentul in care ar fi fost lovit foarte puternic de catre cupa escavatorului, ceea ce nu s-a intimplat.

Daca ar fi explodat, suflul exploziei ar fi afectat o suprafata de aproximativ 600 de metri patrati. Din fericire, aceasta intimplare ramine doar un scenariu fictiv", a declarat lt. col. Alexandru Bucur, din cadrul Serviciului Protectiei Civila al ISU Sibiu.