Ieri, in jurul orelor 15, la fosta cantina Pobac era agitatie maxima. Si asta pentru ca noua muncitori condusi de Iulian Herciu, "omul lui Umbrarescu", asa cum ii place sa se prezinte, au inceput sa sparga podeaua. Lucrul a durat aproape o ora, pana in momentul in care la fata locului s-au prezentat si politistii de la Sectia II.

A urmat un moment hilar, in care politistii se rugau de muncitori si de seful acestora, Iulian Herciu, sa inceteze lucrul pentru a fi legitimati. Cum niciunul dintre ei nu avea vreun act de identitate, fiecare s-a legitimat asa cum a stiut mai bine.

Astfel, un muncitor din Adjud, dupa cum sustinea, a declarat politistilor ca este nascut in 1980, asta in ciuda faptului ca arata de vreo 35 de primaveri.

N-au autorizatie

Firma ce face lucrarile nu are in acest moment autorizatie de construire eliberata de Primaria Bacau, asa cum este normal si legal. De altfel, a mai incasat o amenda de o suta de milioane de lei vechi acum aproape doua saptamani, exact pentru inexistenta aprobarilor. Acest lucru nu l-a determinat insa pe Umbrarescu sa intre in legalitate, macar cu lucrarile.

Spunem asta, deoarece conform contractului incheiat cu AVAS era nevoit sa respecte contractele chiriasilor. Prin urmare, nu avea cum sa inceapa lucrari decat cu acordul acestora. Am incercat sa avem un dialog cu Iulian Herciu cu privire la autorizatia de construire. Acesta ne-a retezat-o scurt.

"Cine sunteti dumneavoastra? De la ziar? Ce va intereseaza pe dumneavoastra daca am autorizatie sau nu?", ne-a intrebat Herciu. Contactat telefonic, secretarul primariei, Ovidiu Popovici, ne-a spus ca firmei lui Umbrarescu i s-a dat deja o amenda de 100 de milioane de lei vechi pentru lipsa autorizatiei.

Popovici s-a aratat contrariat ca inca se mai lucreaza la fosta cantina Pobac."Am dat o amenda. Cum? Inca mai lucreaza? Vor suporta consecintele legii din nou. Le mai dam una", ne-a spus Popovici.

S-a prezentat si Umbrarescu

La fata locului s-a prezentat si Dorinel Umbrarescu, pentru a superviza lucrarile, sau poate ca a sosit fiind instiintat de catre Herciu de sosirea politistilor. Dupa cum am precizat si in numerele trecute, toata aceasta afacere se afla pe masa justitiei. Poate ca ar fi timpul sa se dovedeasca faptul ca se incearca macar sa se mimeze actul de justitie. Nu de alta, dar am intrat deja in UE.

Iar acolo legile se respecta, indiferent de cata greutate au numele implicate in dosare.

Ce spune legislatia din constructii

In ceea ce priveste legalitatea unor constructii, aceasta este reglementata de Legea 50 din iulie 1991 si de Legea 52 din 2006. Ambele par straine insa lui Umbrarescu din moment ce firma sa nu a tinut cont de actele normative.

Articolul 23 din legea 50, completata cu legea 52, precizeaza: "constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat potrivit legii, sa fie considerate infractiuni executarea, fara autorizatie sau cu incalcarea acesteia, precum si a proiectelor aprobate, a lucrarilor prevazute la art. 3, cu exceptia celor de la lit. b)".

Pentru a intelege mai bine si juristii lui Umbrarescu, vom prezenta si articolul 3, cu specificatia ca aceasta consultatie juridica este gratuita. "Autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, modificare, extindere sau reparare a cladirilor de orice fel".

Ultima ora

Vizita efectuata de inspectorii de la Inspectoratul de Stat in Constructii a fost trista pentru Umbrarescu. Si asta pentru cei de la ISC au dispus incetarea lucrarilor, cel putin pana in momentul in care se vor descalci toate itele acestei afaceri cu tente uneori violente.

La fata locului s-au aflat si inspectorii de specialitate de la Politia Primariei, care acum aproape doua saptamani au amendat firma lui Umbrarescu.