Aparatul de ultima generatie, evaluat la 20.000 de euro, a fost donat de un om de afaceri clujean Spitalului TBC din oras

Afectiunile pulmonare care necesita interventii chirurgicale vor fi rezolvate la Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) "Leon Daniello" din Cluj prin metode minim-invazive. Acest lucru este posibil cu ajutorul toracoscopului, un aparat ultramodern, donat spitalului clujean de catre un grup de firme din localitate, patronate de omul de afaceri Ovidiu Turcu.

Aparatul va intra in dotarea operator al Sectiei de Chirurgie Toracica din cadrul spitalului.

Toracoscopul valoreaza circa 20.000 de euro, este de productie germana, iar consumabilele pe care le necesita utilizarea lui vor fi asigurate din bugetul institutiei medicale.

Directorul Spitalului TBC din Cluj, Vasile Muresan, a declarat ca acest aparat va asigura cresterea calitatii actului medical oferit pacientilor. "Avem deja un medic chirurg specializat in Franta in aceste tehnici. Ne lipsea doar aparatul pentru a putea opera in acest sistem", a spus Vasile Muresan.

Doctorul care a facut specializare in Franta este Bogdan Popovici. "Prin doua incizii de 10 milimetri putem sa asiguram o cale de patrundere in interior si putem rezolva problemele chirurgicale pe care le intalnim", a declarat chirurgul Bogdan Popovici.

Tehnologia prevede realizarea a doua incizii minuscule in zona toracelui si introducerea unui tub, dotat cu o camera video, astfel incat operatia poate fi vizualizata pe un monitor TV.

Pe langa faptul ca inciziile facute sunt mai mici, si perioada de recuperare a pacientului se reduce semnificativ prin folosirea acestei metode. Astfel de aparate mai exista in clinicile de specialitate din Bucuresti, Timisoara si Iasi.