Cum pe ordinea de zi a acestei sedinte se afla un proiect de hotarare ce viza alocarea sumei de 31 de miliarde de lei vechi CET-ului, pentru achitarea de urgenta a unor datorii acumulate de principalul furnizor de agent termic bacauan, polemica nu au intarzaiat sa apara.

Cel care a aruncat bomba a fost liderul consilierilor Partidului Social Democrat, George Bogatu, care a declarat ca din informatiile sale, la aceasta ora, CET Bacau se afla in stare de faliment. “Eu zic ca trebuie sa informam corect opinia publica si sa anuntam ca la aceasta ora, CET Bacau se afla in stare de faliment.

Am certitudinea ca acesti bani au ca destinatie achitarea drepturilor salariale ale angajatilor CET. Vreau sa spun ca s-a ajuns la aceasta performanta in primul rand ca urmare a clientelei politice care s-a instaurat de ceva vreme la CET Bacau”, a sustinut George Bogatu.

Primarul neaga, Dragusanu recunoaste

Cei vizati de afirmatiile consilierului local bacauan au sarit ca arsi. Tonul a fost dat de primarul Romeo Stavarache, care a declarat ca in situatia care suma virata de la bugetul local va avea ca destinatie platile salariale, acesti bani ii vor fi imputati directorului CET, Vasile Dragusanu.

Aceasta amenintare nu a avut darul de a-l speria in vreun fel pe managerul CET-ului, deoarece i-ar trebui trebui ceva ani de sefie pentru a acoperi din drepturile salariale ce i se cuvin suma mai sus mentionata.

Totusi, acesta a recunoscut ca societatea pe care o conduce are probleme financiare, acumuland datorii de peste 300 miliarde de lei vechi, dar are de incasat aproximativ 220 de miliarde de la cetatenii Bacaului si aproape 150 de miliarde de la Primaria Bacau. “Afirmatia ca CET Bacau se afla in stare de faliment este cu siguranta exagerata.

Avem greutati financiare cauzate in primul rand de ritmul extrem de lent in care se incaseaza banii de la populatie. Suntem obligati de ANRSCE sa avem un stoc de carbune de 250 de mii de tone de carbune. In acest moment avem aproximativ 170 de mii, dar problema mare este ca nu am achitat decat in proportie foarte mica acest carbune.

Daca vreti, eu as spune ca CET Bacau se afla in stare de semi-solvabilitate, dar de faliment nici nu poate fi vorba atata timp cat avem de incasat bani. Legea falimentului este reglementata de “Legea 85/2006 - Legea insolventei”, care inlocuieste Legea 64/1995 “Legea falimentului”, iar CET Bacau nu se incadreaza in prevederile acestei legi”, sustine Vasile Dragusanu.

Romica boceste greua mostenire

Potrivit vechilor obiceiuri, primarul Stavarache nu s-a putut abtine si a aruncat din nou pisica in ograda predecursorilor sai afirmand ca CET Bacau a fost preluat cu o datorie de aproximativ 300 de miliarde de lei vechi, iar acest lucru a fost aprobat fara rezerve de fostii alesi locali.

Aceasta afirmatie la deranjat pe fostul viceprimar al Bacaului, Laurian Lucas, care i-a amintit actualului primar ca preluarea CET-ului a fost o decizie politica, iar rezolvarea actualei crize de la CET are o singura rezolvare si anume implicarea factorului politic.

Pus in fata acestui argument, primarul Romeo Stavarache a batut in retragere si a declarat ca a purtat discutii cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru stergerea datoriei istorice avute de CET in momentul preluarii de catre Consiliul local.

“Voi redacta o scrisoare adresata primului ministru al Romaniei prin care voi solicita stergerea datoriilor si a penalitatilor avute de CET la momentul preluarii. Intr-o situatie similara se mai afla si alte unitati de profil din tara si sper sa gasim intelegere la premier”, a sustinut Romeo Stavarache.

Ramane pe alta data

Cum problema CET-ului risca sa acapareze desfasurarea acestei sedinte extraordinare, consilierii si executivul Primariei au decis la unison ca discutiile legate de acest controversat subiect sa fie reluat in proxima sedinta de Consiliu Local.

Alte lucru notabile ale acestei sedinte extraordinare ar mai fi premierea unor sportivi de marca ai Bacaului, reprezentati de maestrul Relu Auras, si rezolvarea problemei spatiului in care v-a functiona organizatia locala a pensionarilor. Locatia gasita de cei din conducerea Primariei fiind un punct termic dezafectat din imediata vecinatate a Caminului de Pensionari.

CET Bacau a fost in ultimii trei ani in atentia presei din cauza numeroaselor scandaluri si acuze de coruptie. In prim plan s-au aflat primarul si sumnatul sau, director de marketing la cET, care au fost acuzati de reprezentantul unei firme cintractante ca au cerut si au primit sume de bani pentru a favoriza la licitatii.

Cei doi si-au petrecut chiar si o vacanta cu denuntatorul in Tenerife in acest an. Observator de Bacau a scris in repetate randuri desspre situatia financiara dezastruoasa de la CET, insa primarul a negat mereu evidenta.

Cristi AIOANEI