Temperaturile extrem de ridicate au incins in ultimele zile mercurul termometrelor la peste 40 de grade Celsius la umbra iar indicele de temperatura umezeala va depasi, din nou, pragul critic de 80 de unitati, ceea ce va spori senzatia de sufocare. Specialistii spun ca temperaturile din ce in ce mai mari sunt determinate de o masa de aer tropical, de origine nord-africana.

Dupa inregistrarea timp de doua zile consecutiv a unor temperaturi de 43 de grade Celsius, cinci judete au primit avertizare cod rosu si anume: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov si Bucuresti. Si prahovenii sunt nevoiti sa indure zile cu adevarat incendiare.

Masini putine, cazuri multe

Serviciul de Ambulanta Prahova a primit in ultima perioada cate 350 de solicitari zilnic din partea populatiei ceea ce inseamna ca, de vineri si pana astazi au fost inregistrate nici mai mult nici mai putin decat 1.400 de cazuri aparute din cauza caniculei. Autosanitarele ajung cu intarziere la bolnavi tocmai din cauza numarului mare de interventii. „Ne descurcam foarte greu.

Avem masini putine si cele mai multe sunt Dacii break care nu sunt dotate. Soferii, asistentii si bolnavii trec printr-un adevarat iad cand se merge la o interventie. Este foarte cald si afara si in masini. De personal ce sa mai spun, ca nu le-am prea mai dat concedii. Ii chem de acasa pe cei aflati in concediu. In ce ma priveste nici nu se pune problema sa ma gandesc la odihna.

Probabil ca prin septembrie imi voi lua concediu”, ne-a declarat doctorul Daniel Nicolae, seful Serviciului de Ambulanta Prahova.

Cum ne ferim de canicula

Autoritatea de Sanatate Publica Prahova ne recomanda ca, intre orele 11 si 18 sa evitam expunerea prelungita la soare si sa cautam incaperi dotate cu aparate de aer conditionat, unde temperatura sa fie cu cel putin 5 grade mai mica decat cea ambientala. Pe drum, nu trebuie sa uitam palariile de soare si hainele lejere, din fibre naturale si de culori deschise.

Este absolut necesar sa bem minim 1,5 - 2 litri de lichide pe zi, in aceasta perioada fiind recomandat consumul unui pahar de apa la fiecare 15-20 de minute. Nu este bine sa bem alcool si nici bauturi cu un continut ridicat de cofeina sau zahar. Este recomandat sa consumam fructe si legume proaspete care contin o mare cantitate de apa.

Este bine sa tragem jaluzelele sau draperiile din locuinta si sa inchidem ferestrele expuse la soare. Le putem deschide seara tarziu sau dimineata, atunci cand temperatura exterioara este mai scazuta fata de cea din locuinta.