O fata de 14 ani a trecut printr-o experienta „unica”. I s-a cerut sa faca sex oral, i s-a aplicat un tratament din zona perversiunilor sexuale. Fata este in grija statului. Este sub protectia mai multor institutii, a unor adulti ce isi iau salariul din munca de protejare a copiilor, tinerilor.

Fata are un trecut discutabil, este dificila, dar are dreptul la protectie, la o noua sansa. Ajutati-o!

Recent, la una din casele de tip familial din Baia Mare, a avut loc un incident incredibil pentru o institutie ce se ocupa cu protectia copilului. Trei tineri care se plimbau prin fata CTF de pe strada Grivitei au intrat in vorba cu o fata ce statea la geamul Casei. I-au cerut o tigara. Fata a refuzat si de aici un adevarat scandal.

Unul mai viteaz, baut bine, a intrat in curtea unei institutii a statului si dupa ce a administrat mai multe picioare usii, a reusit sa intre in cladire. A urcat la etaj, a lovit doi baieti, a rasturnat paturi si mobilier pentru a ajunge la fata care l-a refuzat. Tanarul viteaz are 16 ani si si-a facut dreptate intr-o Casa unde sunt educatori, ingrijitori etc. A fost chemata Politia.

Asa au plecat cei trei. Patrula a cautat prin zona si i-au gasit pe scandalagii. Dupa o cercetare a faptelor, viteazul ce a spart usi, paturi si a impartit pumni a primit o amenda de un milion de lei. Insa, partea interesanta urmeaza. „Cei din patrula care s-a deplasat la fata locului i-au intrebat pe responsabilii Casei daca vor sa faca plangere.

Nu au dorit sa depuna plangere, ci doar sa i se spuna baiatului sa nu mai faca astfel de prostii”, ne-a declarat purtatorul de cuvant al IJP, Dumitrita Hotea. In aceste conditii, cheltuielile ocazionate de reparatiile care se impun vor fi din bugetul Casei, o institutie sustinuta cu bani publici. Apoi, mai multi copii au fost traumatizati fizic si psihic de tanar.

Insa nici asta nu reprezinta niciun pericol pentru cei din Casa. Poate ar fi trebuit sa se lase cu urmari mult mai grave decat acestea. Am incercat sa luam legatura cu directorul adjunct al DASPC, Nicolae Boitor, cel care are ca atributiuni de serviciu protectia copilului in Maramures, insa acesta este plecat in concediu de aproape trei saptamani.

Directorul DAGSPC, Cornelica Ilea, ne-a declarat ca incidentul respectiv nu va ramane fara urmari, ea fiind decisa sa depuna plangere penala pe numele agresorului si sa ceara tragerea sa la raspundere. Un gest firesc ce trebuia sa vina din partea Rodicai Baban, seful de centru. Probabil a considerat ca o astfel de agresiune nu reprezinta nimic si poate fi trecuta cu vederea.

Zacusca sau meserie? Dupa intamplarea cu pricina, am aflat ca fata de la care a pornit totul s-a aflat in centrul unui alt scandal. In urma cu trei saptamani, ea a fost abordata de un fost prieten, cu care s-a dus la un hotel. Ulterior, ea a acuzat ca acolo a fost batuta, violata si supusa la perversiuni sexuale.

A dat declaratii Politiei, povestind tot ce s-a intamplat, insa, la scurt timp, si le-a retras. Mai mult, a doua zi ea s-a dus la Apa Sarata. Pe urmele sale au fost sapte echipaje de Politie, pana a fost gasita. De altfel, aceeasi fata a mai fugit din Centru, insotita de o colega.

Ne intrebam cine este responsabil de astfel de intamplari, dar intrebarea este retorica mai ales dupa cele povestite in scris de fata. Desi a mai fugit, desi a mai fost in mijlocul unor scandaluri cu tenta sexuala, masurile luate sunt, din punctul nostru de vedere, de suprafata. Astfel de copii au nevoie de psiholog, pedagog si educatori care sa-si faca meseria.

Evident, nimeni nu raspunde si nimeni nu ia masuri. Personalul din casele de tip familial este mai degraba preocupat sa isi puna in plasuta un borcan cu zacusca din cele pregatite copiilor pentru iarna decat sa se intereseze de soarta celor in slujba carora mimeaza ca sunt...

O declaratie exploziva Am sta de vorba cu Crina si aceasta a fost de acord sa ne relateze in scris povestea violului. “Declaratia” ei, pe care v-o prezentam alaturat, socheaza prin limbaj si continut.

O fata de 14 ani, care este insa doar in clasa a V-a, mult mai matura decat alte fete de varsta ei, cu fel si fel de fite si probleme de comportament, a trait o experienta traumatizanta. Solicitam organelor de urmarire penala sa faca lumina in acest caz, chiar daca fata si-a retras declaratia initiala. Chiar daca este considerata un suflet pierdut.

Ori avem protectie a copilului, ori... nu! “Eu stateam cu vacile, cand Florin o venit la mine pe pasune, cu Ghita, de la padure, cu tractorul cu Jeri. Florin s-a coborat din tractor, dupa care mi-a spus ca de aceea am mers cu vacile, ca sa ma intalnesc cu baietii. A inceput sa-mi dea o palma, dar eu nu i-am spus nimic pentru ca el era beat.

El m-a intrebat daca vreau sa ma duc cu el la hotel sa mancam impreuna. Mi-a zis ca nu stam mult, iar ca dupa aceea ma aduce inapoi la vaci. Apoi, i-a dat cuiva 1,5 lei, ca sa stea cu vacile mele. Apoi, eu m-am dus cu Florin cu taxiul. Cand am intrat in taxi, Florin a inceput sa ma loveasca, insa Jeri s-a rugat pentru mine si l-a intrebat pe Florin daca mergem in Baia Mare.

Florin i-a raspuns ca mergem. In Baia Mare, am mers pe str. Grivitei, ca sa le luam pe M. si pe L., iar Jeri a mers cu taxiul cu L. si cu M. la el acasa. Florin a sunat un taxi, ca sa mergem la hotel. Am ajuns la hotel, iar el a comandat barmanului trei beri, dupa care m-a intrebat daca imi este foame, iar eu i-am spus ca imi este.

A cerut mancare de la barman, a cumparat mancarea si berile, dupa care m-a intrebat daca vreau sa raman cu el la hotel pana dimineata, ca ma duce el inapoi la vaci. Eu i-am raspuns ca o sa raman, insa cu o conditie. Bine, a zis el. I-am spus ca va trebui sa facem pace, iar el a zis ca bine. Apoi, a zis hai, sa mergem sus in camera, sa ne culcam, tu intr-un pat, iar eu intr-altul.

Bine, am zis eu, hai sa ne culcam. A sunat M., sa mergem la prietenul sau sa chefuim, dar Florin a inceput sa ma loveasca, sa auda M. Ea i-a spus sa nu mai dea in mine, dar Florin a zis ca merit. Apoi, mi-a spus sa ma imbrac, ca mergem sa ne distram. Am ajuns la ei acasa si s-au mirat toti. La ora 1 fix a venit politia si m-a intrebat cine m-a lovit. Eu am spus ca M. si Florin.

Atat s-a intamplat”, asa se termina declaratia. Desi fata de 14 ani are trei inele pe o mana, doua randuri de cercei, desi are un tupeu specific varstei, desi a umblat cu barbati in fel si fel de locuri, s-a sfiit sa vorbeasca despre intamplare. Este satula de intrebari, de curiozitatea adultilor. Dincolo de aceasta atitudine de „adult”, se intrevede copilul de 14 ani. Inca!