Eveniment

Constanta - Dezastru pe litoral Ploile torentiale din ultimile zile au distrus mai multe plaje de pe litoral si au inundat cateva zeci de hoteluri. (Turistii au facut plaja in transee) Cotidianul

Constanta - RAJA va da in judecata ENEL Electrica Dobrogea

Regia Autonoma Judeteana de Apa Constanta a anuntat ca da in judecata Enel Electrica, societate din cauza careia nu a putut fi reluata furnizarea apei potabile nici la 24 de ore de la primele precipitatii abundente, din noaptea de luni spre marti.

Avariile la sistemul de alimentare cu energie apartinand societatii Enel Electrica au scos din functiune pompele de alimentare cu apa si zeci de localitati din judet au ramas fara apa potabila. Angajatii ENEL au intervenit pentru a remedia avaria cu o zi intarziere.

(Sate fara apa din cauza incompetentei societatii ENEL) Observator de Constanta

Reprezentantii Enel Distributie Dobrogea sustin ca acuzele formulate de RAJA Constanta sint nefondate si ca din cauza vremii nefavorabile echipele nu au putut interveni la timp. Telegraf

Tulcea - Braconierii lucreaza fara frica

ANPA, Politia de Frontiera, Politia Deltei si Inspectoratul Judetean de Politie in general, precum si alte cateva organisme de control isi unesc fortele pentru combaterea braconajului. Cu toate acestea, braconierii isi vad linistiti de treaba pentru ca legislatia este blanda, iar amenzile penale le platesc cu banii pe care-i obtin dintr-o noapte de braconaj.

Autoritatile reclama legile mult prea permisive care le zadarnicesc lupta. Tribunalele elibereaza braconierii prinsi de politisti, pe motiv ca marturiile acestora sunt subiective.

(Masurile antibraconaj din Delta Dunarii nu mai sperie pe nimeni) Acum

Vrancea - UPC se judeca cu Consiliul Local si Bp Office

UPC Romania solicita instantei anularea hotarariii Consiliului Local Focsani prin care BP Office a primit cadou infrastructura de telecomunicatii a municipiului printr-un contract de asociere in participatiune, decizie considerata ilegala.

UPC a mai chemat in judecata si SC BP Office. Procesul va incepe pe 10 septembrie, la Tribunalul Bucuresti. (Procesul UPC vs Consiliul Local si Bp Office incepe in septembrie la Bucuresti) Corect

Iasi - Adomnitei somat sa retracteze Profesorul Doru Tompea, presedintele Universitatii Petre Andrei din Iasi il someaza pe ministrul invatamantului, Cristian Adomnitei sa retraga afirmatiile privind calitatea slaba a educatiei in acesta institutie.

Tompea sustine ca declaratiile ministrului au adus prejudicii materiale si financiare institutiei dupa ce Adomnitei a spus ca exista posibilitatea sa retraga acreditarea Universitatii Petre Andrei. (Ministrul Adomnitei, prins la mijloc) Romania Libera, editia de Moldova

Iasi - Pasta de dinti cu antigel

Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Iasi a oprit de la comercializare peste 570 de tuburi de pasta de dinti importata din China care contin o substanta toxica pentru organism.

Este vorba despre marcile Maxam si Spearmint Tri Leaf , care contin dietilen glycol, un solvent utilizat in mod normal in produsele antigel. Acesta substanta poate avea consecinte negative asupra celor care sufera de probleme renale ori hepatice.

(Pasta de dinti periculoasa la un stand din Siraj) Ziarul de Iasi

Iasi - Nu mai sunt masini de inchiriat

Firmele de inchirieri masini din Iasi au primit in 2007 mult mai multe cereri decit in anii anteriori. Perioada concediilor si iesenii care s-au intors din strainatate si au inchiriat masini reprezinta doua dintre motivele pentru care afacerile societatilor locale de profil infloresc.

Conform reprezentantilor firmelor de rent-a-car din Iasi, cererile sint mai mari decit oferta disponibila pe piata locala. Numai in aceasta perioada, cererea de inchirieri de autoturisme s-a dublat fata de aceeasi perioada a anului trecut.

(Societatile de rent-a-car din Iasi nu mai au masini!) Jurnalul de Est

Bacau - Carpeli la pista aeroportului

Consiliul Judetean Bacau va aloca sapte sute de mii de lei, pentru repararea pistei Aeroportului International Bacau. Pista cedeaza in anumite portiuni si prezinta un risc ridicat de exploatare. Lucrarea este necesara, in perspectiva interesului pe care si l-au aratat pentru aeroport operatori precum Blue Air sau Wizz Air.

Aeroportul International Bacau are una dintre cele mai lungi - 2.500 metri - si late - 80 m - piste din tara, pentru ca la origine a fost una militara. Un studiu, intocmit in urma cu doi ani arata ca reabilitarea completa a pistei, pentru ca pe aceasta sa poata opera avioane mari, cu peste 100 de pasageri, presupune costuri de 42 de milioane de euro.

(Pista Aeroportului va fi cirpita pentru a atrage investitori) Ziarul de Bacau

Bistrita - Angajari prin SMS Somerii bistriteni vor fi anuntati prin SMS in momentul in care angajatii Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca din Bistrita-Nasaud vor gasi joburi disponibile. Ideea i-a venit directorului AJOFM, Ioan Nelu Botis, dupa ce a urmat cursuri de specialitate in Belgia, Austria si Lituania.

Romania Libera, editia de Transilvania-Banat

Timis - Ferme Smithfield fara autorizatie veterinara

Inspectorii veterinari au costatat ca doar 11 ferme din cele 25 detinute de compania Smithfield in Timis au autorizatie sanitar-veterinara de functionare, a declarat ieri presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Radu Roatis. Compania mai are sapte ferme in judetul Arad si una in Bihor, cu un efectiv total de 486.000 de porci.

Aceasta constatare a fost facuta in urma controalelor care au depistat in urma cu cateva zile focarele de pesta porcina la fermele producatorului american. In acest moment se desfasoara o ancheta administrativa in paralel cu activitatea de eradicare a focarelor de pesta, care este prioritara in acest moment.

Ferma de porci a societatii Smithfield unde a fost descoperit al doilea focar de pesta porcina functiona ilegal, fara autorizatie sanitar veterinara si de mediu.

(Mai putin de jumatate din fermele Smithfield au autorizatie veterinara) Ziarul de Iasi

Arad - Fermele Smithfield, motiv de cearta intre PSD si PD

Organizatia Municipala a PSD Arad lansat o serie de atacuri impotriva democratilor aradeni care sunt invinuiti ca au adus firma Smithfield in judet pentru a urmari interesele proprii.

PSD Arad spune ca, in doar cateva luni, avand si concursul primarilor PD care s-au alaturat liderilor democrati in aceasta campanie, Smithfield a ajuns la un numar record de locatii pentru realizarea unor ferme de crestere-ingrasare: circa 100 numai pe raza judetului Arad.

„Explicatia interesului fata de amplasarea unui numar cat mai mare de ferme a venit ulterior, atunci cand a iesit la iveala numele companiei care a obtinut contractul de proiectare a fermelor: SC PROIECT SA Arad, firma al carei actionar majoritar este presedintele PD Arad Gheorghe Seculici, personaj care la momentul demararii afacerii Smithfield ocupa functia de vicepremier in Guvernul Romaniei", se arata in comunicatul PSD.

In replica, Gheorghe Seculici, afirma ca de fapt contractul pentru aducerea Smithfield a fost incheiat in timpul guvernarii Nastase.

(Firma Smithfield, motiv de incaierare intre PSD si PD) Informatia Aradului

Timis - Calamitatile naturale monitorizate Consiliile judetene ale Euroregiunii Dunare-Cris-Mures-Tisa (DKMT) au pus pe hartie doua proiecte transfrontaliere, in valoare de 1,2 milioane de de euro, bani din care se vor cumpara echipamente si dotari necesare in caz de calamitati naturale.

Centrul transfrontalier de prevenire si interventie in caz de inundatii va functiona in apropierea Timisoarei. (Paza euroregionala impotriva calamitatilor ) EvZ, editia de Vest

Vaslui - Disponibilizatii de la Abrom isi primesc banii

Disponibilizatii de la Abrom Birlad au inceput ieri sa-si primeasca partial salariile compensatorii. Mai exact, prima de vacanta si unul dintre cele doua salarii compensatorii prevazut de contractul colectiv de munca (CCM) in cazul disponibilizarii. Celalalt salariu compensatoriu urmeaza sa-l primeasca imediat dupa ce fabrica va fi vinduta.

Acum citeva zile, fostii salariati au luat cu asalt cladirea Abrom, revoltati ca nu si-au primit banii. Pentru a preintimpina reizbucnirea unui scandal, la usa fabricii au stat agenti de paza si citiva jandarmi. (Abrom incheie conturile) Obiectiv de Vaslui

Vaslui - Brasovenii ofera fan pentru cei afectati de seceta

Taranii care nu au fin pentru animale sint asteptati in mai multe comune din Ardeal, cu conditia sa si-l coseasca singuri. Primaria comunei Sercaia, judetul Brasov, de exemplu, pune gratuit la dispozitia crescatorilor de animale din Vaslui o suprafata de 75 de hectare de fineata.

Ca sa intre in posesia furajelor, vasluienii nu trebuie decit sa vina la la Brasov si sa-si coseasca finul, balotarea fiind gratuita. Comuna Jibert, tot din Brasov, pune la dispozitia celor dispusi sa coseasca 30 de hectare de fin. (Brasovenii asteapta cositorii vasluieni) Obiectiv de Vaslui

Vaslui - Hacker la 15 ani Doi fosti elevi de la Scoala nr. 4 „Elena Cuza” din Vaslui au fost trimisi in judecatã pentru cã au „spart” site-ul scolii, stergandu-i toate informatiile ce le detinea. Ei au inlocuit imaginea scolii cu o casã dãramatã si au creat topicuri in care adresau injurii fostilor profesori.

Pentru teribilismul lor, cei doi bãieti de 15 ani riscã intre 2 si 15 ani de inchisoare. (Hackerii de la Scoala nr.4 Vaslui ) Adevarul de Vaslui

Iasi - Nicusor Paduraru amenintat cu DNA-ul Valerian Salvastru, proaspat demis din functia de director de cancelarie al prefectului, ameninta cu dosare grele. Salavastru a scos un dosar din care ar rezulta ca functionari din Prefectura au obstructionat ancheta DNA in ceea ce-l priveste pe Radu Prisacaru, fostul prefect al judetului.

"I-am cerut in noiembrie 2006 lui Nicusor Paduraru sa trimita acest material institutiilor statului. Si acum sta cu documentul in seif. Sper ca DNA sa se autosesizeze in acest caz. Daca nu o va face, voi face eu o plangere penala impotriva lui Nicusor pentru tainuirea unor probe si pentru obstructionarea justitiei", a declarat Salavastru.

(Incepe scandalul! Salavastru il ameninta pe prefect cu o plingere la DNA) NewsIasi

Economic

Cluj - Managerii BT cumpara actiuni inainte de anuntarea rezultatelor financiare

Andrei Dudoiu, director executiv al Bancii Transilvania, si Ionut Patrahau, director adjunct, au cumparat la finele saptamanii trecute actiuni BT in valoare de 40.000 de euro, potrivit unei analize a companiei de brokeraj Estinvest. Ambii mai detineau anterior actiuni BT in valoare de cateva sute de mii de euro.

Rezultatele financiare ale Bancii Transilvania, publicate marti, cu doua zile mai repede decat se anuntase initial, au relevat un profit net semestrial de 80 de milioane de lei. (Managerii Bancii Transilvania au cumparat actiuni inainte de rezultate) Ziua de Cluj

Bacau - Un consortiu de trei firme se va ocupa de concesionarea aeroportului

Consiliul Judetean Bacau a semnat cu consortiul "Deloitte-Iptana-Bostina&Associates" contractul de consultanta pentru concesionarea Aeroportului din Bacau. Cei trei asociati si-au impartit atributiile. "Deloitte" va asigura consultanta financiara, "Iptana" pe cea tehnica, realizind master-planul de dezvoltare al aeroportului, iar "Bostina" va asigura consultanta legala.

Consortiul se va ocupa de pregatirea documentatiei care va fi oferita investitorilor interesati de concesionare. "Este primul proiect de acest gen din tara, pentru ca este prima concesiune parteneriat public - privat. Sintem optimisti si speram ca lucrarile de modernizare sa inceapa de la anul", a declarat George Mucibabici, director Deloitte Romania.

Unul dintre obiective este si extinderea aeroportului. Contractul dintre CJ si consortiu este in valoare de 500 de mii de lei. (Concesionarea Aeroportul Bacau a fost parafata)

Companii

Ramnicu Valcea - Oltchim in vizorul PCC

Grupul german PCC cu activitati in industria chimica a achizitionat in ultimele doua luni pachete reprezentand aproape 2% din actiunile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, afirma surse din piata. Participatia grupului german va creste pana la aproape 20% din Oltchim in momentul in care capitalul companiei va fi diminuat prin scaderea participatiei statului de la 95% la 53%.

PCC ar putea deveni astfel un candidat serios la preluarea Oltchim, combinat pe care statul incearca de mai multi ani sa il vanda. De altfel, presedintele PCC Waldemar Preussner a candidat luna trecuta la un post de membru in Consiliul de Administratie al Oltchim, insa nu a fost ales.

(Nemtii de la PCC interesati de Oltchim) Ziarul de Valcea

Cluj - ACI, 5 milioane de euro pentru o fabrica Compania de constructii ACI Cluj va investi in acest an 5 milioane de euro pentru modernizarea bazei de productie din Someseni. Investitia vizeazã o fabrica de productie de prefabricate, un atelier de confectii metalice si un atelier de fasonare a otelului beton.

(ACI Cluj ridicã in Someseni o unitate de 5 milioane de euro) Ziua de Cluj

Turda - Nou magazin Flanco de 600.000 de euro

Grupul Flamingo International a investit 600.000 de euro pentru un magazin Flanco World in orasul Turda. Cel mai nou magazin FW are 1.000 mp. Este a patra locatie pe care retailer-ul o opereazã in Transilvania.

(Flanco de 600.000 de euro) Ziua de Cluj

Cluj - Majorare de capital la Impact D&C

Conducerea Bursei de Valori Bucuresti a admis la tranzactionare drepturile de preferintã emise de Impact Developer&Contractor pentru majorarea de capital de 7,5 milioane de euro, valorile mobiliare urmand sã fie tranzactionate in 13-21 august.

Compania va aloca fonduri pentru constituirea unor societãti dedicate inceperii, in 6-9 luni, a unor proiecte amplasate in Cluj sau Bucuresti, in suprafatã de 1,2 milioane mp. Impact a semnat un contract privind constructia cartierului rezidential din zona Dealul Lomb, investitie de 300 de milioane de euro.

(Impact ia bani pentru Cluj Ziua de Cluj)

Sport

Baia Mare - "Generatia de aur" invitata pentru un meci de binefacere

Echipa FC Prietenia Baia Mare a invitat componenti ai "Generatiei de aur" a Nationalei Romaniei sa participe la un meci amical in data de 19 septembrie.

Beneficiarii evenimentului sunt doi copii maramureseni, care au nevoie de interventii medicale pentru salvarea vietii. Unul dintre copii este cel al fotbalistului Cosmin Pascovici.

Lista invitatilor ii cuprinde, printre alti, pe Prunea, Belodedici, Iovan, Prodan, Mihali, Lupescu, Sandoi, Constantinovici, Dulca, Vladoiu, Sabau, Camataru, Moldovan. Toate sumele de bani ce se vor stringe din vinzarea biletelor, materiale promotionale si a tricourilor cu care vor evolua tricolorii de aur vor fi donate familiilor celor doi copii.

(Graiul Maramuresului)

Fun

Viziteaza Sibiul prin webcam

Daca esti din alta localitate sau din alta tara, daca esti chiar din Sibiu si nu ai cum sa ajungi la un eveniment desfasurat in Piata Mare din Sibiu, poti sa accesezi www.sibiu.ro si sa iei pulsul evenimentelor. Sase camere web ofera imagini in timp real.

Proiectul a fost initiat de Asociatia Tineretul Ecologist din Romania. Cei 69.000 RON cu care au fost achizitionate webcam-urile au fost primiti de la Ministerul Culturii si Cultelor, prin Programul Sibiu 2007.

(Tribuna)

Vrancea - Recolta de rosii uriase

Un vrincean si-a uimit vecinii si prietenii prin recolta de rosii uriase pe care le-a obtinut din propria gradina de zarzavaturi, in ciuda secetei din acest an. Din recolta de tomate obtinuta de sateanul din comuna Pufesti, multe au circa 500 de grame, dar recordul absolut este detinut de o tomata cu o greutate de 1,2 kilograme.

Legumicultorul Neculai Damian afirma ca rosiile nu sunt crescute cu nici un fel de ingrasaminte chimice. (Recolta de rosii ... gigantice in Vrancea) Ziarul de Vrancea