Cea de-a Treia Adunare Ecumenica Europeana, programata la Sibiu in perioada 4-9 septembrie, este prima manifestare de acest gen care va fi organizata pe criterii ecologice, in contextul incalzirii globale si al catastrofelor ecologice, a anuntat ieri Parohia Evanghelica din Sibiu.

Organizatorii au marturisit doresc sa reduca pe cit posibil impactul negativ pe care il are orice eveniment de amploare asupra mediului inconjurator.

Regula de la Sibiu

Sub indrumarea unor specialisti din Germania, Parohia Evanghelica din Sibiu pune in practica un proiect de management ecologic, care are ca scop reducerea consumului de energie in cinci cladiri care ii apartin, si implementeaza un proces de colectare selectiva a gunoiului.

Acesta a fost motivul pentru care parohia a fost mandatata de organizatorii Adunarii Ecumenice sa introduca in organizarea Adunarii cit mai multe masuri de reducere a efectelor negative asupra mediului. Prima dintre ele se refera la transport.

Astfel, fiecare participant va fi rugat sa doneze 15 euro pentru salvarea Padurii Dumbrava, realizindu-se astfel compensarea partiala a emisiilor de bioxid de carbon provocate de zborurile delegatiilor. Plantarea a cit mai multi copaci va reduce, pe termen lung, emisiile puternice de bioxid de carbon pe care le produc avioanele.

De la natura

Toti cei 2.500 de participanti vor beneficia de hrana ecologica. „BIOCOOP este o asociatie locala de fermieri romani, sasi si unguri care aduc pe piata produse certificate ecologic. Acestea sint produse fara pesticide, fara manipulare genetica sau ingrasaminte sintetice.

Prima cina festiva, cele doua pauze de cafea zilnice, precum si pachetul de adio vor fi pregatite din produse ecologice", a precizat Anca Popa, coordonatorul proiectului de managementul mediului si marketing din Parohia Evanghelica. Participantii vor consuma doar cafea provenita din comertul echitabil.

Intreg necesarul de cafea este acoperit din cafea fair trade sponsorizata in intregime de „Gepa-The fair trade company". Comertul echitabil asigura cafea ecologica, produsa in conditii decente de munca si vinduta la preturi echitabile, care se situeaza peste pretul pietei. Acest lucru permite sprijinirea micilor intreprinzatori din America de Sud si le asigura un trai decent.

Sculptura din plastic

Adunarea Ecumenica de la Sibiu va folosi, pentru realizarea tuturor documentelor, exclusiv hirtie reciclata. O alta masura ecologica vizeaza colectarea selectiva a gunoaielor. Firma sibiana de salubritate Schuster Ecologic va pune gratuit la dispozitia Adunarii containere pentru diferitele tipuri de deseuri. Astfel, plasticul si hirtia se vor colecta separat si urmeaza sa fie reciclate.

In cadrul Adunarii Ecumenice, un grup de elevi ai Liceului de Arta din Sibiu vor realiza si o sculptura din deseuri de plastic, sub indrumarea profesorului Florin Oros. Statuia va fi expusa in oras.

Protest abandonat

Episcopul reformat Laszlo T?kes a declarat, ieri ca este foarte posibil sa nu mai vina la Sibiu, la Adunarea Ecumenica. Initial, episcopul a anuntat un protest de amploare, nemultumit de situatia unui teren din Oradea si avea de gind sa distribuie manifeste.