Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, crede ca cel mai mult conteaza faptul ca toti participantii, ortodocsi, catolici, protestanti, anglicani, se vor putea ruga impreuna, atit in locuri publice, cit si in bisericile din Sibiu. Slujbele comune se vor oficia in limbile engleza, germana, franceza, rusa si romana.

In aceasta seara, toti cei 2.500 de prelati si sutele de pelerini veniti in oras, dar si credinciosii sibieni se vor putea uni prin credinta in Iisus, in Piata Mare, unde va avea loc prima rugaciune comuna. Adunarea Ecumenica de la Sibiu, a treia de acest fel organizata in Europa, marcheaza o premiera religioasa prin discutiile care vor avea loc in Capitala Culturala Europeana.

„Pentru prima data, bisericile din Europa si-au ales o tema teologica de tratare. In 1989 a fost o tema legata de pace, la a doua reuniune, a fost tema de reconciliere, acum este tema pur teologica, «Lumina lui Hristos lumineaza tuturor»", a anuntat mitropolitul Laurentiu.

Participare la nivel inalt

Cea mai mare personalitate a lumii ortodoxe, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu, va sosi astazi la Sibiu.

Printre personalitatile bisericilor crestine care au confirmat participarea se numara presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, cardinalul Walter Kasper, si Patriarhul melkit greco-catolic de Antiohia, Ierusalim si Alexandria, Gregorios III. Papa Benedict al XVI-lea va transmite un mesaj care va fi prezentat de cardinalul Kasper.

Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu vor fi si ei prezenti la lucrarile Adunarii. De la deschiderea Adunarii Ecumenice nu puteau lipsi nici personalitatile locale. In frunte cu primarul Klaus Johannis, cei doi viceprimari, Eugen Mitea si Eugen Cioruga vor asista la festivitatea din Piata Mare.

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Judetean, Martin Bottesch, nu va fi insotit de cei doi vicepresedinti. Prefectul Ion Ariton va intregi rindurile autoritatilor locale, cu mari sanse ca subprefectii Marin Craciun si Rodica Tirlea sa i se alature.

O singura biserica

Cei 2.500 de prelati care vor participa, in perioada 4 - 9 septembrie, la cea de a treia Adunare Ecumenica Europeana vor semna o declaratie comuna, prin care anunta dorinta de unitate, conform mitropolitului Laurentiu Streza, ceea ce va reprezenta un prim pas important pentru ca toti crestinii sa se uneasca.

Mitropolitul spera sa vada realizat un vis vechi de 1.000 de ani: o singura biserica crestina. „Stim ca exista unele biserici foarte apropiate si bisericile acestea ele trebuie sa faca intii un pas. Unitatea la care noi nazuim, la care visam, nu va fi o uniformitate, ci o unitate in diversitate", a mai adaugat IPS Laurentiu.

Desfasurare de forte

Aproximativ 500 de jandarmi si politisti si 100 de politisti comunitari vor fi mobilizati in cele 60 de locatii de cazare din Sibiu si imprejurimi, pe trasee si acolo unde se vor desfasura lucrarile Adunarii, adica Piata Mare, Piata Mica, Primaria, Catedrala Mitropolitana, Biserica Evanghelica, Sala Transilvania, Pavilionul 2007 si hotelul Imparatul Romanilor.

„Din cadrul IJJ Sibiu au fost mobilizati un numar de 250 de jandarmi, insa avem de rezerva o grupare mobila din cadrul IJJ Brasov si, in caz de nevoie, colegii din Brasov si Mures sint pregatiti sa ne ajute", a dat asigurari lt. col. Costel Dogaru, inspector sef al IJJ Sibiu. Oamenii legii le promit sibienilor ca traficul din oras nu va blocat din cauza evenimentului.

De asemenea, lucratorii ISU Sibiu s-au asigurat ca in toate lacasurile de cult au fost luate masurile de securitate pentru evitarea oricaror incidente.

IPS Laurentiu Streza l mitropolitul Ardealului

„Stim ca exista unele biserici foarte apropiate si bisericile acestea ele trebuie sa faca intii un pas. Unitatea la care noi nazuim, la care visam, nu va fi o uniformitate, ci o unitate in diversitate"