ASTRA Film Fest a debutat, ieri, cu o premiera mondiala de exceptie " "Razboi pe calea undelor", un film de Alexandru Solomon, care sapa adanc la baza misterelor care inconjoara Radio Europa Libera. Un film care nu ocoloste uciderea prin iradiere a unor redactori ai radioului, ipoteza respinsa degeaba de CIA, un film care ajunge pana la un interviu cu Carlos Sacalul.

Reporter: Stiti adevarul despre Europa Libera?

Alexandru Solomon: Nu stiu un adevar. Stiu mai multe si o gramada de minciuni.

R.: Si care e cel mai mare adevar?

A.S.: Este ca, desi era cu totul altceva radioul decat ne imaginam noi, a avut un rol extraordinar pentru Romania, chiar daca in spate erau o multime de alte nuante. A avut un rol pozitiv.

R.:De ce Europa Libera a prins cel mai bine la romani?

A.S.: Cred ca raspunsul sta in felul in care a trait Romania comunismul " apatic, individualist si egoist. Si atunci era nevoie de o voce care sa vina de departe si sa vorbeasca pentru ei.

R.:Va asteptati ca unii dintre cei vinovati sa isi puna cenunsa in cap in urma filmului dumneavoastra?

A.S.: Nimeni nu isi pune cenunsa in cap si asta se vede in film. Nu vreau sa anticipez, dar un personaj din film spune ca "nu cred ca oamenii se pot schimba". Si asa e.

R.:Deschideti un subiect sensibil " atentatele prin iradiere asupra redactorilor, lucru negat si de CIA.

A.S.: Da si cred ca la un anumit moment dat se va si putea demonstra acest lucru. Exista elemente de la SIE, fostul Centrul de Informatii Externe, care nu au declasificat dosarele celor de la Europa libera, ceea ce iarasi este un semn urat despre in ce fel de tara traim,

R.:Ati simtit presiuni in realizarea filmului?

A.S.: Am simtit ostilitate, uneori, mai ales cand am fost la Parlament si am pus Radio Europa libera in boxe, la solul Parlamentului. Si desi aveam aprobare in acest sens, parlamentarii ne-au reclamat la Secretariatul general al Guvernului si dupa scurta vreme ne-au dat afara. Dar in Romania se intampla atatea lucruri grave la vedere, asa ca cine isi mai bate capul cu Europa Libera.

R.:Europa Libera nu a jucat rolul cuiva?

A.S.: A jucat, dar este greu de spus al cui. Si asta am incercat sa descifrez in film, cat de mult era sectia romana sub papucul, sa zicem, al influentei americane. Si o sa vedem ca lucrurile nu sunt deloc usoare. Ca nu americanii ii impingeau pe romanii de la radio sa fie combativi si anticeausisti. Dimpotriva.

R.:Este un film politic?

A.S.: Fara indoiala ca este si asa ceva. Si un thriller si multe lucruri, sper.

In turneu

Buget: filmul a beneficiat de un buget de 450.000 de euro, majoritatea din sponsorizari Turneu: Dupa AFF, filmul va rula, pe rand, in cinematografele din Romania, La Sbiu poate fi vazut la videobar Invitati: La premiera de aseara, erau asteptati Emil Hurezeanu, Nestor Ratesh si Andrei Voiculescu